Blogi

Massahakemus on yhtä toimiva kuin huonosti kohdennettu markkinointiviesti

Saitko sähköpostiisi mainoksen, jonka kohderyhmään et kuulu tai jonka viesti muuten menee sinulta täysin ohi? Delete ja viesti on roskakorissa. Näin käy myös massatyöhakemuksille, joita ei personoida haetun työpaikan mukaan.

Rekrytoija katsoo työhakemustasi ensimmäisen kerran vain sekuntien, ei edes minuuttien, ajan. Tuossa ajassa hakemuksen tulisi tehdä vaikutus rekrytoijaan, eikä siinä yleensä onnistu, jos hakemuksesta paistaa kauas, ettei sen eteen ole nähty lainkaan vaivaa. Ja massahakemuksista tämä usein nimenomaan paistaa kauas.

Personoinnin voi tehdä helpostikin

Jokaista työhakemusta ja CV:tä ei toki tarvitse alusta asti kirjoittaa täysin uusiksi, vaan personointia voi tehdä soveltuvin osin. Se, mitä rekrytoija erityisesti haluaa nähdä, on osaamisesi ja työhistoriasi ansiot, joilla on merkitystä juuri haettavassa tehtävässä menestymisen kannalta.

Kannattaa siis tehdä hyvä pohja CV:lle, jota muokkaat haetun tehtävän mukaan niin, että korostat työhistoriaasi ja saavutuksiasi aina hakemasi tehtävän mukaan, ja jätät osan pois tarvittaessa.

Ajattele CV moduuleina, joissa eri työhistorian vaiheille on omat roolinsa ja niitä käytetään korostamaan eri asioita ja osaamisia.

Hyvä pohja työhakemukseen

Sama pätee työhakemukseen: hyvä pohja toimii sopivilla muokkauksilla moneen eri tehtävään, sillä työhistoriasi ja osaamisesi on vakio – tärkeintä on korostaa tehtävään vaadittuja ominaisuuksia ja kertoa, mitä lisäarvoa tuot organisaatioon.

Tämä onnistuu kirjoittamalla CV:n tärkeimmät kohdat auki ja kuvaamalla, mitä olet työssäsi eri tehtävissä saanut aikaan ja oppinut. Näitä osioita on helpompi koostaa pohjaksi yhteen kun alat kirjoittaa hakemusta: muista lopuksi katsoa kokonaisuus rekrytoijan silmin eli vastaatko, siihen mitä hän hakee?

Täysin alusta ei siis joka kerta tarvitse aloittaa – sinulla voi olla pysyviä elementtejä hakemuksessasi – mutta ilman, että muokkaat sisältöä haettua tehtävää vastaavaksi, joudut helposti deleten uhriksi. Tee siis peruspohja hyvin ja kattavasti ja personoi hakemuksesi sen perusteella.