Työnhaku

Näin pyydät ja saat palautetta työnhausta

Oletko lähettänyt satoja työhakemuksia, mutta haastattelukutsuja ei heru? Tai tyssääkö hakutaipaleesi aina työhaastatteluun? Terästä työnhakuasi pyytämällä rekrytoijalta palautetta!

Aivan liian moni jää aivan liian yksin työnhaussa. Jos työnhaku ei ala kohtuullisessa ajassa tuottaa tulosta, kannattaa pyytää rohkeasti apua alan ammattilaisilta.

Työnhakijalla on monta hyvää syytä pyytää rekrytoijalta palautetta työnhausta. Palaute auttaa sekä terävöittämään työnhakutaitoja että ymmärtämään syvemmin, millaista osaamista työnantajat painottavat rekrytoidessaan juuri halutun tyyppisiin rooleihin.

Rekrytoijan palaute auttaa myös tunnistamaan omat vahvuudet, mikä kasvattaa itsetuntemusta ja voi lisätä itsevarmuutta. Hyvä ymmärrys omista vahvuuksista helpottaa niiden sanoittamisessa osuvammin ansioluetteloon ja työhakemukseen.

Yksi merkittävä syy pyytää rekrytoijalta palautetta työnhausta on se, että ammattilaisen antama palaute voi oikaista hakijan virheelliset käsitykset siitä, miksi työpaikka jäi saamatta. Konkreettinen ja rehellinen palaute voi näin loiventaa pettymystä, jonka ”Valitettavasti valintamme ei tällä kertaa kohdistunut sinuun” -viesti tuottaa.

Kerromme nyt, miten voit pyytää palautetta rekrytoijalta.

Pyydä palautetta rekrytoijalta

Kun saat tiedon, ettei työnantajan valinta kohdistunut sinuun, laita rekrytoijalle viesti, jossa pyydät palautetta siitä, miksi et tullut valituksi tehtävään.

Jos toivot saavasi palautteen puhelimitse, ehdota rekrytoijalle soittoaikaa sen sijaan, että suoraan soittaisit hänelle. Näin rekrytoija tietää varata puhelulle tarvittavan ajan kalenteristaan ja voi ottaa jo valmiiksi esille hakemuksesi ja ansioluettelosi kommentoidakseen niitä.

Lue myös: Joko kokeilit tekoälyä työnhaussa? Katso vinkit!

Pyydä palautetta työnhausta kohteliaasti

Jos olet kovin harmistunut valinnan tuloksesta, voi olla fiksumpaa nukkua yön yli ennen viestin lähettämistä. Näin mielipahasi ei liiaksi välity tekstisi sävystä.

Muista myös olla kohtelias rekrytoijalle niin viesteissä kuin puhelimessa, vaikka olisit hänen kanssaan eri mieltä siitä, kenen työpaikka kuuluisi saada. Älä koskaan aliarvioi rekrytoijan ammattitaitoa, vaan luota siihen, että hän oman alansa ammattilaisena on valinnut tehtävään sopivimmaksi katsomansa osaajan.

Verkostoidu rekrytoijan kanssa

Palautetta pyytämällä osoitat olevasi motivoitunut kehittämään työnhakutaitojasi ja sitkeä siinä mitä teet. Kun jäät positiivisella tavalla rekrytoijan mieleen, hän verkostoituu mielellään kanssasi mahdollisia myöhemmin avautuvia työpaikkoja silmällä pitäen. Palautteen pyytäminen rekrytoijalta onkin kaiken muun lisäksi tilaisuus jäädä rekrytoijan mieleen.

Kun olet pyytänyt palautetta, ehdota rekrytoijalle verkostoitumista esimerkiksi LinkedInissä ja mainitse, että olet kiinnostunut kuulemaan häneltä mahdollisista myöhemmin avautuvista työpaikoista.

Lue myös: Rakenna ja vaali ammatillisia verkostoja

Kysymyksiä rekrytoijalle – näin pyydät konkreettista palautetta työnhausta

Mitä täsmällisempiä kysymyksiä pystyt rekrytoijalle esittämään, sitä täsmällisempiä vastauksia voit saada.

  • Millaista osaamista tai kokemusta haussa painotettiin? Puuttuiko minulta tiettyä osaamista, jota työnantaja olisi kaivannut?
  • Oliko koulutukseni soveltuva tehtävään? Millaista muuta koulutusta työnantaja olisi kaivannut?
  • Onko minulla sopivasti työkokemusta tehtävän tasoon nähden?
  • Puuttuiko hakemuksestani tai CV:stäni jotakin?
  • Oliko hakemuksessa tai ansioluettelossa jotakin turhaa?
  • Millaisen fiiliksen hakemus herätti rekrytoijassa?
  • Mitä rekrytoija ajatteli dokumenttien visuaalisesta ilmeestä?
  • Erottuiko hakemus muiden joukosta? Miksi?
  • Millaisia asioita rekrytoija pitää vahvuuksinani?
  • Millaisiin seikkoihin minun kannattaa jatkossa panostaa työhaastattelussa?
  • Mitä minun olisi hyvä jatkossa välttää työhaastattelussa?
  • Millaisia työnhakuvinkkejä rekrytoija haluaisi antaa juuri minulle jatkoa ajatellen?

Lue myös: Soitto rekrytoijalle