Omakynä

Oletko sinä saanut asianmukaisen perehdytyksen?

Omakynä Vastuullinen työpaikka

Työpaikoilla yksi tärkeimmistä investoinneista, jonka organisaatio voi tehdä, on uuden työntekijän perusteellinen ja hyvin suunniteltu perehdytys.

Perehdytys ei ole vain rutiininomainen toimenpide tai muodollisuus, vaan se on kriittinen vaihe, joka määrittää uuden työntekijän ensimmäiset askeleet organisaatiossa ja pitkälti myös hänen tulevan menestyksensä. Kun puhun perusteellisesta perehdytyksestä, en tarkoita vain työnkuvan opettelua, vaan myös yrityskulttuurin ja yhteisön toimintatapojen omaksumista.

Ensinnäkin perusteellinen perehdytys luo pohjan työntekijän sitoutumiselle ja työssä viihtymiselle. Kun uusi työntekijä kokee olevansa tervetullut ja huomioitu alusta alkaen, hän tuntee itsensä arvostetuksi ja osaksi työyhteisöä. Tämä tunne luo vahvan pohjan työntekijän motivaatiolle ja sitoutumiselle. Nämä aloituksen hetket muistetaan monesti vielä vuosienkin päästä, joten niihin on hyvä panostaa asiaan kuuluvalla tavalla. Työntekijät, jotka saavat hyvän perehdytyksen, ovat yleensä tyytyväisempiä ja pysyvät organisaatiossa pidempään, mikä vähentää henkilöstön vaihtuvuutta ja rekrytointiin liittyviä kustannuksia.

Toiseksi, perehdytys on olennaista työn sujuvuuden ja tehokkuuden kannalta. Kun uusi työntekijä saa tarvittavan tuen ja tiedon, hän pystyy omaksumaan tehtävänsä nopeammin ja aloittamaan itsenäisen työskentelyn varmoin ottein. Tämä ei ainoastaan tehosta työntekoa, vaan myös vähentää virheiden ja väärinkäsitysten riskiä, jotka voivat johtua puutteellisesta perehdytyksestä.

Uuden työntekijän ensimmäisessä työvuorossa mukana oleva kokeneempi työkaveri on olennainen osa perehdytystä. Tämä käytäntö ei ainoastaan vähennä uuden työntekijän jännitystä ja epävarmuutta, vaan myös tarjoaa hänelle mahdollisuuden oppia käytännön kautta ja saada vastauksia kysymyksiinsä nopeasti. Kokeneempi työkaveri voi jakaa hiljaista tietoa ja organisaation toimintatapoja, joita ei välttämättä löydy virallisista perehdytysmateriaaleista. Tämä henkilökohtainen tuki on arvokasta, sillä se auttaa uutta työntekijää sopeutumaan työyhteisöön ja omaksumaan tehtävänsä sujuvasti. Meidän tiimissä jokainen uusi henkilö on saanut ”kummin”, joka auttaa ja kohtaa häntä sovitusti ja systemaattisesti.

Perusteellinen perehdytys on investointi, joka tuottaa merkittäviä hyötyjä niin uudelle työntekijälle kuin koko organisaatiollekin. Se luo perustan työntekijän menestykselle ja sitoutumiselle, parantaa työn sujuvuutta ja tehokkuutta, sekä varmistaa työturvallisuuden korkeimman mahdollisen tason. Organisaatiot, jotka panostavat perehdytykseen, rakentavat vahvan ja yhtenäisen työyhteisön, jossa jokainen työntekijä voi menestyä ja kehittyä.

Tämä teksti on inspiroitunut Oikotien Vastuullinen työpaikka -yhteisön periaatteesta numero kaksi: "Perehdytämme työhön kunnolla. Tarjoamme työhön tarvittavan perehdytyksen ja tukea itsenäisen työskentelyn alkaessa. Uudella työntekijällä on aina ensimmäisessä työvuorossa mukana kokeneempi työkaveri. Työturvallisuuteen perehdytetään etenkin työsuhteen alkaessa."

Katso kaikki vastuullisen työpaikan periaatteet täältä​​​​​​​