Vastuullisuus

Vastuullisella työpaikalla pärjää yksinhuoltajanakin

mother
Vastuullinen työpaikka

Onko teidän työpaikallanne otettu lähtökohdaksi, että myös yksinhuoltajana pärjää?

Työelämässä on usein voimassa hiljainen oletus siitä, että perheellisillä työntekijöillä on kotona kaksi aikuista kantamassa vastuuta ja ehkä lisäksi muitakin tukiverkkoja, jotka voivat tarvittaessa tulla vanhempien avuksi. Marja Hintikka on julkisuudessa puhunut mummoautomaatista, eli työelämässä usein tehdystä oletuksesta siitä, että lapset voi tuosta vain heittää mummolaan vanhempien työmatkan tai vaikkapa koulujen kesäloman ajaksi.

Näin ei kuitenkaan aina ole. Lähes joka neljäs lapsiperhe on yhden vanhemman perhe, ja myös useamman vanhemman perheissä mahdollisuudet vastuun jakamiseen voivat vaihdella esimerkiksi vanhempien työtilanteen tai sairauden vuoksi. Jo aivan normaalit koululaisten lomaviikot voivat olla hankala yhtälö kahdenkin vanhemman perheessä.

Lapsiperheiden tukiverkot ovat viime vuosikymmenten aikana ohentuneet. Opiskelujen ja töiden perässä muutetaan isompiin kaupunkeihin, ja tukiverkostot jäävät kauemmas kotiseudulle. Lapsia saadaan yhä vanhemmalla iällä, jolloin omat vanhemmat voivat olla jo ikääntyneitä eivätkä välttämättä enää siinä kunnossa, että jaksaisivat huolehtia lapsenlapsista.

Yksinhuoltajaperheissä työn ja perheen yhteensovittamisen hankaluudet näkyvät konkreettisesti. Yksinhuoltajien työttömyys on muuta väestöä korkeampi. Tilastokeskuksen työssäkäyntitilaston mukaan vuonna 2021 yksinhuoltajavanhempien työttömyysaste oli 13,2 %, kun yleinen työttömyysaste on 7,7 %.

Tehdään työelämää, jossa pärjää myös ilman tukiverkkoja

Miten työelämässä pärjää ilman tukiverkkoja? Onko työn ja perheen yhdistämisessä mahdollista onnistua yksinhuoltajana tai mummoautomaatteja vailla?

Onneksi työpaikalla voidaan vaikuttaa paljon siihen, miten perheet pärjäävät. Hyvä lähtökohta on kysyä, pärjääkö meidän työpaikalla yksinhuoltajana. Joustavatko työajat tarvittaessa? Ehtiikö aamulla viedä lapsen päiväkotiin ja iltapäivällä hakea? Osataanko meillä suhtautua empaattisesti, kun syksyn flunssakausi iskee päälle ja vuorotellen perheen kaikki lapset ja lopulta vanhempi sairastuvat?
Työnantaja voi käytännössä tukea erilaisissa elämäntilanteissa olevia työntekijöitä perheystävällisillä käytänteillä ja joustoa tarjoamalla.

Tutustu myös 6.10.2023 järjestettävään avoimeen ja maksuttomaan Perheystävällinen työelämä -seminaariin, jonka tämän vuoden teemana on Arjen jaksaminen ja voimavarat.

Susanna-mib

Kirjoittaja Susanna Bergendahl toimii viestintäpäällikkönä Mothers in Business -järjestössä, joka rakentaa tasa-arvoisempaa ja perheystävällisempää työelämää. Mothers in Business on yksi Oikotien Vastuullinen työpaikka -yhteisön asiantuntijakumppaneista.