Jotakin uutta vailla? Katso, voisiko virkavapaa olla sinun juttusi
Mikä on virkavapaa? Entä millä perusteella virkavapaa myönnetään? Virkavapaa on palkatonta vapaata, josta työnantaja ja työntekijä sopivat yhdessä. Huomioi nämä seikat, kun mietit virkavapaata.
Virkavapaalla on monta nimeä. Toisinaan sitä kutsutaan sapattivapaaksi, joskus työvapaaksi, palkattomaksi vapaaksi, henkilökohtaiseksi vapaaksi tai työstä vapautukseksi. Käytännössä kyse on kuitenkin palkattomasta vapaasta, josta työnantaja ja työntekijä sopivat yhdessä.
Virkavapaa voi olla pelastus silloin, kun kaipaat muutosta, tai jos elämäntilanteesi muuttuu.
Virkavapaa voi olla sopiva ratkaisu, jos syystä tai toisesta tarvitset välivuoden tämänhetkisestä työstäsi, tai jos puolisosi saa työkomennuksen ulkomaille. Jotkut ottavat virkavapaata lukeakseen pääsykokeisiin tai tehdäkseen välillä töitä toiselle työnantajalle.
Kaipaatko vaihtelua työhösi, mutta et halua virkavapaalle? Katso, voisiko työkierto olla sinun juttusi.
Lue myös: Alanvaihto aikuisena – näin se onnistuu x 5
Virkavapaa, tai sapattivapaa, on työnantajan päätettävissä
Virkavapaa ei ole lakisääteinen vapaa, kuten esimerkiksi vanhempainvapaa. Se tarkoittaa, että työnantajan ei ole pakko myöntää työntekijöilleen virkavapaata. Lisäksi työnantaja voi määritellä, millaiselle ajanjaksolle se myöntää virkavapaata.
Sekä virkavapaan ajankohta että sen kesto ovat siis työnantajan päätettävissä. Jos toivot virkavapaata esimerkiksi yksittäisiksi päiviksi, työnantaja voi edellyttää, että olet koko viikon palkattomalla vapaalla.
Virkavapaan hakeminen
Työnantajan on kohdeltava työntekijöitä kuitenkin tasapuolisesti. Jos yhdelle työntekijälle myönnetään virkavapaata, pitää sitä myöntää myös toisellekin työntekijälle. Kerran valitusta linjasta on mahdollista poiketa vain painavasta syystä
Etkö saanut virkavapaata? Katso, olisiko vuorotteluvapaa tai opintovapaa sinulle sopiva vaihtoehto.
Lue myös: Onko pakko, jos ei tahdo? Viisi tapaa rakentaa oman näköinen työura
Virkavapaan ehdot: tee kirjallinen sopimus
Väärinkäsitysten välttämiseksi virkavapaasta on hyvä tehdä kirjallinen sopimus, jonka molemmat osapuolet allekirjoittavat. Kirjatkaa sopimukseen tarkasti kaikki, mistä sovitte, kuten virkavapaan ajankohta ja mahdolliset virkavapaaseen liittyvät ehdot.
Muista, että et automaattisesti saa työsuhde-etuja käyttöösi virkavapaan ajaksi. Moni asia on kuitenkin sovittavissa, joten keskustele rohkeasti mahdollisuudesta etuihin. Esimerkiksi työterveyshuolto ja virikesetelit ovat etuja, jotka myöntämällä työnantaja voi varmistaa, että virkavapaalta työpaikalle palaa hyvinvoiva työntekijä.
Lue myös: Työsopimuslaki tuo turvaa ja velvollisuuksia
Virkavapaalla ei saa tehdä mitä tahansa
Työnantaja ei maksa virkavapaan ajalta palkkaa, joten mieti ennen virkavapaan anomista, millä tavalla rahoitat elämisesi virkavapaan aikana. Varsinkin pitkän virkavapaan aikana elämisen kulut voivat kasvaa reilustikin.
Jotkut ottavat virkavapaata tehdäkseen muuta työtä, jolloin palkka juoksee toisen työnantajan pussista. Muista kuitenkin, ettet voi virkavapaasi aikana tehdä hommia työnantajasi kilpailijalle etkä harjoittaa kilpailevaa yritystoimintaa – ellette ole erikseen sopineet asiasta.
Lue myös: Pane palkka poikimaan sijoittamalla
Lue myös: Vuorotteluvapaa vai opintovapaa?
Lue myös: Lähtijät – kun työpaikan vaihto on ainoa oikea ratkaisu