Työnhaku

Yli 45-vuotiaiden urat uuteen nousuun

UusioUra-tapahtumassa keski-ikäiset ja sitä vanhemmat työnhakijat pääsevät tutustumaan työnantajiin ja oppilaitoksiin. Tavoite on luoda uusia alkuja ja parantaa käsityksiä ikääntyvistä työntekijöistä.

”Tämän päivän trendi yli 45-vuotiaiden työllistymisessä näyttäisi olevan alan vaihto. Monet vaihtavat alaa hyvinkin laajassa skaalassa esim. insinööristä lääkäriksi, viestintäkonsultista sairaanhoitajaksi, myyntijohtajasta osastosihteeriksi, rahoitusammattilaisesta vanhainkodin johtajaksi, näitä tarinoita on paljon ja määrä kasvaa koko ajan”, sanoo UusioUran tuottaja Riitta Rouhiainen

”Viidenkympin kohdalla moni alkaa miettimään, että voisinko tehdä vielä jotain ihan muuta? Jos työnkuva on vuosikymmenet samaa, niin kyllä siihen ajan kanssa leipääntyy ja uran vaihto voi tuoda ihan uutta virtaa työntekoon.”

Helmikuun alussa virtuaalisesti järjestettävään rekrytointi- ja valmennustapahtumaan osallistuu yrityksiä, oppilaitoksia sekä muita työllistymistä edesauttavia tahoja, minkä lisäksi kuullaan kannustavia puheenvuoroja muun muassa oman osaamisen markkinoinnista.

Rouhiaisen mukaan työmarkkinoilla aletaan hiljalleen havahtua siihen, kuinka suuri potentiaali menetetään, jos ikääntyvät työnhakijat sivuutetaan.

”Erityisesti keski-ikäisten ja sitä vanhempien työllistyminen on haastavaa, vaikka tutkimukset osoittavat, että juuri silloin ollaan parhaassa työiässä”, Rouhiainen ihmettelee.

Vastuullisen työnantajan tärkeimpiä periaatteita on syrjimättömyys, joka pyrkii takamaan työntekijöiden yhdenvertaisen kohtelun kaikkiin taustoihin ja ryhmiin katsomatta. Silti moni keski-iän ohittanut työntekijä kohtaa vaikeuksia nopeasti muuttuvassa työelämässä, jossa koulutus tai osaaminen ei enää vastaa työnantajien tarvetta.

”Haluamme muuttaa käsityksiä yli 45-vuotiaiden ikäryhmästä ja tuoda esille heidän potentiaalia, motivaatiota ja sitoutuneisuutta.”

Rohkeudella kohti uusia tuulia

UusioUra-tapahtuman myötä pyritään saamaan ikääntyvät työntekijät kiinnostumaan jatko-opiskelusta ja uusien asioiden oppimisesta. Edellisvuosina oppilaitosten edustajat ovat kiitelleet hyödyllisten kontaktien löytymistä.

”Ihmiset eivät tule vain keräämään karkkia ja pyörimään ympäriinsä, vaan osallistumaan ja keskustelemaan. Oma aktiivisuus on hirveän tärkeää ja se selvästi lisännyt työnantajien kiinnostusta”, Rouhiainen muistuttaa.

”Onnistuneita uudelleentyöllistyjiä yhdistää havainto siitä, että joskus täytyy uskaltaa tehdä isojakin muutoksia elämässä.”

Esimerkiksi edellisessä tapahtumassa eräs työttömäksi jäänyt entinen tietoliikennetekniikan insinööri löysi tapahtuman myötä opiskelupaikan ja samalla työpaikan palvelupäällikkönä uudelta alalta.
”Kun ihminen on motivoitunut, hänestä löytyy ihan käsittämättömiä voimavaroja ja kaikkea sellaista, mitä ei edes tiennyt osaavansa.”

UusioUra: Rekrytointi- ja uravalmennustapahtuma yli 45-vuotiaille. 8.2.2022 klo 11-18. Koronapandemian aiheuttamasta tilanteesta johtuen tapahtuma järjestetään virtuaalisesti. Lisää tietoa osoitteesta www.uusioura.fi.

Testaa mille alalle voisit soveltua ja kokeile UusioUraa tapahtumaa varten tehtyä Oikotieltä Uudelle Uralle ammatinvalintatestiä

 

Toimittaja: Väinö Vasara