Työhyvinvointi

Näin käynnistät kehumisen kulttuurin omalla työpaikallasi

Muistatko hetken, jolloin sait kehuja? No niinpä! Aito kehu tuntuu hyvältä ja jää mieleen pitkäksi aikaa. Kaikissa työyhteisöissä kehuminen ei silti ole tullut tavaksi. Onneksi tapoja voi muuttaa.

Kehuminen ei ole suomalaisessa kulttuurissa saanut kaksista jalansijaa. Kaikkein pahinta on tietenkin itsensä kehuminen muiden kuullen. Omakehu haisee!

Jos uskaltautuukin itseään kehaisemaan, on ainakin puolustettava tekoaan. Kukas kissan hännän nostaa, jos ei kissa itse!

Itsensä, mutta myös muiden kehumisen pelätään ylpistävän – ja mehän tiedämme, että ylpeys käy lankeemuksen edellä, kun taas vaatimattomuus kaunistaa. Kuvaavaa on, että jopa työpaikalla toisiaan kehuvat kollegat saavat nopeasti ironisen pilkkanimen keskinäisen kehumisen kerhona.

Tätä vasten ei tarvinne hämmästellä, ettei kiitoksia ja kehuja aina ole helppo ottaa vastaankaan. Kehujen tullen olo voi käydä niin tukalaksi, että tekee mieli puolustautua. Enhän minä mitään, työtänihän minä vain teen, se nyt kävi niin helposti ja nopeasti.

Jos uskaltautuukin itseään kehaisemaan, on ainakin puolustettava tekoaan. Kukas kissan hännän nostaa, jos ei kissa itse!

Kehumisen ja kiittämisen arvoa on meillä myös vähätelty, sillä kissa kiitoksella elää. Tietenkin tehdystä työstä pitää saada asianmukainen ja reilulta tuntuva korvaus, mutta tuskin kehu kaupanpäällisenä haitaksi on.

On siis korkea aika käynnistää kehumisen kulttuuri.

Työkaverin kehuminen hitsaa yhteen

Moni on saanut tyhy- tai tiimipäivässä tehtäväksi kirjoittaa työkavereilleen kehuja. Jutun juju on siinä, että kehuminen lujittaa keskinäistä luottamusta. Työkaverin kehuminen luo mukavaa työilmapiiriä ja tiimihenkeä. Se kasvattaa motivaatiota työtä kohtaan, ja tiukassa paikassa se kannustaa jaksamaan. Kehujen saaminen tuntuu sydämessä asti, joten miksi mielen päällä olevia kehuja kannattaisi pantata sisällään?

Jos kehuminen ei ole ollut tapana ja ajatus julkisesta kehumisesta ujostuttaa, aloittaa voi varovaisemmin kehaisemalla työkaveria kahden kesken tai vaikka sähköpostitse. Parhaimmillaan kehut ovat kuitenkin kasvokkain ja muiden kuullen nautittuina. Työpaikan kahvihuone onkin vallan mainio paikka heittää kehut ilmoille.

Lue myös: Työelämän metatyöt – millainen metatyöntekijä olet?

Työkaverin kehuminen viestii arvostuksesta

Kehuminen tekee työkaverin ansiot näkyviksi. Siksi kehuminen on mainio keino viestittää, että on huomannut toisen, hänen työpanoksensa ja osaamisensa, eikä pidä niitä itsestäänselvyyksinä. Työkaverin kehuminen on hyvin konkreettinen tapa osoittaa arvostusta toista kohtaan.

Kehujen saaminen tuntuu sydämessä asti, joten miksi mielen päällä olevia kehuja kannattaisi pantata sisällään?

Kehumisen hyödyt ovat niin roimat, ettei kehuja missään nimessä kannata säästellä. Koska korjaava palaute ja kritiikki syöpyvät herkemmin mieleen, olisi kehuja itse asiassa parempi jaella vähintään tuplaten.

Kehuminen voi mennä metsään

Arvostusta on myös se, ettei kehu toista turhanpäiten vaan aiheesta. Jokainen kyllä tunnistaa epäaidon imartelun ja katteettoman kehun, ja tällaisten saamisesta jää lähinnä ontto olo.

Kehu voi olla liian laveakin. Turhan ympäripyöreä kehaisu jättää pohtimaan, mistä hyvästä kehut itse asiassa annettiin. Kehuttiinko ”hyvin sä vedät” -tokaisulla siitä, että työ luonnistui nopeasti vai siitä, että homma tuli tehtyä erityisen hyvin? Parasta onkin kehua riittävän täsmällisesti.

Lue myös: Quiet quitting – mitä tarkoittavat hiljaiset loparit ja mistä ilmiössä on kyse?

Näin ruokit tervettä kehumisen kulttuuria – 9 vinkkiä työkaverin kehumiseen

Toisissa tiimeissä ja työyhteisöissä kehut sinkoilevat, mutta kaikilla työpaikoilla ei ole tapana jakaa kiitosta ja kunniaa. Onneksi tapoja voi muuttaa muuttamalla. Mitä jos käynnistäisit kehumisen kulttuurin jo tänään?

  • Kehu aina kun siihen on syytä – mutta vain, kun siihen on syytä.
  • Kehujen ei tarvitse odottaa seuraavan suuren projektin päätöstä. Kehun aiheita löytyy tavallisesta työarjesta, kun oppii katsomaan ympärilleen kehujan silmin.
  • Kehua voi muustakin kuin työsuorituksista. Kerro työkaverillesi, että hän on mielestäsi avulias, ystävällinen tai ihana tyyppi. Näin viestität, että olet pannut merkille toisen miellyttävät käytöstavat tai luonteenpiirteet ja arvostat niitä.
  • Kehu työkaveria myös selän takana.
  • Olisiko kehut helpompi ottaa vastaan yhdessä kuin yksin? Kokeile kehua koko porukkaa kerralla. Muistuta, kuinka hyvin me suoriuduimme viimeisimmästä haasteesta.
  • Tuntuuko kehuminen luontevammalta, jos siitä tekee rutiinin? Kokeile kehukeskiviikkoa tai työkaverin kehumista jokaisessa kuukausipalaverissa.
  • Kirjoita ylös asioita, joita kussakin työkaverissasi arvostat. Onko työkaverisi tiimin hengennostattaja? Osaako hän tehdä jotakin, mitä itse et osaa? Suoriutuiko hän kadehdittavan hyvin tiukasta tilanteesta tai esiintyikö vakuuttavasti firman tilaisuudessa? Onko hän näppärä ohjelmistojen kanssa tai etevä kouluttamaan muita?
  • Jos huomaat kehumisen vaivaannuttavan työkaveria, kokeile kehumisen sijaan kiittää. Voit myös lähettää kehut yksityisesti sähköpostilla tai julkisesti työpaikan sisäisessä somessa.
  • Muista, että kehuminen ei tarkoita pakkopositiivisuutta eikä ongelmien lakaisemista maton alle. Korjaavalla palautteella on edelleen oma aikansa ja paikkansa.

Lue myös: Millainen on hyvä työkaveri?