Työyksinäisyys nakertaa terveyttä ja tuottavuutta
Yksinäisyys ei tunne rajoja. Se voi näyttäytyä vapaa-ajalla, mutta myös töissä. Työyksinäisyys saattaa nostaa päätään yksin työskennellessä, mutta aivan yhtä lailla se voi ilmaantua avokonttorissa ihmisten keskellä töitä tehdessä.
Yksinäisyys nielee elämästä värit, pahimmillaan se musertaa. Usein yksinäisyyttä ajatellaan vapaa-ajan asiana: yksinäisinä iltoina, viikonloppuina ja jouluaattoina. Ihmisinä, joilla ei ole yhtään ystävää. Yksinäisyys koskettaa kuitenkin myös lukemattomia ihmisiä keskellä kirkasta työpäivää. Moni kokee yksinäisyyttä silloinkin, kun tekee töitä työkaveriensa ympäröimänä.
Tässä artikkelissa kerromme, miksi työyksinäisyys on vaarallista, mistä yksinäisyyteen saa apua ja miten jokainen voi torjua työyksinäisyyttä omalla työpaikallaan. Lopulta vakava ongelma voi ratketa yllättävän pienin ja arkisin teoin.
Työyksinäisyys kuormittaa henkisesti ja fyysisesti
Työyksinäisyyden kokemuksen taustalla on kaipuu merkitykselliseen yhteyteen työyhteisön jäsenten tai muiden työhön liittyvien ihmisten kanssa. Työyksinäinen saattaa kyllä pitää päivittäin yhteyttä työkavereihinsa ja vaikka työskennellä samassa työhuoneessa heidän kanssaan, mutta ei syystä tai toisesta tunne yhteenkuuluvuutta.
Jos on jatkuvassa yhteydessä työkavereihin ja kokee yhteenkuuluvuutta, pääsee jakamaan työn ilot ja surut, onnistumiset ja epäonnistumiset. Jos vuorovaikutusta, yhdessä tekemisen meininkiä ja henkistä yhteyttä muihin työyhteisön jäseniin ei ole, jää työpäivistä puuttumaan tällainen merkityksellisyys.
Yksinäisyys nielee elämästä värit, pahimmillaan se musertaa.
Työyksinäisyys voi saada työn tuntumaan kuormittavammalta kuin pitäisi. Se heikentää työtehoa ja työpaikkaan sitoutumista sekä laimentaa luovuutta, jota tarvitaan monissa ammateissa. Työyksinäisyys kuormittaa työntekijää henkisesti, ja pitkään jatkuessaan se voi altistaa työuupumukselle, masennukselle tai muille mielenterveyden ongelmille.
Jos työyksinäisyys jatkuu pitkään, tilanne saattaa äityä terveyttä nakertavaksi krooniseksi stressiksi. Kun stressi jää päälle, keho käy jatkuvasti ylikierroksilla ja verenpaine nousee. Seuraukset voivat olla vakavat.
Lue myös: Perfektionismi aiheuttaa kärsimystä
Työyksinäisyyden syitä on monia
Työyksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta aiheuttavat monet eri tekijät.
- Kiire. Työ on niin kiireistä, että tilaisuuksia vapaamuotoisille kohtaamisille ei tarjoudu.
- Työn itsenäisyys. Työtä tehdään aina yksin ja itsenäisesti sen sijaan, että työskenneltäisiin välillä pareittain tai tiimeinä.
- Kokemus erilaisuudesta. Työpaikan kulttuuri tuntuu vieraalta tai arvot ristiriitaisilta työntekijän omiin arvoihin nähden.
- Työpaikkakiusaaminen. Työntekijältä pimitetään tietoa, hänet jätetään ulkopuolelle lounasporukasta, mitätöidään näkemyksiä, jätetään kutsumatta palavereihin, tehdään päätöksiä selän takana, hänen viesteihinsä ei vastata tai mitä tahansa muuta, mikä saa työntekijän tuntemaan olonsa ulkopuoliseksi tai näkymättömäksi.
- Epäluottamuksen ilmapiiri. Työntekijä jää yksin vaikeiden asioiden kanssa, koska luottamus (syyskuun artikkeli) on heikkoa eikä työpaikan ilmapiiri ole psykologisesti turvallinen.
- Pelko irtisanomisesta. Työntekijä etääntyy kollegoistaan, koska ei jatkuvien yt-neuvottelujen tai määräaikaisen työsuhteen vuoksi uskalla pyytää apua tai olla oma itsensä.
