Miten haen kesätyötä

Kesätyöt 15-vuotiaille: Mahdollisuus oppia, kasvaa ja ansaita

Kesä on monille nuorille odotettu vuodenaika, jolloin koulusta voi unohtaa huolehtimisen ja keskittyä rentoutumiseen ja hauskanpitoon. Mutta entä jos voisit yhdistää kesäloman ilon ja mahdollisuuden oppia, kasvaa sekä ansaita? Se on juuri se, mitä kesätyöt 15-vuotiaille voivat tarjota.

Löydät kaikki alle 18 -vuotiaille sopivat kesätyöpaikat täältä

Kesätyö 15-vuotiaalle: Enemmän kuin rahan ansaitsemista

Kesätyöt eivät ole pelkästään tapa ansaita taskurahaa. Ne tarjoavat mahdollisuuden hankkia arvokasta kokemusta ja oppia taitoja, jotka voivat hyödyttää sinua tulevaisuudessa.

Kesätyö 15-vuotiaana tarjoaa mahdollisuuden oppia ja kasvaa, rakentaa itsenäisyyttä ja saada arvokasta kokemusta. Se on investointi tulevaisuuteesi, joka voi avata ovia uusiin mahdollisuuksiin. Joten harkitse kesätyön hakemista ja hyödynnä kaikki ne edut, joita se tarjoaa.

Miksi 15-vuotiaiden tulisi harkita kesätyötä?

Kesä on aika, jolloin voit ottaa  ensimmäisiä askeleita kohti itsenäisyyttä ja vastuun kantamista. 15-vuotiaana on hyvä hetki harkita kesätyötä monista syistä:

 1. Rahankäytön oppiminen: Kesätyö antaa sinulle mahdollisuuden ansaita omaa rahaa ja oppia, miten hallita talouttasi. Tämä on tärkeä taito, joka tulee hyödyttämään sinua läpi elämän.
 2. Tulevaisuuden valmistelu: Työkokemus jo nuorena voi tehdä sinusta houkuttelevan ehdokkaan tuleville työnantajille. Se näyttää, että olet motivoitunut ja omistautunut kehittymään. Jokainen CV merkintä on arvokas tulevaisuuden kesätyönhaussa.
 3. Uusien taitojen oppiminen: Kesätyö voi tarjota mahdollisuuden oppia uusia taitoja, kuten asiakaspalvelua, tiimityötä ja vastuun kantamista. Nämä taidot ovat hyödyllisiä niin koulussa kuin myös tulevaisissa työpaikoissa.
 4. Itseluottamus: Onnistuminen kesätyössä voi lisätä itseluottamustasi ja auttaa sinua uskomaan omiin kykyihisi. Kesätyön hakeminen tulevaisuudessa on myös helpompaa, kun kokemusta on jo kertynyt!
 5. Verkostoituminen: Kesätyöpaikka tarjoaa mahdollisuuden tavata uusia ihmisiä ja rakentaa kontakteja, joiden avulla kesätyö voi löytyä tulevaisuudessa helpommin. Jos hoidat työsi huolella, voit myös saada arvokkaan suosittelijan tuleviin kesätyöhakuihin. 
 6. Tavoitteiden asettaminen: Kesätyö voi auttaa sinua määrittelemään tulevaisuuden tavoitteitasi ja hahmottamaan, mihin suuntaan haluat elämässäsi mennä.

Mistä löytää kesätyö 15-vuotiaalle?

Kun olet päättänyt hakeutua kesätyöhön, voit etsiä erilaisia mahdollisuuksia:

