Blogi

Kun uusi työ alkaa, muista nämä kolme

Uudessa työpaikassa aloittaminen on syystäkin kuormittavaa – yleensä samalla muuttuu paljon muutakin kuin pelkkä työnantaja. Nyt kovasti pinnalla olevan ”ole itsellesi armollinen” -trendin sanoma pätee uuden työn aloittamiseenkin.

Viime aikoina on puhuttu paljon siitä, miten ihmisten pitäisi olla itselleen armollisempia ja vähentää jatkuvaa kuormitustaan niin työ- kuin vapaa-ajallakin. Samaan aikaan kuitenkin toisaalla toitotetaan tehokkuuden nimeen ja halutaan tiristää etenkin työntekijöistä jokainen liikenevä euro ja kilometri irti – tuottavuus nousuun -ajattelun siivittämänä. Tässä viestien kakofoniassa on välillä hankalaakin luovia ja toimia, mutta varmaa on se, että harvoin itsensä piippuun ajaminen kannattaa millään mittarilla. Näin on myös uudessa työssä aloitettaessa.

Siispä, seuraavan kerran kun löydät itsesi (toivottavasti onnellisesta) tilanteesta, jossa työpaikan vaihdos on ajankohtainen, muista nämä kolme asiaa, niin pääset käynnistelemään uudessa työssä vähemmän stressaantuneena.

1. Ota aikaa ja anna aikaa

Tätä ei voi mielestäni toitottaa liikaa uudessa työssä aloittaville: anna itsellesi aikaa omaksua uudet asiat – sillä niitä on paljon. Tutkitusti uuden työn omaksumiseen menee yksilöstä riippuen kolmesta kuuteen kuukautta, joten kukaan ei tosiaankaan ole seppä syntyessään. Anna siis itsellesi lupa hengittää ja kysyä asioista uudestaan ja uudestaan. Jos vielä reippaasti puoli vuotta myöhemmin olet aivan kujalla työstäsi (ja se on sama, jossa aloitit), voit jo ehkä huolestua hieman – muussa tapauksessa, älä huoli, jokainen on joskus ollut työnsä alussa.

2. Perkaa perehdytys

Ensimmäisten viikkojen aikana saatat käydä läpi melkoisen perehdytysmyllyn, jonka aikana saatat suorastaan hukkua informaatiotulvaan. Kalenterisi on ehkä buukattu täyteen perehdytyskeskusteluita ihmisten kanssa, joiden nimeä saati titteliä et viikon jälkeen enää muista, koska niitä yksinkertaisesti on ollut liikaa. Jokainen meistä omaksuu uusia asioita eri tavalla ja tahdilla, mutta jotta et aivan kuukahtaisi tietotulvan alle ensimmäisten viikkojen aikana, pyydä pomoltasi perehdytyssuunnitelmasi nähtäville ennen kuin aloitat työssä. Käydessäsi suunnitelmaa pomosi kanssa läpi, joutuu hänkin kertomaan, miksi tapaat ketäkin ja miten eri ihmiset tulevaan työhösi liittyvät. Saat jo etukäteen edes jonkinlaisen kuvan tulevista viikoista ja osaat varautua tulevaan. Jos perehdytystahti tuntuu omaan työskentelytahtiisi huonolta, kerro siitä pomollesi ja tehkää tarvittavat muutokset. Ei ole kenenkään etu runnoa perehdytystä läpi väkipakolla, jos olemassa on sopivampikin tapa.

3. Luota itseesi

Kolmas vinkkini on kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä: luota itseesi. Sinut on syystäkin valittu tehtävääsi, eikä kukaan lähtökohtaisesti toivo epäonnistumistasi – päinvastoin – joten anna mennä ja yritä nauttia menosta.

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina