Etätyö

Teetkö etätyötä? Muista työhuonevähennys

Nainen etätyössä,  muista työhuonevähennys

Tiesithän, että pystyt ilmoittamaan etätyön kustannuksia verotuksessa? Käymme tässä artikkelissa läpi, ketkä voivat hakea työhuonevähennystä sekä sitä, millaisista summista vähennyksessä on kyse.

Työhuonevähennys on verovähennys, jolla kompensoidaan etätyöskentelystä aiheutuvia kuluja. Tällaisia kuluja ovat esimerkiksi työhuoneen vuokra, kalusteiden hankinta, siivous, lämmitys, sähkö ja valaistus.

Työhuonevähennys kannattaa täydentää veroilmoitukselle, koska se pienentää maksettavaksi jäävän veron määrää.

Voinko hakea työhuonevähennystä?

Voit hakea työhuonevähennystä, jos olet tehnyt edeltävän vuoden aikana etätyötä. Voit saada vähennystä, vaikka olisit tehnyt etätyötä vain satunnaisesti.

Olethan tehnyt kirjallisen etätyösopimuksen?

Kannattaako minun hakea kaavamaista työhuonevähennystä vai vähennystä todellisten kulujen mukaan?

Voit hakea työhuonevähennystä joko todellisten kulujen mukaan tai kaavamaisena verovähennyksenä.

Kaavamainen työhuonevähennys

Jos täydennät veroilmoituksellesi kaavamaisen työhuonevähennyksen, sinun ei tarvitse esittää selvitystä etätyöstä aiheutuneista kuluista. Et siis tarvitse kuitteja esimerkiksi sähkölaskuista tai kalustehankinnoista. Monelle kaavamaisen työhuonevähennyksen hakeminen on sekä helpoin että taloudellisesti kannattavin vaihtoehto.

  • Täydennä veroilmoitukselle täysi kaavamainen työhuonevähennys, jos olet tehnyt kokopäiväisesti etätöitä yli puolet kaikista vuoden työpäivistä. Täysi kaavamainen työhuonevähennys on 920 euroa.
  • Jos taas olet tehnyt töitä säännöllisesti alle puolet vuoden työpäivistä, täydennä veroilmoitukselle kaavamainen 460 euron työhuonevähennys.
  • Jos olet tehnyt etätöitä satunnaisesti, täydennä ilmoitukselle 230 euron vähennys.

Katso kaikki avoimet etätyöpaikat

Työhuonevähennys todellisten kulujen mukaan

Kuten mainittua, monelle on kannattavampaa hakea kaavamaista työhuonevähennystä kuin vähennystä todellisten kulujen mukaan.

Jos kuitenkin teet huomattavan paljon työtä kotona ja olet tehnyt paljon vähennyskelpoisia hankintoja, voit ilmoittaa verovähennykset todellisten kulujen mukaan. Todellisilla kuluilla tarkoitetaan esimerkiksi työhuoneen kalusteita. Jos siis hankit vaikkapa sähköpöydän tai työtuolin, voit merkitä ne verovähennyksiin.

Jos siis hankit vaikkapa sähköpöydän tai työtuolin, voit merkitä ne verovähennyksiin.

Jos haet työhuonevähennystä todellisten kulujen mukaan, säilytä kuitit tekemistäsi hankinnoista, sillä verottaja saattaa pyytää sinulta selvitystä ja tositteita kuluista.

Miten haen työhuonevähennystä?

Kun tuorein esitäytetty veroilmoituksesi on valmis, saat Verohallinnolta pyynnön käydä tarkastamassa sen. Pääset tarkastelemaan esitäytettyä veroilmoitusta ja ilmoittamaan muutoksia kirjautumalla sisään Verohallinnon OmaVero-palveluun.

Uusimmat ohjeet ja päivitetyt summat työhuonevähennyksen tekemisestä löydät aina Verohallinnon omilta verkkosivuilta.

Työhuonevähennys pähkinänkuoressa

  • Verovähennyksen myötä maksettavaksi jää vähemmän veroja.
  • Työhuonevähennystä voivat vaatia vain etätyötä edeltävänä vuonna tehneet.
  • Helpointa on hakea kaavamaista työhuonevähennystä sen mukaan, paljonko etätöitä on tehnyt.
  • Paljon etätyöhön liittyviä hankintoja tehneen voi kuitenkin olla kannattavaa hakea työhuonevähennystä todellisten kulujen mukaan.
  • Vähennysten määrät vaihtelevat vuosittain. Tuoreimmat tiedot vähennyksistä saat Verohallinnon verkkosivuilta.

Katso, mihin etätyön verovähennyksiin olet oikeutettu.