Kesätyöntekijälle

Mikä on kesätyöseteli?

Mikä ihmeen kesätyöseteli? No sepä se! Tässä jutussa kerromme, mistä kesätyösetelissä on kyse.

1. Mikä kesätyöseteli on?

Kesätyöseteli on rahallinen tuki, jonka kunta myöntää nuoria työllistävälle työnantajalle. Kesätyöseteli korvaa työnantajalle nuoren palkkaamisesta aiheutuvia kuluja setelin arvon verran. Setelin juju on, että yritysten kynnys ottaa nuoria kesätöihin madaltuisi, ja että mahdollisimman moni nuori pääsisi tienaamaan ja hankkimaan arvokasta työkokemusta.

Katso kaikki avoimet kesätyöpaikat 

2. Kuka voi saada kesätyösetelin?

Kesätyöseteleitä myöntävät kunnat omille nuorilleen. Setelien myöntämisen periaatteet vaihtelevat kunnittain: kunta voi myöntää kesätyösetelin esimerkiksi jokaiselle 9.-luokkalaiselle tai vaikka kaikille 15–24-vuotiaille.

Myös se, minkä verran kesätyöseteleitä jaetaan, vaihtelee kunnittain. Jotkut kunnat myöntävät kesätyösetelin kaikille tietyn ikäisille nuorille, toiset rajoitetun määrän, esimerkiksi 200 tai 500 kesätyöseteliä kesää kohden.

Lue myös: Opintotuen tulorajat.

3. Millaisiin töihin kesätyösetelillä voi hakea?

Kesätyöseteli on nimensä mukaisesti tarkoitettu kesätöihin eli niin sanotulla kesälomakaudella tehtävään työhön.

Monet kunnat mahdollistavat kesätyösetelillä työskentelemisen myös muualla kuin kunnassa, joka setelin myöntää.

Aiemmin kesätyösetelillä on ollut mahdollista työskennellä esimerkiksi yrityksessä tai yhdistyksessä, mutta ei kunnalla, valtiolla, naapurilla tai sukulaisella. Tähän on kuitenkin viime aikoina tullut poikkeuksia, joten varmista oman kotikuntasi nettisivuilta, millaista kesätyöpaikkaa juuri sinä voit hakea.

Lue myös: Nollatuntisopimus tarjolla? Työntekijä, tunne oikeutesi! 

4. Miksi kesätyöseteliä kannattaa hakea?

Kesätöissä kartutat arvokasta työkokemusta. Kokemus tuo varmuutta ja helpottaa kesätöiden saamista seuraavina vuosina. Myöhemmin työkokemus voi auttaa nappaamaan kiinnostavan työharjoittelupaikan ja aikanaan varsinaisen työpaikan.

Kesätöissä pääset myös oppimaan taitoja, joita työelämässä tarvitaan. Se on lisäksi mainio tilaisuus verkostoitua jo työelämässä olevien ammattilaisten kanssa.

Kilpailu kesätyöpaikoista on kovaa, ja kesätyöseteli voi auttaa sinua menestymään kisassa. Jos siis aiot hakea kesätöitä, hae myös kesätyöseteliä, jos suinkin olet siihen oikeutettu!

Tunne oikeutesi – työhaastattelun kielletyt kysymykset

5. Miten kesätyösetelillä haetaan töitä?

  • Hae ensin kesätyöseteliä. Haku alkaa jo keväällä, joten katso saman tien ohjeet ja aikataulu oman kotikuntasi sivuilta.
  • Etsi kiinnostava työpaikka selaamalla avoimia kesätyöpaikkoja. 
  • Lue työpaikkailmoitus huolella läpi.
  • Tee ansioluettelo eli CV ja työhakemus.
  • Jos olet saanut kesätyösetelin, muista mainita siitä hakemuksessasi. Jotkut kunnat myöntävät setelin vasta, kun kesätyöpaikka on jo takataskussa. Mainitse siinä tapauksessa hakemuksessasi, että olet oikeutettu hakemaan kesätyöseteliä.
  • Lähetä hakemuksesi työnantajalle. Menestystä työnhakuun!

Lue lisää työsopimuksen solmimisesta 

Käytännöt vaihtelevat paljon, joten katso kesätyöseteliä koskevat ohjeet ja periaatteet kotikuntasi sivuilta.