Kesätyöhaastattelu

3, 2, 1 – käy! Viisi vinkkiä kesätyövideohaastatteluun

Vastuullinen työpaikka

Varsinkin suuremmat yritykset käyttävät videohaastattelua keinona valita sopivat ehdokkaat jatkoon satojen hakijoiden joukosta. Useimmiten haastattelut toteutetaan niin, että kysymykset on ennalta kirjattu rekryjärjestelmään, johon hakija lataa kännykällä tai läppärin kameralla kuvaamansa videoklipit.

Hakijan kannalta ylivoimainen etu videohaastattelussa on se, että vastauksia voi harjoitella etukäteen. Monelle hakijalle kotioloissa tehty videohaastattelu on myös vähemmän kuumottava kokemus verrattuna kasvokkaiseen haastatteluun vieraassa kokoushuoneessa.

Mutta miten videohaastatteluun sitten kuuluisi valmistautua? Entä mihin haastattelija kiinnittää huomiota ensimmäisenä? Vinkit on saatu Manpowergroup Solutionsin rekrytoijalta Stella Klausilta.

1. Valitse kuvausympäristö ajatuksella ja kiinnitä huomiota olemukseesi Rekrytoijan huomio saattaa herpaantua, jos tausta on sotkun peitossa tai takanasi vipeltää lemmikkieläimiä. Yhtä lailla häiritsevää on heikko valaistus, jossa kasvoja hädintuskin erottaa. Videohaastatteluissa voi tehdä koenauhoitteita, joten vältä hätäilyä ja testaile rauhassa kuvan- ja äänenlaatua, taustaa ja yleisilmettä ennen h-hetkeä. Muista pukeutua yhtä siististi kuin tavallisessa haastattelussa. Huomioi myös ryhti ja mitä elekielesi viestii.

2. Valmistaudu hahmottelemalla vastauksia ylös etukäteen Kaikki kysymykset kannattaa lukaista huolellisesti läpi, ettei vastaa epähuomiossa heti ensimmäisessä videossa myöhempien kohtien kysymyksiin. Tukisanalista auttaa muistamaan tärkeimmät asiat ja sen voi asettaa kätevästi vaikka kameran viereen. Suoraan paperista lukemista kannattaa kuitenkin varoa – siitä jää väkisinkin epäluonnollinen maku haastattelijalle.

3. Ole oma itsesi ja anna persoonan näkyä Rekrytoijan huomio kiinnittyy usein siihen, kuinka luonnollisesti ja omin sanoin hakija osaa tuoda itseään esille. Noudata ohjeistusta videoiden pituudesta ja pidä vastaukset napakoina – turha jaarittelu kielii huonosta valmistautumisesta. Tuo myös rohkeasti omaa persoonaa esiin. Jos on hakemuksessa maininnut olevansa iloinen ja avoin persoona, mutta ujostelee haastattelussa, jää rekrytoijalle ristiriitaiset fiilikset.

4. Älä ole liian itsekriittinen Videohaastatteluissa pätee usein tietty luonnonlaki: ensimmäinen otto on paras otto. Persoonallinen ote katoaa helposti, jos klippejä jää hiomaan loputtomiin. Jos itsensä kuvaaminen jännittää tai tuntuu luonnottomalta, voi auttaa kuvitella puhuvansa kameran sijasta ihmiselle.

5. Älä unohda olennaisinta – sisältöä Ei auta vaikka esiintyisit kuinka luontevasti tai itsevarmasti, jos motivaatio ei välity vastauksista. Mieti, miksi haet kyseiseen tehtävään ja miten omat opinnot tai kokemus tukevat tehtävää. Miten työpaikka tukisi omaa kehittymistäsi, ja toisaalta, mitä ainutlaatuista annettavaa omalla erityisosaamisella on työnantajalle? Perehdy myös yritykseen etukäteen ja peilaa omia vastauksia yrityksen arvomaailmaan ja brändiin.  

Teksti: Väinö Vasara