Uratarinat

Työn ytimessä: Maskeeraaja Outi Varppee

Outi Varppee työskentelee maskeeraajana. Lue, miten unelma kauneusalalta johti monipuoliseen ja värikkääseen maailmaan, jossa jokainen päivä on uusi seikkailu. 

1) Taustasi: Miten päädyit maskeerajaksi?

Maskeeraajan työ oli unelmani jo pikkutytöstä asti. Opiskeltuani kauneusalaa, varmistui käsitykseni tulevaisuudestani ja olin yhteydessä muoti- ja kauneustoimittajiin, mainosalan osaajiin sekä valo- ja elokuvaajiin. Kasasin gobeliiniseen matkalaukkuni täyteen ihania meikkejä, suteja sekä kampausvälineitä ja lähdin studioille näyttämään taitoni. Ja sillä tiellä olen yhä.

2) Mitä maskeeraaja tekee?

Työni vaatii jatkuvaa kouluttautumista ja ajan hermolla pysymistä, kontaktien ylläpitämistä ja uusien hankkimista. Työskentelen meikkaaja/maskeeraajana sekä stylistinä kauneus- ja muotikuvauksissa, mainoskuvauksissa sekä draaman puolella. Olen myös toiminut kauneustoimittajana.

3) Millaisia maskeerajan työpäivät ovat?

Päivä voi alkaa ennen auringonnousua tai juuri ennen sen laskua, kestää tunnin tai kellon ympäri, riippuen kuvauskeikasta. Täydellistä stailausta tavoitellessani voin juosta useammankin päivän etsiessäni sopivia asusteita ja vaatteita kansikuviin.

Myös olosuhteet vaihtelevat siististä sisäduunista, studioista ja edustuslokaatioista autiotaloihin, luonnon armoilla kuumalla hiekkarannalla, kannonnokalla tai veneen kannella meikkaamiseen. Kliseisesti voin sanoa, että yksikään päivä ei ole samanlainen. Mukana on aina oltava työvälineiden lisäksi vaihteleviin olosuhteisiin sopiva vaatetus ja mieli.

4) Mikä on parasta maskeerajan työssä?

Rakastan nopearytmisessä työssäni luovuutta ja vapautta, tarinoita ja taikaa.

5) Mikä on haastellisinta maskeerajan työssä?

Töiden pätkittäisyys on haaste ja siunaus. Ammatinharjoittajana nykylaman ja alaani laajasti koskevan mediamaailman murroksen aikaan olen kokenut olevani ulkopuolinen yhteiskunnan taloudellisesta tuesta. Ammatinharjoittaja, jolla ei ole työtä, ei ole työtön. Mutta vapaudella on hintansa.

6) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Vietän mahdollisimman paljon aikaani merellä ja luonnossa. Olen loputtoman utelias ja Avoimen yliopiston suurkuluttaja. Tällä hetkellä opiskelen Aallon avoimessa käsikirjoitusta ja haaveilen valokuvauskurssista. Takanani minulla on vuosien varrelta muun muassa journalistiikan, taiteen ja komiikan, taiteen ja leikin sekä elokuva-alan opintoja.

Olen myös mukana useassa vapaaehtoistoiminnassa kuten päivystäjänä SPR Nuorten turvatalolla ja kulttuurikaverina sekä kulttuurikaverivälityksessä. Lasteni koululla toimin aktiivisesti vanhempainyhdityksessä.

 7) Miten päästä Maskeeraajaksi? Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Ala on kovasti kilpailtu ja yrittäjästatuksella riskialtista, mutta erittäin antoisaa kaikessa epävarmuudessaan. Realistinen käsitys maailmankuvasta ja alan kehityksestä tulevaisuudessa on hyvä pitää mielessä. Laajat kontaktit kannattaa saavuttaa jo opiskeluaikana ja näkyvyys mediaympäristössä auttavat työrupeamien saamisessa. Koulutuspaikkoja kannattaa tutkia ja vertailla tarkoin, opetuksen laadussa sekä laajuudessa ja hinnoittelussa saattaa olla suuriakin eroja.

Katso: Maskeeraaja - avoimet työpaikat