 • Oikotie Työpaikkojen kesätyösivu alle 18 -vuotiaille hakijoille. Sivusto tarjoaa laajan kattauksen kesätyöpaikkoja, jotka sopivat myös alaikäisille. 
 • Tutustu työelämään ja tienaa -harjoitteluista. Tutustu ja tienaa -harjoitteluohjelma on nuorelle oiva mahdollisuus päästä kokeilemaan työelämää. Harjoitteluohjelmaa voidaan soveltaa vain niillä aloilla, joissa sopimus on tehty.
 • Paikalliset yritykset: Ota yhteyttä paikallisiin yrityksiin, kuten kauppoihin, ravintoloihin ja kahviloihin, ja tiedustele mahdollisista kesätyöpaikoista, jotka voisivat sopia myös alaikäisille.
 • Harrastuksesi alalta: Voit harkita kesätyötä, joka liittyy harrastukseesi tai kiinnostuksen kohteisiisi, kuten urheiluun, taiteeseen tai teknologiaan.
 • Sosiaalinen media. Vaikka useimmat kesätyöpaikat vaativat täysi-ikäisyyttä kannattaa silmät pitää auki myös sosiaalisessa mediassa, joskus onni voi potkaista! 
 • Perhe ja tuttavat. Muista myös kertoa kaikille tutuillesi, että etsit kesätöitä. Mitä useampi ihminen tietää aikeistasi, sitä todennäköisemmin he osaavat vinkata sinulle sopivista paikoista, mikäli he sellaisiin törmäävät. Valjasta verkostojesi voima!

Kesätyö 15-vuotiaalle: mitä rajoituksia tulee ottaa huomioon? 

15 -vuotiaana saat solmia kesätyösopimuksen itse. Tarkista ainakin nämä asiat kesätyösopimusta solmiessa. 

15-vuotiaiden kesätöihin liittyy usein erilaisia rajoituksia ja sääntöjä, jotka on suunniteltu suojelemaan heidän turvallisuuttaan ja hyvinvointiaan. Alla on joitakin yleisimpiä rajoituksia:

 • Työaika: 15 vuotta täyttäneen työaika on sama kuin täysi-ikäistenkin, eli 8 h/vrk ja 40 h/viikko, enintään 9 h/vrk ja 48 h/viikko. Työvuorot eivät saa ajoittua samaan aikaan läsnäoloa vaativan opiskelun kanssa. Ylityötä saa tehdä enintään 80 h/vuosi, poikkeusluvalla lisäksi 40 h/vuosi.
 • Vaaralliset tehtävät: Alaikäiset eivät saa osallistua vaarallisiin tai raskaisiin tehtäviin, kuten koneiden käyttöön tai kemikaalien käsittelyyn.
 • Koulunkäynti: Kesätyö ei saa vaikuttaa koulunkäyntiin. Alaikäisen on edelleen käytävä koulua säännöllisesti, ja työnantajien on yleensä otettava huomioon koulun aikataulut.
 • Huoltajan suostumus: Jotkut tehtävät voivat edellyttää huoltajan suostumusta, ja vanhempien on oltava tietoisia työolosuhteista ja työaikatauluista.
 • Työturvallisuus: Työnantajien on huolehdittava siitä, että alaikäiset työntekijät noudattavat turvallisuusmääräyksiä ja saavat tarvittavan perehdytyksen ja valvonnan työtehtävissään.

Rohkeasti kohti kesätöitä: Sinä pystyt siihen!

Hei sinä 15-vuotias, joka harkitset kesätöiden hakemista! Ensinnäkin, anna itsellesi suuri kiitos siitä, että olet valmis ottamaan ensimmäisen askeleen työelämässä. Tiedämme, että se voi tuntua jännittävältä ja ehkä hieman pelottavalta, mutta sinä pystyt siihen!

Muista, ettet ole yksin tällä matkalla. Voit kääntyä vanhempiesi, opettajiesi tai ystäviesi puoleen saadaksesi neuvoja ja tukea. Ole valmis oppimaan uusia asioita ja tarttumaan tilaisuuksiin, jotka saattavat näyttää pieniltä mutta voivat avata suuria ovia.

Älä pelkää epäonnistumista, sillä jokainen yritys on oppimismahdollisuus. Jos et heti saa ensimmäistä työpaikkaasi, älä anna periksi. Jatka hakemista ja kehityksen hakemista. Muista, että kaikki suuret menestykset alkavat yhdestä askeleesta.

Kesätyön hakeminen voi olla haastavaa, mutta se on myös palkitsevaa. Se voi avata ovia, joita et ole osannut kuvitella. Joten ole rohkea, ole sinnikäs ja luota itseesi. Sinulla on potentiaalia saavuttaa suuria asioita. Tsemppiä kesätyönhakuusi! 💪😊

Lue myös: Opas kesätyönhakuun. Katso vinkit hakemuksen kirjoittamiseen, CV:n rakentamiseen ja kesätyöhaastatteluun valmistautumiseen