Työnhaku

Vuokratyö on mahdollisuus – myös poikkeustilanteessa

Poikkeuksellinen koronakevät on muuttanut työelämää hetkessä. Ihmisiä on lomautettu, moni on siirtynyt etätyöhön ja vuokratyölle on kysyntää. Baronan CMO Aarne Töllinen listasi vuokratyön hyviä puolia muuttuvassa työelämässä.

Vuokratyön ympärillä velloo ennakkoluuloja ja uskomuksia, vaikka kyseessä on hyvin yleinen ja vaivaton tapa työllistyä. Muuttuvassa maailmassa vuokratyö mahdollistaa monipuolisen ja nopean työllistymisen – ja työssä toimitaan aivan samoilla ehdoilla kuin missä tahansa työpaikassa.

– Vuokratyön ja tavallisen työn erittelyn voisi mielestäni unohtaa. Vuokratyö on työtä siinä missä mikä tahansa muukin työ. Nyt koronaviruksen myötä elämme poikkeustilanteessa, jolloin erilaiset työllistymisen mahdollisuudet ovat todella tarpeen, Aarne Töllinen sanoo.

Työllistyminen on usein nopeaa ja joustavaa vuokratyön kautta. Myös ammatinvaihto onnistuu sujuvasti – ja uusien alojen kokeilemisen kynnys madaltuu.

– Vuokratyötä on tarjolla hyvin monilla toimialoilla: tarjolla on rakennusalan, teollisuuden, logistiikan, palvelualojen sekä yhtälailla asiantuntija-alojen työtehtäviä. Nyt poikkeustilanteessa olemme huomanneet kasvua esimerkiksi verkkokauppaan ja logistiikkaan liittyvissä työtehtävissä läpi toimialojen ja ammattien, Töllinen summaa.

Ketterä tapa työllistää ja työllistyä

Vuokratyö on ketterä työllistymisen tapa työntekijälle, mutta samaa sujuvuutta arvostaa myös työnantaja. Henkilöstöpalvelualan toimijat haluavat panostaa laajaan osaajakenttään ja nopeaan rekrytointiprosessiin.

–  Poikkeustilanteessa olemme työllistäneet hyvinkin nopeasti. Esimerkiksi lentohenkilökunnan lomautusten myötä saimme järjestettyä uusia töitä jo parissa päivässä. Vuokratyö voi olla lomautuksen aikaista, osa-aikaista tai kokoaikaista, Aarne Töllinen kertoo.

Yleisin harhaluulo vuokratyöstä puhuttaessa onkin usein se, että kyseessä olisi vain osa-aikainen tuntityö. Näinkin voi olla, mutta vuokratyön kautta voi työllistyä myös kokopäiväisesti ja vakituisesti. Myös palkanmaksu hoidetaan samoin periaattein kuin missä tahansa työpaikassa.

–  Toimimme aina työntekijän ja asiakasyrityksemme parhaaksi. Etsimme sopivat osaajat ja yhdistämme työn ja sen tekijät. Vuokratyö mahdollistaa omannäköisen työelämän myös poikkeustilanteessa: meidän kauttamme voi tehdä täydentävää lisätyötä tai työllistyä täysin. Vuokratyö sopii kaikenikäisille. Esimerkiksi eläkeikäisille suunnattu Nestori-ohjelmamme edistää ikääntyneiden työllistymistä, Töllinen valottaa.

Jopa 88 % suosittelee vuokratyötä

Vuokratyön avulla voi hakea helposti ja joustavasti uusia töitä. Henkilöstöpalveluyritysten liiton teettämän kyselytutkimuksen mukaan jopa 88 % vuokratyöntekijöistä on valmiita suosittelemaan vuokratyötä muillekin. 

–  Vuokratyön mahdollisuudet on huomattu nykypäivän työelämässä ja erilaiset työllistymisen tavat korostuvat edelleen. Olemme mukana Oikotien Vastuullinen työnantaja -kampanjassa ja mittaamme kaikkea aikaansaamaamme jatkuvasti. Viime vuoden päätteeksi Barona olikin jo Suomen 6. suurin työnantaja.

Vuokratyön monipuolisten mahdollisuuksien avulla voi kasvaa ammattilaisena ja työllistyä omalle tai aivan uudelle alalle.

– Kokeile rohkeasti vuokratyötä – yllätyt myönteisesti. Olemme HR:n ja rekrytoinnin ammattilaisia. Meille on kunnia-asia tukea uralla ja löytää osaavaa henkilökuntaa asiakkaillemme. Perehdytys, koulutus ja valmennus sekä säännöllinen keskustelu ovat meille arkipäivää. Kehitämme toimintaamme yhdessä asiakasyritystemme kanssa ja meiltä saa tukea aina kun tarvitaan, Aarne Töllinen vinkkaa.

Eniten vuokratyötä poikkeustilanteessa:

  • Rakennusala
  • Teollisuuden tietyt alat ja uudet teknologiat
  • Asiakaspalvelutehtävät
  • Logistiikka
  • Terveydenhuolto
  • Verkkokaupat

Vuonna 1999 perustettu Barona on Suomen suurin henkilöstöpalvelualan yritys ja se työllistää vuosittain yli 30 000 ihmistä. Baronan palveluihin kuuluvat muun muassa rekrytointi, henkilöstövuokraus, työkykypalvelut, ulkoistusratkaisut ja hakijamarkkinoinnin palvelut. Barona toimii Suomessa yli 30 paikkakunnalla ja kansainvälisesti 10 maassa. Yrityksen liikevaihto oli vuonna 2019 noin 400 M€.

Kuva: Linda Holopainen.