Työnhaku

Suosittelijat työnhaussa – näin valitset suosittelijat työnhakuun

Sinä kerrot rekrytoijalle, mitä osaat – suosittelijat voivat todistaa, että kertomasi pitää paikkansa. Siksi jokaisen työnhakijan kannattaa hankkia itselleen muutama oikein hyvä suosittelija.

Hyvät suosittelijat ovat aivan kullanarvoisia. Tiukassa kisassa heidän lausuntonsa hakijasta saattavat näet ratkaista sen, kumpi kahdesta erinomaisesta kandidaatista nappaa työpaikan. Siksi suosittelijoiden hankkimiseen kannattaa satsata.

Paras keino ansaita suosittelijoita on tietenkin se, että hoitaa työnsä hyvin. Mutta ketä kannattaa pyytää suosittelijaksi? Entä mitä pitäisi tehdä, jos ei ole yhtä ainoaa suosittelijaa? Kerromme nyt, miten valitset itsellesi vakuuttavat suosittelijat, jotka auttavat sinua saamaan seuraavan unelmatyösi.

Miksi rekrytoija soittaa suosittelijalle?

Suosittelija työnhaussa on kuin todistaja, joka kertoo rekrytoijalle, miksi juuri sinut kannattaa palkata. Suosittelija voi siis todistaa oikeaksi sen, mitä olet kertonut itsestäsi ja osaamisestasi työhakemuksessa ja CV:ssä

Rekrytoija soittaa suosittelijalle yleensä vasta työnhakuprosessin loppuvaiheessa. Tällöin hän usein kysyy täsmennystä johonkin, mitä hakija on itse kertonut tai jättänyt kertomatta omissa hakudokumenteissaan. Suosittelijoille soittamisen tarkoituksena ei ole kaivella luurankoja kaapeista, vaan hankkia viimeinen varmistus siihen, että hakija on juuri oikea henkilö avoinna olevaan tehtävään.

Lue myös: Soitto rekrytoijalle 

Missä vaiheessa työnhakua suosittelijan tiedot kannattaa välittää rekrytoijalle?

Usein rekrytoija kysyy työhaastattelussa, olisiko sinulla suosittelijaa, jolle hän voi kilauttaa. Jotkut yritykset pyytävät suosittelijoiden yhteystietoja jo työhakemuslomakkeella. Hyvä tapa on liittää suosittelijoiden nimet ja yhteystiedot ansioluetteloon. Näin työnantaja näkee jo rekrytoinnin ensi vaiheessa, että sinulla on suosittelijoita.

Suosittelijoille soittamisen tarkoituksena ei ole kaivella luurankoja kaapeista, vaan hankkia viimeinen varmistus siihen, että hakija on juuri oikea henkilö avoinna olevaan tehtävään.

Ennen kuin jaat suosittelijoidesi yhteystiedot rekrytoijalle, varmista, että henkilö on edelleen halukas toimimaan suosittelijanasi.

Millainen on hyvä suosittelija?

Moni ajattelee, että vain entinen tai nykyinen esihenkilö voi toimia suosittelijana. Nykyään suosittelijaksi kuitenkin käy myös moni muu. Vakuuttavia suosittelijoita ovat yhteistyökumppanit ja sellaiset asiakkaat, joiden kanssa olet tehnyt tiiviisti töitä. Myös henkilö, jonka kanssa olet työskennellyt samassa projektissa, voi toimia suosittelijanasi.

Pelkät työkaverit suosittelijoina tuskin vakuuttavat rekrytoijaa, mutta yksi kollega muiden suosittelijoiden joukossa ei ole koskaan huono idea – hän kun osaa kertoa, millainen tyyppi olet työkaverina. Työkaverien suosituksia kannattaa myös kerätä LinkedIniin niille tarkoitettuun osioon (recommendations).

Jos sinulla ei ole vielä työkokemusta, pyydä suosittelijaksi opettajaa, valmentajaa tai harrastuksen ohjaajaa. Joukkuekaveri voi olla yhtä arvokas suosittelija kuin työkaveri, koska hän osaa kertoa, millainen tyyppi ja tiimipelaaja olet. 

On tavallista, että ensimmäistä työpaikkaansa hakevalla ei vielä ole suosittelijoita.

Muista, että työkokemusta on muukin kuin kokemus palkkatyöstä. Vakuuttavan suosittelijan voit saada henkilöstä, joka on ohjannut sinua vapaaehtoistyössä, työharjoittelussa tai TET-jaksolla. Jos olet tehnyt projekteja niin sanottuna kevytyrittäjänä, voit kysyä suosituksia asiakkailtasi.

Suosittelijaksi ei koskaan kannata pyytää kaveria, perheenjäsentä tai sukulaista, koska vaikka he tuntisivat sinut perin pohjin, he eivät voi tietää, millainen olet työntekijänä. Läheiset ovat myös puolueellisia, mikä ei taatusti vakuuta rekrytoijaa.

Lue myös: Verkostot työnhaussa – auta niin saat apua 

Entä jos ei ole suosittelijoita?

Rekrytoijassa voi herättää kummastusta, jos sinulla ei ole ainoatakaan suosittelijaa. Oletko niin huono työntekijä tai ikävä tyyppi, että kukaan ei halua suositella sinua? Tuskin! Yleensä suosittelijoiden puuttumiseen on luonnollinen syy, ja se syy kannattaa ilman muuta kertoa rekrytoijalle.

On tavallista, että ensimmäistä työpaikkaansa hakevalla ei vielä ole suosittelijoita. Jos tilanteesi on tämä, voit työhakemuksessa kertoa, että haet ensimmäistä työpaikkaasi eikä sinulla siksi ole antaa suosittelijoiden yhteystietoja.

Jos sinulta puuttuu suosittelija, koska työpaikkasi ilmapiiri on tulehtunut etkä ole siksi voinut pyytää ketään suosittelemaan, kerro se avoimesti – eihän huono työilmapiiri tarkoita, että sinä olisit huono työntekijä. Kun olet rehellinen, rekrytoijan ei tarvitse suotta arvuutella, miksi kukaan ei suosittele sinua.

Lue myös: Näin luot itsellesi LinkedIn-profiilin ja tehostat työnhakua