Yacine Samb Vastuullinen työnantaja -kampanjan suojelijaksi
Googlella monimuotoisuutta ja yhdenvertaisuutta edistävä Yacine Samb aloittaa Vastuullinen työnantaja -kampanjan suojelijana. Sambin kokemus vastuullisuusteemoista suuressa kansainvälisessä organisaatiossa tuo kampanjaan lisää näkökulmia erityisesti syrjimättömyyden osalta.
Yacine Samb työskentelee Googlen Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan antirasistisen työn kehityksen parissa tuoreen Racial Equity Program Manager -nimityksen myötä. Menestyksekkään kymmenvuotisen Google-uransa aikana Samb on tutkinut ja kehittänyt myös monimuotoisuutta esimerkiksi Pohjois-Euroopan tuotemarkkinointipäällikön roolissa.
- Minun ei tarvinnut miettiä kolmea kertaa lähdenkö Vastuullinen työnantaja -kampanjan suojelijaksi. Toivon, että voin oman kokemukseni ja persoonani myötä luoda avoimempaa vuoropuhelua yhteiskunnan sekä yritysten kipupisteistä, Samb kertoo.
Innostus datan läpinäkyvyyteen johti vastuullisiin tehtäviin
Suomalaisen äidin ja senegalilaisen isän tytär, Norsunluurannikolla syntynyt, mutta Tampereella varttunut entinen kilpaurheilija ja ammattimalli, tähtäsi nuorempana lääketieteelliseen. Vakavan onnettomuuden aiheuttama pitkä toipilasaika vaikutti Sambin uratoiveiden muutokseen. Mieleinen koulutus löytyi lääketieteen sijaan kansainvälisen kaupan opinnoista.
- Digitaalisuus, mitattavuus ja datan läpinäkyvyys kiehtoi minua ja vei analyyttiselle alalle. Valmistuttuani vuonna 2011 aloitin työt Googlella, jossa olen kasvanut ammatillisesti erilaisissa vastuutehtävissä. Google tukee henkilöstön jatkuvaa kehittymistä ja tarjoaa yhdenvertaisia mahdollisuuksia uralla menestymiseen. Opiskelin juuri työn ohella Executive MBA -tutkinnon ja seuraava opintopolku on jo näkyvissä, Samb kertoo tyytyväisenä.
Syrjimättömyys tuo kilpailukykyä yrityksille
Nykypäivänä kilpaillaan asiakkaiden lisäksi myös työntekijöistä. Huippuosaajien houkutteleminen yritykseen ja heidän pysyminen organisaation palveluksessa vaatii työnantajalta erilaisten haasteiden ymmärtämistä sekä annettujen lupausten lunastamista.
Mikäli vastuullisuusperiaatteet eivät toteudu organisaatiossa, työntekijät lähtevät muualle.
- Meillä ei ole varaa jättää tarkastelematta syrjimättömyyden hyötyjä työelämässä. Mikäli emme ymmärrä millaisia kilpailuetuja monimuotoisuus tuo, jätämme rahaa pöydälle kilpailijoiden eduksi. Suomen kasvun tueksi tarvitaan kansainvälistä kauppaa ja muualta saapuvaa osaamista mm. parempien innovaatioiden luomiseksi ja ongelmanratkaisukyvyn kehittämiseksi. Rekrytoidessa on tärkeää ensin ymmärtää, miltä oma organisaatio näyttää monimuotoisuuden näkökulmasta ja sen jälkeen tehdä suunnitelma siitä, miten sitä tulisi rikastuttaa, Samb toteaa.
Emme tiedä, mitä me emme tiedä
Monimuotoisuus- ja syrjimättömyyskoulutukset sekä ajankohtaisista liikkeistä keskusteleminen (esim. #metoo) auttaa ymmärtämään erilaisia taustoja ja tilanteita paremmin sekä luomaan keskusteluyhteyttä ihmisten välille. Myös itsereflektiota tärkeää harrastaa, koska omat kokemuksemme ovat hyvin rajallisia ja emme välttämättä tiedosta toimivamme syrjivästi.
- Voimme tarkastella omia kokemuksiamme ja oman elämämme monimuotoisuutta, esimerkiksi kysymällä itseltämme: minkälaisessa seurassa vietämme aikaa, millaisia kirjoja luemme ja podcasteja kuuntelemme, Samb selventää.
Googlella tehdään paljon työtä työntekijän koko elinkaaren tukemisesssa ja ymmärtämisessä – missä eri vaiheissa voidaan tuntea epäoikeudenmukaisuutta ja milloin puolestaan tunnetaan yhteenkuuluvuutta. Kun palkataan työntekijä, niin täytyy myös pitää huolta siitä, että hänellä on mahdollisuus tuoda itsensä kokonaisena töihin.
- Jokainen ihminen ansaitsee vastuullisen työnantajan. Olemme silti kaikki omalla käytöksellämme vastuussa, että muille muodostuu syrjimätön kokemus, ja että emme ole hiljaa kohdatessamme vääryyttä, Samb kannustaa.