Työhakemus

Kohtalokkaat virheet työhakemuksessa x 3

nainen kirjoittamassa työhakemusta

Mokasitko työnhaussa – ehkä jopa tietämättäsi? Lue kolme tärppiämme työhakemuksen kirjoittamiseen ja vältä kohtalokkaat virheet työhakemuksessa.

Virhe 1: Et erotu hakijoiden joukosta

Yksi kohtalokkaimmista virheistä työhakemuksessa on se, että hakemuksesi ei jää millään tavalla rekrytoijan mieleen.

Rekrytoija saattaa lukea kymmeniä, joskus jopa satoja hakemuksia lyhyen ajan sisällä. Jos laatimasi hakemus toistaa samaa kaavaa kuin lukuisat muut rekrytoijan saamat työhakemukset, et taatusti erotu hakijoiden joukosta.

Tee näin:

  • Vältä adjektiivien luettelemista. Lista siitä, kuinka ”reipas”, ”oma-aloitteinen” ja ”kaikkien kanssa toimeen tuleva” olet ei vakuuta useampaa rekrytoijaa – eikä taatusti saa sinua erottumaan hakijoiden joukosta.
  • Kerro rekrytoijalle konkreettisia, elämänmakuisia esimerkkejä työurasi varrelta. Kuvaile käytännönläheisesti, miten suoriuduit paineen alla tai kuinka saavutit työllesi asetetut tavoitteet.
  • Lisää hakemukseesi tai ansioluetteloosi laadukas kuva itsestäsi, jotta kasvosikin jäävät rekrytoijan mieleen.

Lue myös: Älä sano ainakaan näitä asioita työhaastattelussa

Virhe 2: Et kohdenna hakemustasi

Kenties kaikkein kohtalokkain virhe työhakemuksessa on se, että et kirjoita hakemustasi kyseiselle työnantajalle tai avoinna olevaa roolia varten. On näet aivan ensiarvoisen tärkeää osoittaa lukijalle, että haluat työskennellä juuri kyseisen työnantajan palveluksessa.

Ympäripyöreä hakemus, jolla voisit periaatteessa hakea kymmentä muutakin työpaikkaa, ei taatusti vetoa yhteenkään rekrytoijaan. Toki voit hyödyntää samaa hakemuspohjaa eri työpaikkoja hakiessasi, mutta muista aina räätälöidä työhakemuksesi kunnolla.

Tee näin:

  • Lue työpaikkailmoitus huolella ja vastaa hakemuksessasi työnantajan tässä nimenomaisessa ilmoituksessa esiin nostamiin toiveisiin ja tarpeisiin.
  • Kokeile syöttää työpaikkailmoitus tekoälylle ja katso, saatko siltä vinkkejä hakemuksen kohdentamiseen.
  • Varmista, että olet kirjoittanut työnantajan tiedot oikein. Ole erityisen huolellinen yrityksen nimen kirjoitusasun kanssa.

Lue myös: Vältä nämä kliseet työhakemuksessa

Virhe 3: Olet välinpitämätön

Työnhaussa olennaisinta on, että koulutuksesi ja työkokemuksesi vastaavat työnantajan tarpeisiin.

Jos yhtä vahvoja hakijoita kuitenkin on monta, pienet yksityiskohdat voivat ratkaista, ketkä saavat kutsun työhaastatteluun – ja lopulta työpaikan. Olisikin kohtalokas virhe jättää vaivalla työstetty hakemus viimeistelemättä.

Tee näin:

  • Visuaalisesti näyttävä työhakemus voi olla paikallaan, jos haet graafisen alan työtä, mutta usein olennaisempaa on, että hakemus on visuaalisesti selkeä. Valitse siis helposti luettava fontti ja sopivan hillitty värimaailma. Asettele teksti niin, että sitä on helppo silmäillä.
  • Hakemuksen kirjoittamiseksi et myöskään tarvitse erityistä kirjallista lahjakkuutta. Ole kuitenkin huolellinen kieliasun kanssa.
  • Noudata työnantajan antamia ohjeita. Lähetä hakemuksesi ajoissa ja oikeaa kanavaa pitkin. Varmista myös, että omat yhteystietosi ovat ajan tasalla.

Lue myös: Yleisimmät virheet työhaastattelussa – ethän sorru näihin?

Vältä kohtalokkaat virheet työhakemuksessa

  • Käytä kutakin työhakemusta vain kerran – älä kopioi!
  • Kerro konkreettisin esimerkein, millainen työntekijä olet.
  • Viimeistele hakemuksesi huolella, koska joskus pienet erot ratkaisevat.

Lue lisää tärppejä työnhakuun Vinkit työnhakuun -sivulta.