Työhyvinvointi

Palaa lomalta sujuvaan arkeen

Mies kotona etätöissä.

Ahdistutko kesäloman viimeisinä päivinä ennen töihin menoa? Ei syytä huoleen, keinoja löytyy. Näillä vinkeillä palaat iloisena ja tyytyväisenä töihin.

Onnistunut loma saa ajatukset pois töistä, mutta jos pelkäät työjuttujen salakavalasti hiipivän mieleesi loman lopulla, tee jo ennen lomaa periaatepäätös siitä, miten suhtaudut aatoksiisi.

Näin palaat lomalta sujuvaan arkeen

Sinulla on kaksi vaihtoehtoa: annat loman lopulla jo muutaman ajatuksen työlle ja kurkkaat sähköpostiin, tai sitten et – mutta teetpä kummin tahansa, pidä päätöksestäsi kiinni.

Jos ajatus töihin paluusta ahdistaa, anna itsellesi lupa käydä loman aikaiset meilit läpi, jotta voit rentoutua ja nauttia loman viimeisistä päivistä. Älä kuitenkaan anna työlle liikaa aikaa loman lopulla, vaan pidä huoli, että viimeisille lomapäiville on muutakin mielekästä ohjelmaa.

Lue myös: Työ ja yksityiselämä – yhdessä vai erikseen?

Ensimmäiselle loman jälkeiselle työviikolle kannattaa mahdollisuuksien mukaan varata väljempi kalenteri ja aikaa asioiden läpikäymiseen.

Neljässä viikossa onnistuu yllättävän hyvin nollaamaan aivot, joten älä odota pystyväsi heti samaan työtahtiin kuin ennen lomaa.

Toki ihmiset ovat yksilöitä, ja jollekin reipas startti loman jälkeen sopii paremmin kuin rauhallinen pehmeä lasku. Joskus loman jälkeen uusia ideoita saattaa suorastaan pursuta ja energiaa on enemmän kuin koskaan aiemmin. Muista siis kuunnella itseäsi töihin palatessasi – ja tee paluusta itsesi näköinen.

Ensimmäinen työpäivä saattaa kulua sähköposteja lukiessa ja vastatessa eli ota siitäkin kaikki hyöty irti. Käydessäsi lomasi aikana tapahtuneita asioita läpi, tee samalla listaa ensimmäisen ja tulevien viikkojen työtehtävistä: näin saat heti alkuun selkeämmän käsityksen tulevasta.

Suurikin työmäärä tuntuu mielekkäämmältä jäsenneltynä kuin epämääräisenä isona massana.

Lue myös: Aina pakka sekaisin? Näin suunnittelet työtä fiksummin x 8

Ota myös aikaa kollegoiden kanssa keskustelemiseen. Monen viikon tauko vaikuttaa myös tiimin sisäisiin suhteisiin ja ”erottaa” ikään kuin luonnostaan. Tämä pieni kuilu kannattaa kuitenkin kuroa mahdollisimman pian umpeen, niin yhteistyö jatkuu siitä mihin ennen lomia jäätiin.

Lue myös: Millainen on hyvä työkaveri?

Hyvää paluuta arkeen!

 

Tämä artikkeli on julkaistu alun perin heinäkuussa 2019.