Työnhaku

Tee nämä viisi asiaa, ja rekrytoija vastaa työhakemukseesi

Eikö rekrytoija vastaa työhakemukseesi?

Mietitkö, miksi et taaskaan saanut vastausta työhakemukseesi? Kysy itseltäsi nämä kysymykset, eikä rekrytoija enää jätä kylmäksi.

1. Haetko paikkoja, joihin sinulla on sopivasti osaamista?

Työnhaussa kaiken A ja O on se, että sinun osaamisesi ja työnantajan tarpeet kohtaavat. Sen sijaan, että roiskisit sadoittain työhakemuksia sinne tänne, keskity hakemaan tehtäviä, joihin sinulla on sopivasti osaamista. Jos haet taustaasi nähden liian helppoja tai liian vaativia töitä, rekrytoija voi ajatella, että et ymmärrä työn vaativuustasoa.

2. Haetko työpaikkoja tosissasi?

Jos et ole hakemiesi työpaikkojen suhteen tosissasi, älä odota, että rekrytoijakaan ajattelee sinun olevan.

Eezyn HR-asiantuntija Minna Peltomaan mukaan pahin moka työtä hakiessa on se, ettei hakemusta kohdenna kunnolla. Jos lähettelet geneerisiä massahakemuksia sinne tänne, älä suotta jää odottamaan vastausta, sillä rekrytoija kyllä huomaa, että et ole kiinnostunut. Jos haluat kutsun työhaastatteluun, räätälöi työhakemuksesi varta vasten avoinna olevaan tehtävään.

3. Haetko paikkoja, joissa pääset käyttämään vahvuuksiasi?

Joskus voi käydä niin, ettei työhakemus saa vastakaikua, koska haet ikään kuin väärään työpaikkaan – sellaiseen, jossa et tulisi viihtymään, koska et pääsisi käyttämään omia vahvuuksiasi.

Keskity siis hakemaan työpaikkoja, joihin osaamisesi natsaa, jotka oikeasti haluat saada, ja joissa pääset käyttämään vahvuuksiasi. Kun rekrytoija näkee hakemuksestasi, että tulisit todennäköisesti viihtymään työssä, mahdollisuutesi saada kutsu työhaastatteluun paranee kummasti.

Jos et tiedä, millaista työtä haluaisit tehdä, lue tämä Suvi Tuomikosken ammattiahdistusta käsittelevä haastattelu.

4. Keskitytkö työhakemuksessa olennaiseen?

Jos käytät paljon aikaa työhakemusten laatimiseen, mutta et silti saa vastauksia, varmista, että keskityt hakemuksessasi olennaiseen. Työhakemuksen visuaalinen tyylikkyys ja kieliopillinen tarkkuus ovat tärkeitä loppusilauksia, mutta eivät takaa kutsua työhaastatteluun, jos olennaisin uupuu.

Kuten SOK:n rekrytoinnin HR-asiantuntija Venla Korventausta toteaa: ”Loputon hinkkaaminen ei ole tätä päivää. Pääasia, että osaaminen nousee esiin.”

Kerro osaamisestasi käytännönläheisin esimerkein.

Kerro osaamisestasi käytännönläheisin esimerkein. Mitä osuvampia havainnollistuksia pystyt työhakemuksessasi tarjoamaan, sitä varmemmin jäät rekrytoijan mieleen – ja sitä lähempänä kutsu työhaastatteluun on. Oman osaamisen kuvailussa ei pidä liioitella, mutta vaatimattomuuteen on turha sortua. Kerro mieluummin rinta rottingilla, mitä osaat ja miten osaamisesi auttaa työnantajaa.

5. Oletko itse aktiivinen?

Omalla aktiivisuudellakin voit vaikuttaa siihen, saatko vastakaikua rekrytoijalta. Jos työpaikkailmoituksessa on ilmoitettu rekrytoijan yhteystiedot tai esimerkiksi soittoaika, käytä tilaisuus hyväksesi. Soitto rekrytoijalle auttaa sinua jäämään mieleen, mutta ennen kaikkea hankkimaan lisätietoa osuvan hakemuksen työstämistä varten. Turhanpäiten rekrytoijalle ei pidä soitella, joten laadi ennen pirauttamista muutama kysymys, joita haluat puhelun aikana tiedustella.

Voit myös pyytää rekrytoijalta palautetta hakemuksestasi. Jos et saa kutsua työhaastatteluun, tiedustele ystävällisesti, miksi hakemuksesi ei tuottanut tulosta. Rekrytoijalla ei välttämättä ole mahdollisuutta antaa hakijoille palautetta, mutta aina kannattaa kysyä.

6. Näin saat vastauksen työhakemukseesi

  • Pidä yhteyttä rekrytoijaan.
  • Hae työpaikkoja tosissasi.
  • Keskity työhakemuksessa olennaiseen.
  • Hae paikkoja, joihin sinulla on sopivasti osaamista.
  • Hae paikkoja, joissa pääset käyttämään vahvuuksiasi.

Muista kuitenkin, että kaikissa organisaatioissa ei vastata muille kuin työhaastatteluun kutsuttaville hakijoille. Jos et siis hyvästä yrityksestä huolimatta saa vastausta työhakemukseesi, älä koskaan ota sitä henkilökohtaisena loukkauksena.

Lue myös: Vältä nämä kliseet työhakemuksessa

Lue myös: Palkkatoive työhakemuksessa