Työnhaku

Avoin hakemus jakaa näkemyksiä

”Meillä ei juuri nyt ole vapaita paikkoja, mutta voit jättää avoimen hakemuksen.” Kuulostaa tutulta? Selvitimme, minne avoimet hakemukset päätyvät ja miten niitä luetaan.

Sanotaan, että Suomen työmarkkinoilla tarjolla olevista paikoista piilotyöpaikkoja on jopa 60 %. Olisiko avoin työhakemus hyvä tapa näiden paikkojen löytämiseen?

Hyvän avoimen hakemuksen painopiste tulevaisuudessa

Johdon suorahakuun erikoistuneen Pro-Sourcen toimitusjohtaja Markku Kaijalan mukaan avoin hakemus toimii ainakin ovat rekrytointi- ja suorahakuyrityksen näkökulmasta.

– Kohdistettu tarina itsestä ja omista vahvuuksista on hyvä lähtökohta työnhaulle. Avoimessa hakemuksessa tulee kuvailla, mitä on saanut aikaiseksi, millä osaamisella ja millaisessa ympäristössä. Lisäksi, ja tärkeimpänä tulee kertoa, millaisessa työssä ja ympäristössä haluaisi työskennellä seuraavaksi ja miten aikoo mahdollisesti täydentää osaamistaan. Hyvän avoimen hakemuksen painopiste on tulevaisuudessa, jolle historia toimii todisteena.

Pelkän CV:n lähettämistä Kaijala pitää laiskuutena. CV:n voi halutessaan korvata linkillä Linkedin -profiiliin. Tärkeintä on räätälöidä hakemusteksti oikein: jos jotain osaa, ei kehuja kannata säästellä.

Tee avoin hakemus ja lähesty kiinnostavaa yritystä

Pro-Sourcen konsultit seulovat hakijoita hakusanoilla, jotka ovat heidän asiakkaidensa kannalta tärkeitä. Hyvä vinkki onkin käyttää avoimessa työhakemuksessa niitä sanoja, joilla haluaisi tulla löydetyksi Googlesta.

Kaijala kannustaa lähestymään myös yrityksiä avoimella hakemuksella. 

–  Tutustu viiteen alasi yritykseen, joilla ei ole hakuja käynnissä. Vertaile yrityksiä etsien niiden toiminnassa olevia kipupisteitä. Lähesty sitten yrityksiä sähköpostitse avoimella työhakemuksella, jossa kerrot kuinka osaamisesi voisi tarjota apua heidän haasteisiinsa. Ehdota lopuksi tapaamista, jossa voitte keskustella asiasta enemmän.

Suora kontakti tuo parempia tuloksia

K-Ryhmässä avoimen hakemuksen voi kohdentaa tietylle ketjulle sen mukaan, millaisesta työstä on kiinnostunut. Saapuvat hakemukset kootaan yhteiseen rekrytointijärjestelmään, jonka laajuus tekee kuitenkin tietojen käsittelystä vaikeaa.

Hyvä avoin hakemus: painopiste on tulevaisuudessa, jolle historia toimii todisteena.

– Avoimien hakemusten hyödyntäminen toimii hyvin esimerkiksi logistiikkakeskuksessamme, jossa työpaikat täyttyvät pääsääntöisesti niiden ja erilaisten suositusten perusteella. Jos työpaikkaa hakee kaupasta, suosittelisin kävelemään suoraan kauppiaan puheille, K-Ryhmän Senior Manager, Talent Acquisition, Visa Myllyntaus kertoo.

Asiantuntijan tehtäviä haettaessa Myllyntaus kehottaa ensisijaisesti seuraamaan avoimia työpaikkoja yrityksen kotisivulta. Jos sopivaa ei ole tarjolla, työtä voi etsiä myös omia verkostoja hyödyntämällä.

– Esimerkiksi LinkedInistä on mahdollista tutkia, kuka meillä vastaa mistäkin tehtävästä ja lähestyä suoraan häntä. Myös tapahtumamme ovat hyviä tilaisuuksia kontaktien luomiseen.

Kohdenna avoin hakemus selkeästi

Myös hotelli- ja ravintolayritys Scandicissa rekryt tapahtuvat yhä enemmän verkostojen kautta. Hyvällä tuurilla myös avoimella hakemuksella on mahdollista työllistyä. Rekisteriä seuloo yksi työntekijä, joka välittää hakemuksia eteenpäin eri yksiköille.

– Alalla on sen verran vaihtuvuutta, että haemme ihmisiä koko ajan. Pyrimme keräämään osaajapoolia, josta jo haastateltuja osaajia olisi helppo rekrytoida tarpeen tullen nopeasti. Avoin hakemus kannattaa kohdentaa ainakin kertomalla, missä tehtävissä ja kaupungissa haluaisi työskennellä. Myös yritykseen liittyvät kotiläksyt kannattaa tehdä hyvin, Scandicin henkilöstöjohtaja Riikka Mattila sanoo.

Avoimia hakemuksia voi lähettää myös Helsingin kaupungille, joka palkkaa vuosittain tuhansia työntekijöitä. Yhteisestä järjestelmästä huolimatta yksiköt vastaavat rekrytoinneistaan itsenäisesti. Suurinta vaihtuvuus ja työvoimatarve ovat sote- sekä kasvatus- ja koulutus -sektoreilla.

– Mielestäni avoimet hakemukset ovat tärkeä mahdollisuus oma-aloitteiselle urakehitykselle. Haasteena on, miten erottua hakemuksella suuresta massasta ja tuoda kiinnostavasti esille omaa tahtoa ja osaamista, Helsingin kaupungin henkilöstöjohtaja Marju Pohjaniemi summaa.

Työnhakijaksi kannattaa rekisteröityä

Eilakaislan henkilöstövuokrauksen tiiminvetäjä Taru Sieväsen mukaan avoimen hakemuksen täyttäminen heidän sivuilleen kannattaa, välittäähän yritys työvoimaa moniin suuntiin.

Hyvin toimivan avoimen hakemuksen tekeminen testaa itsetuntemusta. Hakemuksessa ei kannata avata CV:tä vaan kiteyttää oma osaaminen ja tilanne. Myös oma persoona saa nousta esille, kunhan tekstin pitää tiiviinä.

Laadi avoin hakemus huolella

– Avoimen hakemuksen tekeminen yrityksen järjestelmään ei automaattisesti tuo kutsua haastatteluun, mutta kiinnostaviin profiileihin tartutaan kyllä. Avoimen haastattelun hyötyjä on, että jos hakija ei työllisty yhteen tehtävään, saattaa hän olla varsin sopiva johonkin toiseen.

Avoin hakemus kannattaa siis laatia huolella ja omia vahvuuksia pohtien. Mitä enemmän hakija osaa kiteyttää ydinosaamistaan, sitä helpompi rekrytoijan on myydä sitä eteenpäin.

Anna Väre

Tutustu myös:

Hyvin tehty ja kiinnostava osaajaprofiili voi tuoda sinulle myös uusia mielenkiintoisia kontakteja ja työtarjouksia
Ilmoitusvahdin avulla saat haluamasi työpaikkailmoitukset suoraan sähköpostiisi