Työnhaku

17 vinkkiä työnhakuun

Työnhaku turhauttaa, jos tuloksia ei synny. Hakijoita on yhä enemmän ja työhaastatteluun pääseminen on työvoitto. Aina sanotaan, että työnhaku kannattaa aloittaa huolellisesti suunnitellen. Entä jos tuntuu, että mikään ei riitä?

Vinkki 1:

Työnhaku alkaa dokumenttien ja papereiden huolellisella läpikäymisellä. CV eli ansioluettelo on hyvä laittaa ensimmäisenä ajantasalle. Etsi myös työtodistuksesi ja hanki 1-2 suosittelijaa. Työhakemus on hyvä päivittää jokaisen työnhaun osalta erikseen. Työnantajat arvostavat personoituja hakemuksia.

Vinkki 2: 

Tuo persoonasi rohkeasti esiin työnhaussa! Mieti miten voisit tuoda omaa persoonallisuuttasi esiin työnhaussa omaleimaisella tavalla. Se voi olla video, tarinallinen CV:n teksti tai jotakin aivan muuta. Vain mielikuvitus on rajana!

Vinkki 3: 

Kohdista hakemuskirje oikealle henkilölle ja yritykselle. Saman hakemuskirjeen kopioiminen eri työpaikkoihin ei anna vakuuttavaa kuvaa. Ole tarkka!

Vinkki 4:

Viilaa some-profiilisi kuntoon ja tarkista varmuuden vuoksi, mitä Googlen hakutulos nimelläsi tarjoaa.

Vinkki 5: 

Ota aktiivinen ote työhaastatteluun! Mieti etukäteen, mitä voisit kysyä hakemastasi työstä ja yrityksestä – näin osoitat kiinnostustasi paikkaa kohtaan.

Vinkki 6: 

Liitä työhakemukseesi kuva. Valitse mahdollisimman neutraali ja edustava kuva itsestäsi (ei bailaus- tai lomakuvia drinkki kädessä).

Vinkki 7: 

Ole aidosti kiinnostunut. Osoita kiinnostuksesi hakemaasi tehtävää kohtaan niin työhakemuskirjeessä kuin työhaastattelussakin.

Vinkki 8:

Esittele itsesi työnhakuvideolla. Video-CV on hyvä tapa tuoda esiin persoonaa ja esiintymistaitoja.

Vinkki 9: 

Ole kärsivällinen työnhakija. Soita työpaikkaan ainoastaan silloin, jos sinulla on sellaista kysyttävää avoimesta tehtävästä, mikäli se ei tule esiin työpaikkailmoituksesta.

Vinkki 10: 

Tee työnhaun taustatyöt hyvin. Selvitä, mitä rekrytoiva yritys todella tekee ja mistä se on uutisoinut viime aikoina, niin osoitat kiinnostuksesi työhaastattelussa.

Vinkki 11: 

Muista sanattoman viestinnän merkitys työhaastattelussa. Hyvät käytöstavat, hymy ja silmiin katsominen antavat positiivisen kuvan jo työhaastattelun alussa.

Vinkki 12:

Muista kriittisyys työpaikkailmoituksia lukiessasi. Vaikka työpaikkailmoituksissa usein etsitään ns. yli-ihmisiä, eivät yrityksen odotukset todellisuudessa usein ole niin kovat kuin annetaan ymmärtää. Aina kannattaa hakea!

Vinkki 13: 

Hanki tarvittaessa apua työnhakuun. Myös vertaistuki on tärkeää eli keskustele muiden työnhakijoiden kanssa avoimesti työnhakuun liittyvistä haasteista ja asioista.

Vinkki 14: 

Verkostoidu, verkostoidu ja verkostoidu. Älä väheksy mitään verkostoja. Koskaan et voi tietää mistä yhteydestä uusi työpaikkasi löytyy.

Vinkki 15: 

Panosta työhakemuksissa määrän sijasta laatuun. Lähetä mieluummin vähemmän, mutta laadukkaampia työhakemuksia satunnaisen roiskimisen sijaan. Huomaat kyllä eron!

Vinkki 16:

Näe toimialojen ulkopuolelle! Kun etsii työtä omalta toimialalta, paikat saattavat käydä vähiin. Laajenna katsantokantaasi avoimien työpaikkojen suhteen yli toimialojen - saatat yllättyä! Muista myös piilotyöpaikat!

Vinkki 17:

Hae vaikka ei haettaisikaan. Avoin hakemus on hyvä tapa ilmoittaa kiinnostuneisuudestaan. Koskaan ei voi tietää milloin työnantaja tarvitsee juuri sinua!