Haussa multitalentti maailman pelastaja

Työpaikkailmoitukset ovat usein todellisia toiveiden kaatopaikkoja, jonne rekrytoija listaa jokaisen mieleensä pulpahtaneen haaveen täydellisestä kandidaatista – ilman realisimia.
Ei siis ihme, että haussa tuntuu aika usein olevan multitalentti maailman – tai vähintäänkin yrityksen – pelastaja.
En usko, että kukaan varsinaisesti haluaa aiheuttaa hämmennystä toiveita pursuavilla työpaikkailmoituksillaan, homma ehkä vaan lähtee lapasesta siinä kohtaa kun kerrankin on mahdollisuus ammentaa toiveensa kirjalliseen muotoon. Vähän sama sokeus, joka iskee kun etsitään unelmien kotia: tuo olisi ihana, ja tuo ja tuo ja tuo! Kuitenkin vain harvoin tarjolla on kaikkien mahdollisten unelmien täyttäjää.
Rekrytointi vaatii priorisointia
Vaikka rekrytoinnin käynnistyessä kehotankin priorisoimaan rankalla kädellä ne ominaisuudet, joita ilman tehtävässä ei yksinkertaisesti pärjää, ei se tarkoita, että saisitte vain puoliksi niin hyviä hakijoita kuin "toiveiden tynnyri" -ilmoituksella. Kun prioriteetit ovat selkeät, on niistä helpompi myös viestiä ja niihin myös vastapuolen tarttua.
Hyvätkin hakijat voivat säikähtää liian laajaa vaatimuslistaa, sillä harva kuvittelee osaavansa kaiken. Tai toisaalta tehtävänkuva näyttäytyy helposti sekavana ja liian laaja-alaisena, ja hakija luulee että kaikki listatut asiat pitäisi hoitaa yksin yrityksessä. Tuolloin menetätte myös ne hyvät tyypit ennen kuin prosessi edes on alkanut.
Kun seuraavan kerran alat laatia työpaikkailmoitusta:
1. Priorisoi kaikkein tärkeimmät ominaisuudet ja kerro ne selkeästi ilmoituksessa: ilman näitä et tule haetuksi. Huomaat nopeasti, että näitä on lopulta aika vähän suhteessa "muihin toiveisiin".
2. Listaa rekrytoinnissa hakijan eduksi laskettavat ominaisuudet erikseen ja kerro selkeästi, että näistä voi olla työssä onnistumisessa hyötyä, mutta kaikkia ei hakijalta edellytetä.
3. Karsi vielä lopuksi pois ne asiat, joiden kohdalla todellisuudessa vaikutus päätöksentekoosi on hyvin pieni – mieti etenkin opittavissa olevia asioita kuten eri järjestelmien ja työkalujen tuntemusta, jos ne ovat vain työtä sujuvoittamassa mutta eivät työn keskiössä (kuten vaikkapa koodarilla).
4. Korosta ilmoituksessasi asioita, joita tarjoatte valitulle työntekijälle: tiukka vaatimuslista työntekijälle ei houkuttele ketään, jos vastavuoroisesti tarjolla ei ole etuja työntekijällekin.
Kaiken kaikkiaan, pidä vaatimuslistasi napakkana ja keskity siihen, millä oikeasti on merkitystä työssä onnistumisessa. Tämä vaatii pohdintaa, mutta takaan sen tuovan paremman lopputuloksen.