Kesätyöntekijälle

Jäitkö ilman kesätyöpaikkaa? Näin kartutat osaamista siitä huolimatta

Nuori tyttö opiskelee.

Jäitkö ilman kesätyöpaikkaa, etkä aio pyöritellä peukaloitasi koko suvea? Kokosimme vinkit, joiden avulla kerrytät osaamista tulevia työnhakuja varten.

Jos pelkkä löhöily ei ole sinun juttusi ja haluat parantaa asemiasi ensi vuoden kesätyönhakua ajatellen, nämä niksit ovat sinulle. Aktiivisuus kannattaa! 

Opiskele kesäkurssi

Joku on joskus sanonut, että riippukeinussa lukee mielikseen vaikka saksan kielioppia. Hän tarkoitti varmasti, että rennossa kesätunnelmassa opiskeleminen ei tunnu pänttäämiseltä. Oppiminen on hauskaa ja uudet asiat jäävät mieleen, kun ajatuksilla on tilaa ja aikaa vaeltaa. Kesä onkin mitä parhainta aikaa oppia uutta, joten ota siitä kaikki ilo irti!

Kaikille lomalla löhöily ei sovi, ja siksi kesäisin järjestetään valtavan paljon kursseja ympäri Suomea. Tulevana kesänä monet niistä pidetään etäyhteyksin, joten mukaan pääsee vaikka omalta mökkilaiturilta, rannalta tai lähipuistosta.

Kursseja kannattaa etsiä avointen yliopistojen, työväen- ja kansalaisopistojen sekä koulutuskeskusten tarjonnasta sekä surffaamalla ”kesäkurssit”-hakusanalla.

Katso, millaisia opiskelualaasi tai muihin mielenkiinnon kohteisiisi liittyviä kursseja löydät, mutta vilkaise huviksesi myös, mitä kaikkea muuta on tarjolla. Saatat yllättää itsesi hankkimasta taitoja, joista et osannut aiemmin uneksiakaan.

Jos olet opiskelija, selvitä, voitko opiskella jonkin opintoihisi kuuluvan kurssin itsenäisesti kesän aikana ja edistää näin opintojasi. Voit näin kenties valmistua hieman aiemmin tai opiskella tulevana lukuvuonna tavallista rennompaan tahtiin.

Lue mitä tahansa

Lukeminen kannattaa aina. Se tarjoaa oivalluksia, vie matkoille toisiin kulttuureihin ja aikakausiin, kasvattaa työelämässä tarvittavaa empatiakykyä, saa ajan kulumaan kuin siivillä ja tietenkin myös sivistää. 

Hanki siis käsiisi omaan opiskelualaasi tai unelmiesi työhön liittyvää lukemista, syvenny harrastekirjallisuuteen, sukella kaunokirjallisuuden maailmoihin tai lueskele vieraskielisiä lehtiä ja blogeja. 

Lukeminen on verraton tapa oppia myös lukemista itseään. Mitä enemmän tarkastelet erilaisia tekstejä, sen helpommaksi lukeminen käy. Mitä enemmän luet, sitä paremmaksi kirjoittajaksikin kasvat – ja tästä on varmasti hyötyä sekä työnhaussa että työelämässä. 

Ryhdy kesäyrittäjäksi

Kesäyrittäjänä voit työllistää itse itsesi omassa yrityksessäsi. Tulevissa työnhauissa kesäyrittäjyytesi kertoo työnantajille aktiivisuudestasi ja yritteliäisyydestäsi. 

Saat työkokemusta ja mahdollisuuden tienata, vaikka jäit ilman toivomaasi kesätyöpaikkaa. Mikä parasta, kesäyrittäjänä pääset tekemään juuri sitä, minkä parhaiten taidat.

Jos haluat kokeilla kesäyrittäjyyttä, seuraa näitä viittä askelmerkkiä.

Opettele jokin uusi taito

Työnhaussa aivan kaikenlaisesta osaamisesta on hyötyä, ja kesä on mitä mainiointa aikaa opetella uusia taitoja oman aikataulun mukaan ja ihan omalla tyylillä. 

Jos kaipaat käsillä tekemistä, opettele laittamaan ruokaa, pesemään ikkunat, hakkaamaan halkoja, remontoimaan kotia tai korjaamaan vaatteita – mitä vain, mitä olet aina halunnut oppia.

Opettele uimaan, vetämään leukoja tai selviytymään luonnossa – tällaiset hyvinvointiin liittyvät taidot tukevat opinnoissa ja tulevassa työssä jaksamista. Työnantajalle ne viestivät siitä, että olet kiinnostunut hyvinvoinnistasi.

Jos IT-taitosi kaipaavat kohennusta, ota haltuun uusi tietokoneohjelma tai sovellus. Pohjusta tulevia työnhakuja opettelemalla kuvaamaan video-CV tai aktivoidu tuomaan osaamistasi esiin sosiaalisessa mediassa.

Tietotekninen osaaminen ei mene koskaan hukkaan – ja nämä jos jotkut ovat taitoja, joita on mukava opetella etukäteen eikä vasta silloin kun osaamiselle olisi jo käyttöä!

Ulkoile ja tee hyvää

Kesäaikaan ulkona on tarjolla monenlaista tekemistä. Ulkoiluharrastus yhdistettynä hyvän tekemiseen on varmasti työnantajaa puhutteleva lisä ansioluetteloosi.

Monissa kunnissa toimii vapaaehtoisia puistokummeja, jotka huolehtivat viheralueiden viihtyisyydestä. Jos kaipaat merkityksellistä tekemistä ja haluat työntää sormesi multaan, ilmoittaudu mukaan oman kuntasi puistokummitoimintaan. Voit päästä istuttamaan kasveja, leikkaamaan pensasaitoja tai vaikka kohentamaan yleisten grillauspaikkojen ilmettä.

Jos haluat yhdistää ympäristön siistimisen liikuntaan, kokeile roskajuoksua eli ploggingia. Lajia voi harrastaa missä ja milloin vain. Vaikka lajin nimi viittaa juoksemiseen, voit soveltaa harrastusta muihinkin ulkolajeihin, kuten uimiseen, melontaan tai pyöräilyyn.

Hankkiudu vapaaehtoistyöhön 

Jos jäit ilman kesätyöpaikkaa, hankkiudu vapaaehtoistyöhön.

Vapaaehtoistyö tekee vaikutuksen työnantajiin tulevissa työnhauissa, sillä se kertoo konkreettisella tavalla aktiivisuudestasi.

Vapaaehtoistyössä opit työelämän käytäntöjä ja pääset samalla verkostoitumaan. Nämä ovat seikkoja, joista voi olla korvaamatonta hyötyä seuraavassa kesätyönhaussa. 

Etsi vapaaehtoistyö, jossa pääset työskentelemään sinulle merkityksellisten asioiden parissa. Vapaaehtoistyö voi liittyä opiskelualaasi, harrastuksiisi tai muihin mielenkiinnon kohteisiisi.

Käy kurkkaamassa avoinna olevat vastuulliset kesätyöpaikat.