Työelämä

”Palkkatyössä jouduin olemaan huonompi kuin olen” – Natalia Salmela lähti työsuhteisesta työstä yrittäjäksi

Kuvassa Natalia Salmela.

Somesta ja tv:stä tuttu bloggaaja, asuntosijoittaja Natalia Salmela lähti aikoinaan yrittäjäksi, koska koki, ettei saanut palkkatyössä käyttää koko potentiaaliaan. Yrittäjähenki kyti Salmelassa niin vahvana, että jopa oma esihenkilö kannusti perustamaan yrityksen.

Erään tuiki tavallisen lounastauon päätteeksi Natalia Salmelan esihenkilö kysyi, miksi Salmela ei ryhtyisi yrittäjäksi. Salmela oli jo opiskeluaikana perustanut blogin ansaitakseen sivutuloja ja työskennellyt sivutoimisena yrittäjänä palkkatöiden ohella. Yrittäjähenki kyti Salmelassa niin väkevänä, ettei se ollut jäänyt huomaamatta esihenkilöltäkään.

Ennen yrittäjyyttä Salmela teki kymmenen vuotta myyntityötä mainostoimistoissa ja mediataloissa. Hän kuitenkin koki, ettei päässyt palkkatyössä käyttämään potentiaaliaan tarpeeksi.

– En palkkatyössä koskaan tyytynyt vain toteuttamaan sitä mitä piti, vaan hain koko ajan lisää vastuuta. Siitä ei kuitenkaan palkittu, että oli tehokas ja hyvä. Riitti, että oli ja teki hommansa – ja juuri se vaivasi minua.

Salmela kuvailee itseään uutuudesta viehättyväksi, nopeaksi, tehokkaaksi ja uteliaaksi. Hän on myös generalisti, jolla ei ole yhtä tiettyä osaamista, ja joka voi siksi tehdä työkseen monenlaisia asioita.

– Palkkatyössä jouduin aina olemaan vähän huonompi kuin olen, mutta yrittäjänä kukaan ei rajaa sitä, mitä kaikkea voin tehdä ja kuinka tehokkaasti.

Viimeiset kymmenen vuotta Salmela on elättänyt itsensä yrittäjänä.

– Olen tehnyt yrittäjänä kolme uraa: yhden vaikuttajana muodin, toisen ruoan ja kolmannen asumisen alalla, hän kuvailee.

Lue myös: Haaveiletko huolettomasta elämästä freelancerina? Lue tämä ja tunnista riskit!

Tuloja monesta lähteestä

Tällä hetkellä Natalia Salmela työskentelee asumisen alan vaikuttajana. Tienestit tulevat monesta lähteestä: viidesosa kiinteistöistä ja loput media-alan ratkaisuista, kuten tapahtumista, kirjojen kirjoittamisesta, podcasteista, somekampanjoista ja verkkokursseista. Salmela tunnetaankin tekijänä, jolla on aina monta rautaa tulessa.

Kymmenen vuoden aikajänteellä Salmela tavoittelee sitä, että hänen yrityksensä tuottaisi passiivisia tuloja, ja että hän pystyisi delegoimaan kokonaisuuksia muiden hoidettavaksi.

– Nyt yhden naisen yrityksessä teen kaiken itse, Salmela sanoo. Haastattelupäivän aamuna hän on maalannut sijoitusasunnoksi hankkimansa remonttikohteen seiniä.

Salmela seuraa yrityksensä taloutta tarkasti ja pyrkii 20 prosentin kasvuun joka vuosi. Kasvutavoitteen lisäksi hänellä on myös toinen eteenpäin työntävä linjaus.

Joka vuosi on oltava jotain uutta. Se on mottoni.

– Joka vuosi on oltava jotain uutta. Se on mottoni.

Tänä vuonna uutta ovat olleet verkkokurssit. Lisäksi Salmela on aloittanut yhteistyössä Rakentaja.fi:n kanssa rakentamisesta, remontoimisesta ja sisustamisesta kiinnostuneille suunnatun Raksaa & fiksaa -podcastin. Rakentaja.fi kuuluu samaan konserniin Oikotie Työpaikkojen kanssa.

Vaikka Salmela viehättyy uutuudesta, hän arvioi viihtyvänsä vielä pitkään asumisen kysymysten äärellä.

– Olen tehnyt koko urani töitä myyjänä, joten kiinteistönvälitys olisi luonteva jatkumo. Myös rakennuttaminen kiinnostaa, tähän mennessähän olen tehnyt lähinnä saneerauksia.

