Blogi

Paluu sorvin ääreen – ainainen hyppy liikkuvaan junaan vai pehmeä lasku?

Paula Narkiniemen blogi, jossa aiheena työn ja työnhaun maailma.

Kesälomista on suurella osalla jäljellä muisto vain ja työn touhuun on palattu energisinä ja levänneinä kehoa ja mieltä kuunnellen – vaiko sittenkin keskelle totaalihärdelliä, joka jäi taakse, kun loma alkoi? Miten lomalta paluu ja syksyn töiden aloittaminen ei olisi joka kerta yhtä kaaoksen selättämistä?

Vaikka pidempi kesäloma on suurimmalle osalle tapa nollata rankka työvuosi, ei pidemmän päälle ole paras idea tehdä tuota nollausta liikkuvasta junasta, vieläpä siihen samaan junaan loman jälkeen palaten. Ihmismieli kun ei useimmilla meistä toimi nappia painamalla, vaan työasiat jäävät herkästi mielen päälle, vaikka loma olisi alkanut. Luulen, että suurin osa tunnistaa tämän tunteen. Myöskään ”sata lasissa ja täysillä” -strategia loman jälkeen ei meille kaikille sovi, vaikka jatkuva tehokkuus olisi edelleen, kuinka ihannoitu asia työelämässä.

Tee testi: Millainen lomailija olet? 

Mieti vaikka näin: vuodessa on 52 viikkoa, joista useimmilla 4 + 1 viikkoa lomaa plus pyhät. Keskimäärin vuoden 47 viikkoa pitäisi ainaisen tehokkuuden taktiikalla painaa täysiä. Kuulostaako kestävältä? Ei ehkä. Emme ole koneita, joten turha teeskennellä, että suorituksemme yltäisi joka hetki täyteen 100 prosenttiin. Palautuminen vie aikaa, ja jotta tuo aika – eli useimmiten se loma – ja sen vaikutukset eivät valuisi hukkaan, on syytä tarkastella myös sitä, miten palaamme lomalta arkeen. Onko lasku pehmeä ja lempeä vai täyttä kyytiä täysillä liikkuvassa junassa?

Voit vaikuttaa sekä omaan että kollegan lomalta paluuseen positiivisesti

On sanomattakin selvää, että useimmilla meistä menee tovi palata työrytmiin ja parhaaseen vireeseen – oli loma ollut miten rentouttava tahansa. Monelle lapsiperheelliselle loma saattaa jopa olla arkea kuormittavampaa aikaa, kun hoitoapua ei ole ja kaikki tekeminen, syöminen ja harrastaminen on koordinoitava itse lomakaudella. Lomalta saattaa siis palata väsyneempi kollega kuin joka lomalle lähti.

Lue myös: Palaa lomalta sujuvaan arkeen

Miten sitten helpottaa tulevien lomien töihin paluuaikaa omasta ja kollegan vinkkelistä, jotta töihin paluu seuraavan lomasesongin jälkeen olisi kaikille miellyttävämpi ja loman hyvät vaikutukset säilyisivät pidempään? Tässä muutama helppo käytännön vinkki:

  • Varaa lomaltapaluuviikolle mahdollisuuksien mukaan aikaa ihan vaan orientoitumiseen, viestien läpi käymiseen rauhassa ja asioista kärryille pääsemiseksi. Kalentereilla on tapana jännästi täyttyä, jos työajasta ei pidä kiinni, joten pikku ennakointi helpottaa lomalta paluuta.
  • Älä buukkaa myöskään kollegan kalenteria täyteen heti ensimmäisenä töihin paluun aamuna. Vaikka houkutus saattaa olla kova ja hommat olisi hyvä saada käyntiin, jotain armoa kollegalle on syytä antaa.
  • Siirrä mahdolliset tärkeät palaverit pois ensimmäiseltä työpäivältä loman jälkeen, jotta stressi niistä ei pääse hiipimään loman viimeisiin päiviin salakalavasti.

Mitä lomalta paluuta helpottavia vinkkejä sinä haluaisit jakaa muille?

Lue myös: Millainen on hyvä työkaveri?