Vastuullisuus

Yhteisöllisyyden aika on nyt - JYSK palkittiin työelämän yhteisöllisyydestä!

JYSK OY

Vastuullinen työpaikka

Työ on murroksessa, nyt on yhteisöllisyyden aika! Oikotien Vastuullinen työnantaja -kampanjan 2021 kauden päätösseminaarin teemana oli työelämän yhteisöllisyys. Seminaari järjestettiin 9.12. yhteistyössä Kevan kanssa Keva-talolla Helsingissä klo 9.00-10.30. Seminaarin teema yhteisöllisyys on ollut haastava aihe työnantajille viimeisinä vuosina ja yhteisöllisyyden edistäminen on erittäin ajankohtainen haaste myös tälläkin hetkellä. 

Seminaarin avasi Vastuullinen työnantaja -kampanjan kampanjapäällikkö Hanna Auvinen ja muistutti siitä, kuinka haastavia aikoja työelämässä eletään parhaillaan yhteisöllisyyden näkökulmasta. Siksi onkin tärkeää jakaa ja juhlia hyviä käytäntöjä, joita työnantajat ovat tehneet yhteisöllisyyden edistämiseksi viimeisen vuoden aikana. Vastuullinen työnantaja -kampanjassa kerättiin kuukauden ajan kansan lähettämiä yhteisöllisyystekoja ja lukuisien ehdotusten joukosta shortlistalle kansanäänestykseen päätyi kymmenen ehdokasta: JYSK, Visma, Lidl, Gofore, DNA, Analyse2, Osuuskauppa Keskimaa, Destia, Wärtsilä ja Keva.

Ensimmäisenä puhujana tilaisuudessa oli Kevan viestintäjohtaja Reija Hyvärinen, joka esityksessään hienosti painotti sitä, että ihminen on organisaation tärkein aarre. Hyvinvoiva työntekijä on toimivan organisaation edellytys, joten hyvällä sekä vastuullisella työkykyjohtamisella on monitahoisia vaikutuksia niin työntekijälle, työnantajalle kuin yhteiskunnallekin. Hyvärinen korosti puheessaan, että työntekijän työkyvyn vahvistaminen tulisi olla koko työyhteisön asia - jokaisella työyhteisön jäsenellä on oma roolinsa työkyvyn ylläpitämisessä ja edistämisessä. Lisäksi ihmisten työurat eivät tulevaisuudessa aina pääty eläkkeeseen ja Kevan tuoreen tutkimuksen mukaan jopa joka neljäs eläkeläinen on kiinnostunut tekemään työtä. Työkyvyn yhteisöllinen sekä jatkuva kehittäminen sekä sopivien työmahdollisuuksien osuminen kohdalle voisi saada mittavan joukon eläkeläisiä tekemään työtä eläkkeen ohella.

JYSK Awards henkilöstögaala valittiin vuoden 2021 työelämän yhteisöllisyysteoksi!   

Jysk Awards

Vuoden 2021 työelämän yhteisöllisyysteko -kilpailun 1 sija: JYSK Awards

JYSK Awards sai kansanäänestyksessä upeat 22,8& prosenttia äänistä ja valittiin vuoden 2021 työelämän yhteisöllisyysteoksi. JYSK:iltä palkintoa oli vastaanottamassa HR Manager Leena Saario (artikkelin pääkuvassa). Saario hienosti nosti puheessaan esiin JYSKin arvojen merkityksen sekä tavoitteen pitää yrityskulttuuri elävänä, etenkin kun JYSK on perheyrityksestä laajentunut vuosien saatossa hyvin erilaisiin kulttuureihin ja maihin. Yhtenä merkittävänä yhteisöllisyyden edistäjänä Saario nosti esiin omien koulutusohjelmien merkityksen. Yhtään koulutusta ei ole peruttu koronan takia ja yhteisöllisyyteen on panostettu erityisesti sisäisen viestinnän avulla. JYSK:in sisäisessä Facebook-ryhmässä on tsempattu sekä kannustettu toisia ja erityisesti juhlittu onnistumisia. Saario kannustikin kaikkia työnantajia pysähtymään hetkeksi onnistumisiin ja JYSK Awards on ollut koko organisaatiolle mainio tapa kokoontua yhteen, juhlia sekä lisätä yhteisöllisyyttä ja me-henkeä. Gaalasta on myös muotoutunut työntekijöiden keskuudessa hyvin odotettu jokavuotinen tapahtuma. 