Asuntosijoittajaksi vahingossa

Asuntosijoittajaksi Natalia Salmela kertoo päätyneensä, koska ”vasarakättä alkoi pakottaa”.

– Ostin ensimmäisen sijoitusasuntoni ensisijaisesti remppakohteeksi, jotta pääsisin toteuttamaan itseäni.

Ennen ensimmäisen sijoitusasunnon hankkimista Salmela ei ollut ajatellut, että asuntosijoittaminen voisi kuulua hänelle.

Olin kuvitellut, että pitää olla joku hullu miljonääri, että voi ostaa sijoitusasunnon.

– Olin kuvitellut, että pitää olla joku hullu miljonääri, että voi ostaa sijoitusasunnon. Sitten ynnäsin euroni yhteen ja huomasin, että minähän pystyn sijoittamaan.

Ensimmäisen sijoitusasunnon jälkeen Salmela on päässyt sekä sijoittamaan että remontoimaan urakalla. Nyt hänellä on kymmenhenkinen tiimi, joka on vuoden aikana remontoinut seitsemän kohdetta. Remontoitavien asuntojen lisäksi hän on viimeisen vuoden aikana sijoittanut kuuteen uudiskohteeseen.

Vaikka Salmelan tavoitteena on delegoida maalaustyöt jatkossa jollekulle muulle, asuntosijoittamisessa häntä houkuttelee edelleen mahdollisuus suunnitella ihmisille kivoja koteja.

– Siinä missä joku muu ottaa illalla kirjan käteen ja lukee sitä, minä selaan Oikotie Asuntojen kohteita iltaviihdykkeenä. Ja tämä ei sitten ole maksettu mainos! hän sanoo. Kodeissa Salmelaa kiehtoo se, kuinka paljon ne kertovat ihmisestä, hänen tavastaan elää, perheestään ja harrastuksistaan.

– Kodit ovat aina enemmän kuin asuntoja.

Lue myös: Natalia Salmelan vinkit keittiöremonttia suunnittelevalle

Vinkkejä yrittäjyydestä haaveileville

Natalia Salmela kertoo, että on saanut pontta yrittäjänä toimimiseen paitsi uteliaasta mielenlaadustaan myös akateemisista opinnoista, joita suoritti ennen kuin lähti kokoaikatyöhön ja sittemmin yrittäjäksi. Salmela opiskeli pääaineena markkinointia ja yrityksen johtamista ja sivuaineena tekstiilitekniikkaa. Hän ei valmistunut tutkintoon, mutta ehti viiden vuoden aikana saada valtavasti hyötyä yliopisto-opinnoista.

– Yrittäjäksi voi toki päätyä ilman opintojakin. Itse en kuitenkaan missään nimessä olisi yrittäjänä tässä pisteessä ilman niitä liiketoimintatietoja, jotka sain yliopistosta. Myös strategisen ajattelun taito on sieltä lähtöisin.

Hän kokee, että yrittäjyys vaatii myös omien työtapojen kriittistä tarkastelua ja jatkuvaa paremmin tekemistä.

Yrittäjänä täytyy sietää epämukavuutta eri tavalla kuin palkkatyössä. Pitää olla sitkeä.

– Yrittäjänä täytyy sietää epämukavuutta eri tavalla kuin palkkatyössä. Pitää olla sitkeä.

Salmelaa vaivaa yrittämiseen liitetty joko–tai-ajattelu, jossa yrittäjyyttä ajatellaan lopullisena valintana. Hänestä yrittäjyyteen eli pitäisi suhtautua niin, että kun on kerran ryhtynyt yrittäjäksi, ei voi palata palkkatyöhön.

– Yrittäjänä joutuu sietämään paljon vastoinkäymisiä duunissa. Jos elämä on muuten tasaista, yrittäjänä voi saada siihen mukavaa jännitystä. Jos taas elämässä tulee muuta kuormitusta, kuten perheenlisäystä tai sairautta, palkkatyö voi sopia paremmin elämäntilanteeseen. Ei elämä ole staattista, joten ei yrittäjyydenkään tarvitse olla!

Salmela muistuttaa, että yrittää voi myös sivutoimisesti palkkatyön ohella.

– Niin minäkin tein ennen kuin ryhdyin kokoaikaiseksi yrittäjäksi.

Lue myös: Mikä minusta tulee seuraavaksi? – Ammattiahdistus koskettaa myös työssäkäyviä aikuisia

 

Toimittaja: Liina Hurri
Kuvaaja: Janita Autio