Rekrytointi

Jukka Kurttila Vastuullinen kesäduuni 2018 -kampanjan suojelijaksi

Finlayson Oy

Vastuullinen työpaikka

Vastuullinen kesäduuni -kampanjan tämänvuotinen suojelija, Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila peräänkuuluttaa molemminpuolista vastuuta kesätyöpaikoilla.

Kesätyöt ovat tärkeä välietappi nuoren matkalla aikuisuuteen ja on tärkeää, että nuorille saadaan tarjottua hyviä kesätyökokemuksia, jotta meillä tulevaisuudessa on motivoituneita työntekijöitä.

– Kesätöissä moni nuori heitetään ensimmäistä kertaa aikuisten maailmaan, jonka pelisääntöjä ei venytellä. Silloin punnitaan miten nuori reagoi auktoriteetteihin ja työyhteisön tapaan toimia, ilman vanhempiensa tai ystäviensä tukea, Kurttila tuumaa. Hän lisää, että kesätyöt antavat nuorille eväät tulevaisuuteen ja auttavat sopeutumaan työelämään jo aikaisessa vaiheessa.


Työnantajan rooli on muuttunut

– Omassa nuoruudessani työnantajilla ei ollut samanlaista yhteiskunnallista vastuuta kuin nykypäivänä. Me nuoret otimme vastaan sen työn mitä tarjottiin ja teimme sen mukisematta, Kurttila muistelee. Nykyään työnantajan rooli on muuttunut ja kesätyöt ovat avainasemassa nuoren työidentiteetin rakentamisessa.

– Moni kesätyöntekijä vasta kartuttaa osaamispääomaansa, jolloin työnantajan tehtävä on kertoa työyhteisön odotuksista ja opettaa työelämän pelisäännöt. Työnantajan on huomioitava, että nuori ei välttämättä vielä ole kypsä aikuinen, vaan tarvitsee tukea sekä opastusta, Kurttila sanoo.

Nuori oppii tuntemaan itsensä

Hän lisää, että nuoria tulee kannustaa dialogin maailmaan ja heitä on kuunneltava, vaikka heillä ei vielä olisikaan vakaata osaamispohjaa.

– En itse haluaisi elää maailmassa, jossa työnantaja miettii kaiken valmiiksi. Suomessa on maailman paras koulutussysteemi ja maailman älykkäimmät työntekijät, joiden kanssa keskustelemalla pystytään luomaan entistä parempia ratkaisuja.

Kesätyöntekijöitä puolestaan Kurttila kehottaa ajattelemaan kesätöitä itsetutkiskelun aikakautena.

– Miten toimin kriisitilanteessa tai kun työtehtävät eivät vastaa odotuksiani? Miten olisin voinut hoitaa tilanteen paremmin, päästäkseni mieleisempään lopputulokseen? Näitä kysymyksiä kannattaa miettiä aktiivisesti, Kurttila vinkkaa.