Joko kokeilit tekoälyä työnhaussa? Katso vinkit!
Oletko jo kokeillut tekoälyä työnhaussa? Joonas Pihlajamaa kertoo, miten voit valjastaa tekoälyn avuksesi työnhaussa. Lue lisää!
Schibstedin pohjoismaisten työpaikkasivustojen analytiikkajohtaja Joonas Pihlajamaa kertoo, miten voit valjastaa tekoälyn avuksesi työnhaussa.
1. Pestaa tekoäly uravalmentajaksi
Yksi tapa käyttää tekoälyä apuna työnhaussa on valjastaa se urakonsultiksi.
– Tekoälylle voi kertoa, millaisia urasuunnitelmia itsellä on. Siltä voi esimerkiksi kysyä, mitä kannattaisi seuraavaksi opiskella, tai millainen työtehtävä voisi olla luonteva seuraava askel uralla omat kiinnostukset huomioiden, Schibstedin pohjoismaisten työpaikkasivustojen analytiikkajohtaja Joonas Pihlajamaa havainnollistaa.
2. Anna tekoälyn selata työpaikkoja puolestasi
Pihlajamaa ennustaa, että tekoäly muuttaa vielä suuresti sitä, miten työnhakijat etsivät ja löytävät itselleen sopivia työpaikkoja. Jo nyt sitä voi käyttää esimerkiksi työpaikkailmoitusten suodattamiseen. Enää työnhakijan ei siis tarvitse selata läpi lukuisia epärelevantteja työpaikkailmoituksia, vaan voi hakea täsmällisemmin ne ilmoitukset, jotka parhaiten vastaavat omaa osaamista.
– Tätä voi tehdä jo nyt itse kopioimalla listan avoimista paikoista ChatGPT:lle ja kertomalla omasta osaamisesta, tai pyytämällä tekoälyltä yhteenvedon pitkistä työpaikkailmoituksista.
Pihlajamaan mukaan tämänkaltaisista toiminnoista tulee pian arkipäivää työnhakupalveluissa.
Lue myös: Mikä minusta tulee seuraavaksi? Ammattiahdistus koskettaa myös työssäkäyviä aikuisia
3. Valjasta tekoäly avuksi työhakemuksen ja CV:n kirjoittamiseen
Joonas Pihlajamaa tietää, että moni työnhakija kärsii tyhjän paperin kammosta, mikä hidastaa ja hankaloittaa työnhakua. Hän vinkkaa tilaamaan työhakemuksen ensimmäisen luonnoksen tekoälyltä
– Luonnoksen pohjalta voi olla helpompi lähteä liikkeelle kuin tyhjästä, hän vinkkaa.
Tekoälyä voi käyttää myös työhakemuksen tai ansioluettelon tiivistämiseen ja laventamiseen.
Tekoälyä voi käyttää myös työhakemuksen tai ansioluettelon tiivistämiseen ja laventamiseen. Siltä voi tilata useitakin erilaisia versioita, kuten asiallisemman ja rennomman, ja poimia niistä parhaat palat lopulliseen dokumenttiin. Tekoälyä voi myös pyytää räätälöimään hakemuskirjeen niin, että se sopii paremmin yhteen työpaikkailmoituksen tekstin kanssa ja vastaa osuvammin ilmoituksessa mainittuihin vaatimuksiin.
Vinkkejä ansioluettelon kirjoittamiseen
4. Valmistaudu työhaastatteluun yhdessä tekoälyn kanssa
Pihlajamaa on huomannut, että monia hävettää pyytää läheisiltään apua työnhakuun.
– Meillä Suomessa pärjäillään mieluummin yksin, hän kiteyttää.
Hän kannustaakin hyödyntämään tekoälyä esimerkiksi työhaastatteluun valmistautumisessa.
– Sitä voi pyytää toimimaan työhaastattelijana, joka esittää kysymyksiä. Tekoälyltä voi pyytää myös kommentteja omista vastauksista. Tekoälyn kanssa ei tarvitse hävetä mitään.
Vinkkejä työhaastatteluun valmistautumiseen
Tekoälyn käyttäminen työnhaussa vaatii lähdekritiikkiä
Joonas Pihlajamaa painottaa, että tekoälyltä ei kannata ajatella saavansa valmista työhakemusta tai CV:tä. Tekstiautomaatin sijaan tekoälyä kannattaakin hänen mukaansa käyttää ennen kaikkea ideoinnin apuna.
– Siltä saa pohjan, jota personoida ja muokata oman näköiseksi.
Siltä saa pohjan, jota personoida ja muokata oman näköiseksi.
Hän kehottaa suhtautumaan tekoälyyn ikään kuin työkaverina tai työparina.
– Sitä on osuvasti verrattu myös harjoittelijaan. Se ei osaa vielä tehdä vaativia hommia itsenäisesti, mutta suoriutuu yksinkertaisista tehtävistä ja on siten iso apu, hän kuvailee. Tekoälyn tuottamat tekstit pitää siis aina tarkastaa lähdekriittisin silmin.
Vaikka Pihlajamaa kehottaa varovaisuuteen tekoälyn kanssa, hän kannustaa ehdottomasti kokeilemaan sitä työnhaussa.
– Jokainen voi löytää itselleen sopivan tavan käyttää tekoälyä työnhaussa.