- Palautteen puute. Työn arvo ja arvostus työntekijän panosta kohtaan ei tule näkyväksi ilman palautetta. Työntekijä kokee olevansa ilmaa tai kokee työnsä merkityksettömäksi.
- Tuen puute. Työntekijällä ei ole ketään, jonka kanssa ratkoa työssä vastaan tulevia ongelmia.
Lue myös: Jokainen haluaa olla hyvä työkaveri, mutta miten onnistua tässä vaativassa tehtävässä?
On luonnollista tuntea yksinäisyyttä
Työyksinäisyys saattaa tuntua hämmentävältä ja jopa hävettävältä kokemukselta. Koska siitä ei kehdata puhua, se jää työyhteisössä helposti huomaamatta.
Yksinäisyyden tunteminen on kuitenkin hyvin luonnollista, onhan ihminen laumaeläin, jolle yhteisöllisyys on perustarve. Ihmisen evoluution varhaisissa vaiheissa yksin lauman ulkopuolelle jääminen tarkoitti hengenvaaraan joutumista. Vaikka elinympäristö on muuttunut merkittävästi noista ajoista, muutos ihmisen aivoissa ei ole tapahtunut samaan tahtiin. Siksi yksin jääminen ei tunnu hyvältä ja turvalliselta avokonttorissakaan.
Näin torjut työyksinäisyyttä
Ehkäise työyksinäisyyttä työyhteisössäsi
Kohtele jokaista työkaveriasi niin kuin toivoisit itseäsi kohdeltavan – siinä avain työyhteisöön, jossa kenenkään ei tarvitse kärsiä työyksinäisyydestä.
- Kysy kuulumisia kaikilta tasapuolisesti. Nähdyksi ja kuulluksi tuleminen on perustarpeemme.
- Kuuntele muiden näkemyksiä ja anna hiljaisemmillekin tilaa tuoda asiansa esiin.
- Älä pimitä tietoa tai järjestä pienen piirin palavereja. Kutsu kaikki mukaan päätöksentekoon.
Hae apua työyksinäisyyteesi
Työyksinäisyyden kokemus kannattaa ottaa puheeksi työpaikalla. Jos ilmapiiri on luottamuksellinen, tilanteen voi nostaa esiin kertomalla vaikka yhdelle työkaverille tai omalle esihenkilölle kokevansa olonsa yksinäiseksi töissä. Jos tämä ei tunnu luontevalta, yksinäisyydestä voi kertoa työpaikan luottamushenkilölle tai työsuojeluvaltuutetulle.
Yksinäisyyden kokemuksen voi tuoda esiin myös ehdottamalla tiimille päivittäistä tai viikoittaista päiväkahvihetkeä tai vaikka taukojumppaporukan perustamista. Jos oma työtilanne sen sallii, voi tarjota apua kollegalle ja päästä näin tekemään töitä yhdessä työkaverin kanssa. Esihenkilölle voi ehdottaa, että tietty työtehtävä tai projekti hoidettaisiin jatkossa yksin työskentelyn sijaan parityönä. Etäkokousten alkuun voi toivoa rauhallista hetkeä vapaamuotoisempaan kuulumisten vaihtoon. Työyksinäisyyden torjunnassa olennaista ei ole niinkään kohtaamisten määrä vaan niiden laatu. Ei riitä, että istutaan töissä vierekkäin, jos työ on niin kiireistä, ettei vapaamuotoiselle yhdessäololle jää aikaa.
Nähdyksi ja kuulluksi tuleminen on perustarpeemme.
Myös ammattimaista apua työyksinäisyyden lieventämiseen on saatavilla. Apua työyksinäisyyden käsittelyyn ja oivalluksia yksinäisyydestä eroon pääsemiseksi saa keskustelemalla työterveyshuollon psykologin kanssa. Lähetteen työterveyspsykologille voi tehdä esimerkiksi oma työterveyslääkäri.
Yksinäisyyden vähentämiseen erikoistunut HelsinkiMissio-järjestö tarjoaa keskusteluapua puhelimitse ajanvarauksella. Yksinäisyyden kokemuksesta voi keskustella myös auttavissa chateissa, joita tarjoavat esimerkiksi MIELI Suomen Mielenterveys ry ja Suomen evankelis-luterilainen kirkko.
Jos keskusteleminen kasvokkain, puhelimitse tai chatissa ei tunnu juuri nyt sopivalta keinolta käsitellä työyksinäisyyttä, HelsinkiMission maksuttoman Yksinäisyys-verkkokirjasen tehtävien tekeminen voi tarjota helpotusta ja oivalluksia.
Lue myös: Neljä timanttista työyhteisötaitoa