Blogi

Perehdytyksen sivuuttaminen tulee työnantajalle kalliiksi

Tilanne on monen juuri aloittavan työntekijän kohdalla valitettavan tuttu: uuteen työhön pitäisi osata tarttua lennosta ja perehdytys hoidetaan sitten ehkä joskus myöhemmin jos ehditään – tulosta pitäisi saada ensin aikaan. Perehdytyksen sivuuttaminen voi kuitenkin tulla työnantajalle kalliiksi.

Aika harvoin edellinen työntekijä pystyy tai ehtii perehdyttää uuden työntekijän tehtäviinsä ennen kuin työsuhde päättyy. Useimmiten vaihto ja perehdytys uusiin tehtäviin tapahtuu esimiehen tai jonkun muun kollegan avustuksella. Tässä välissä oleellista tietoa toki luonnollisestikin jää matkan varrelle, mutta jos perehdytys suunnitellaan hyvin ja kattavasti, ongelmia syntyy vähemmän.

Puutteellinen perehdytys kostautuu

Usein kuitenkin kiire ajaa perehdytyksen ohi ja paine saada uusi työntekijä täyteen vauhtiin painaa vaakakupissa enemmän kuin perusteellinen perehdytys. Toivotaan, että työntekijä lähtisi samantien juoksuun ja suorittamaan yksittäisiä tehtäviä, vaikka tärkeintä alussa olisi auttaa häntä ymmärtämään kokonaiskuvaa siitä mitä ja miksi asioita tehdään – eikä keskittyä vain niihin yksittäisiin tehtäviin.

Riskeinä puutteellisessa perehdytyksessä ovat:

  • työntekijä ei sitoudu tehtäviinsä
  • yksittäiset ja irralliset työtehtävät ja selviytymistunnelma rapauttavat motivaation
  • työstä tulee alusta asti vain suorittavaa, jolloin työntekijän oma ajattelu rapautuu ja uskallus kehittää asioita hiipuu
  • työntekijän paras potentiaali jää saavuttamatta kun hän uppoaa jo alkuunsa työkuorman alle, eikä pääse "tuorein silmin" analysoimaan tilannetta ja tehtävänsä mahdollisuuksia heti alussa
  • pahimmassa tapauksessa työntekijä leipääntyy alkuunsa ja lähtee, jolloin työnantajan kustannukset moninkertaistuvat

Viimeisen riskin kohdalla työnantaja yleensä havahtuu riskeihin, vaikka kaikki sitä edeltävätkin asiat ovat sellaisia, jotka lopulta voivat johtaa työntekijän irtisanoutumiseen ja moninkertaisiin rekrytointikustannuksiin.

Onneksi kelkan voi kääntää esimies kerrallaan ja jokainen tiimiinsä uutta verta rekrytoiva voi vaikuttaa uuden henkilön onnistumiseen työssään huolehtimalla kunnollisesta perehdytyksestä.

Uusi työ on jo itsessään stressaava tilanne ilman suunnatonta painetta saada päivästä yksi alkaen aikaan tulosta, joten uutta tekijää kannattaa viimeiseen asti suojella tältä paineelta edes muutamat ensimmäiset viikot.

Ja tämän jälkeenkin kannattaa säännöllisesti varmistaa, että hän saa lisäperehdytystä ja oppia kollegoilta. Pelkkä ensimmäisten viikkojen tietopläjäys ei riitä, vaan perehdytyksen tulisi jatkua säännöllisesti pidempään. Lupaan, että se kannattaa.