Vuoden etätyörupeaman jäljiltä kutakuinkin kaikki rekrytoinneista perehdytyksiin on opittu tekemään etänä. Uudessa työssä on aloittanut tuhansia ilman, että kollegoita on kunnolla tai ollenkaan päässyt tapaamaan, eikä työpaikan vaihtaminen etämoodissa tunnu enää niin haastavalta kuin vuosi sitten. Muutama asia kannattaa kuitenkin muistaa, jos työpaikan vaihtaminen etänä on edessä.
Moni tuttu asia pätee uudessa työssä aloitettaessa aivan kuten ennenkin, mutta moneen asiaan etäyhteydet ovat tuoneet oman leimansa – näistä merkittävimpänä varmasti viestintä. Uuteen työyhteisöön ja sen kulttuuriin on haastavampaa päästä sisään kun ei voi osallistua ja kuulla epävirallisia keskusteluita kahvikoneilla ja käytävillä, tai pääsee aistimaan tunnelmia tai yleisiä fiiliksiä. Kun kaikki perehdytys hoidetaan videoyhteyksien kautta, moni nimenomaan kulttuuriin liittyvä asia kestää huomattavasti pidempään omaksua kuin oltaessa fyysisesti samassa paikassa.
Työyhteisö voi kuitenkin onneksi vaikuttaa etänäkin epävirallisten vuorovaikutustilanteiden luomiseen – ja monessa organisaatiossa näin on tehtykin koko etävuoden ajan pitämällä muun muassa rentoja kahvitaukoja ja happihyppelyitä porukalla ilman virallista agendaa.
Osana uuteen työhön perehtymistä kannattaa panostaa vastaaviin agendattomiinkin kohtaamisiin, sillä näistä uusi tulija oppii paljon sellaista organisaatiosta, mitä kalvosulkeisilla ei voi kertoa.
Jos esimies ei muista tällaisia järjestää, kannattaa itse huolehtia, että etenkin alussa rennoille kohtaamisille olisi aikaa, vaikka paine suorittaa perehtymistä ja oppia uutta onkin kova. Kannattaa myös muistaa, että uudessa työssä aloittamiseen ja perusasioiden omaksumiseen kuluu henkilöstö riippuen vähintään 3-6 kk, joten aikaa itselle todellakin kannattaa antaa.
Jaa
Kirjoittaja
Paula Narkiniemi
Kirjoittaja on markkinointiviestinnän moniottelija, jonka sydän sykkii erityisesti työelämän ilmiöille sekä työntekijäkokemuksen ja työnantajamielikuvan kehittämiselle. Seuraa Twitterissä: @PoolaKristiina