Goforella yhteisöllisyys rakentuu yhdessä tehden!

gofore small events

Vuoden 2021 työelämän yhteisöllisyysteko -kilpailun 2 sija: Gofore

Goforen yhteisöllisyysteko Small Events sai upeasti 15,1% äänistä ja sijoittui yhteisöllisyysteko -kilpailussa toiseksi. Goforesta Meri Mattila oli vastaanottamassa palkintoa etäyhteydellä ja kertomassa, mistä yhteisöllisyys ja yrityskulttuuri rakentuvat Goforella. Goforella onkin sanonta: "Be the culture you want to be surrounded by." Goforen Small Events tapahtumat ovatkin hyvä esimerkki kulttuurista, jossa työntekijät rakentavat kulttuurin. Small Events tapahtumia voi järjestää työntekijöistä kuka vain, koska vain ja missä vain. Kaikilla työntekijöillä on mahdollisuus osallistua tapahtumiin sekä tapahtumiin ei ole määritelty erillistä budjettia. Goforen kulttuurissa luotetaan, että ihmiset tekevät hyviä ja järkeviä valintoja tapahtumiensa suhteen, on se sitten kiipeilyä, ruoanlaittoa, kukkasidontaa tai lajikokeiluja. Ajatus siitä, että ihmiset innostuvat ja nauttivat vapaa-ajasta yhdessä antaa voimavaroja myös työarkeen, yhdistää ihmisiä sekä tukee työkykyä ja rakentaa kestävämpää työelämää. 

Kolmanneksi yhteisöllisyysteoksi kansa äänesti Lidlin Liikuttaja-verkoston, joka sai 14,6% äänistä. Lidlissä henkilöstöliikunta on osa yrityksen strategiaa, jonka tavoitteena on henkilöstön sitouttaminen ja hyvinvoinnin mahdollistaminen yhteisöllisellä tavalla. Lidl erottautuu edukseen koulutetulla Liikuttaja-verkostolla, jonka avulla viestitään, järjestetään tapahtumia sekä kerätään palautetta. Liikuttajien avulla henkilöstö on voinut itsenäisesti järjestää liikuntaa pienryhmissä omalla alueellaan. 

Lidl VTA yhteisöllisyysteko

Vuoden 2021 työelämän yhteisöllisyysteko -kilpailun 3. sija: Lidlin Liikuttaja-verkosto

Sami Itani on kampanjakauden 2022 uusi suojelija! 

Tilaisuuden lopuksi julkistettiin Vastuullinen työnantaja -kampanjakauden uudeksi suojelijaksi Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun työelämäprofessori Sami Itani. Tämän vuoden suojelijan Yacine Sambin suosittelema Itani jatkaa Yacinen hyvää työtä kampanjan tunnetuksi tekemisessä sekä tuo merkittävän asiantuntijuutensa suomalaisen työelämän vastuullisuuden kehittämiseksi. Itanin erityisalueita ovat sosiokulttuurinen kestävyys, monimuotoisuus ja inkluusio.

Käytännön osaamista henkilöstöjohtamisesta Itanilla on maailman suurimman henkilöstöpalveluyrityksen Adeccon Suomen HR-johtajan tehtävästä. Hän työskenteli Adecco Finland -konsernissa yhteensä viiden vuoden ajan ja toimi useassa johtoryhmätehtävässä, viimeisimpänä toimitusjohtajana. Itani on myös entinen maajoukkueyleisurheilija ja vuodesta 2019 alkaen hän on toiminut Suomen Urheiluliiton (SUL) puheenjohtajana. 

Jos jäi päätösseminaari näkemättä, niin alta löytyy tallenne tilaisuudesta: