Uratarinat

Mikä minusta tuli isona – futuristi, tietokirjailija Perttu Pölönen

Kuvassa Perttu Pölönen.

Perttu Pölönen on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt paljon työelämässä. Uteliaisuus on vienyt miestä ympäri maailmaa futuristina, keksijänä ja kirjailijana. 

Perttu Pölösen puhelin on soinut koronapandemian alusta lähtien erityisen tiuhaan. Toki useita puhujakeikkoja ja työmatkoja on peruuntunut tai siirtynyt hamaan tulevaisuuteen, mutta Pölöstä on haastateltu ja käytetty asiantuntijana monissa yhteyksissä koronavuoden aikana. Myös osa tilaisuuksista on siirtynyt verkkoon ja futuristi on päässyt puhujakeikoille virtuaalisesti. Mutta mistä Perttu Pölösen ura sai alkunsa? Oliko kaikki selvää jo pienestä pitäen?

– Tulevaisuuden tematiikkaa ajatellen taustani on melkoinen ”sillisalaatti”. Olen ollut pienestä asti utelias ja kiinnostunut ympäröivästä maailmasta, erilaisista keksinnöistä, tulevaisuudesta ja kaikesta siihen liittyvästä. Koulussa olin kuitenkin keskiverto enkä koe, että koulumenestykseni olisi liiemmin määrittänyt tulevaisuuttani. Minulle vain tarjoutui hienoja mahdollisuuksia ja tartuin niihin.

Ahkeruus on voittanut taidot ja myös onnea on ollut paljon mukana, Perttu Pölönen pohtii. 

Pertun uran nousukiito alkoi, kun hän pääsi opiskelemaan Piilaaksoon. Yhdysvalloista nuori mies sai kannustusta ja hyvät eväät tulevaisuuteen. Rohkaiseva ilmapiiri auttoi eteenpäin. 

– Sitten perustin ystäväni kanssa yrityksen Myanmariin ja kehitimme siellä lisättyä todellisuutta hyödyntäviä opetussovelluksia. Työskenteleminen kehitysmaassa opetti paljon. Yrittäminen näytti olevan sopivin vaihtoehto minulle myös Suomessa, Perttu Pölönen kertoo.

Sana kiiri ja vähitellen Perttua alettiin kysyä puhujakeikoille Suomeen ja ulkomaille. Nyt futuristi esiintyy 150-200 keikan vuosivauhdilla. 

– Odotan innolla koronan vuoksi siirtyneitä Latvian, Itävallan ja USA:n puhujakeikkoja. Aika näyttää milloin ne toteutuvat.

Uteliaisuus ennen rohkeutta

Perttu Pölönen kuulee usein puhuttavan itsestään rohkeana. Hän on kuitenkin sitä mieltä, että uteliaisuus on ollut hänen tapauksessaan tärkeämpää kuin rohkeus.

Se, että on kiinnostunut maailmasta, ihmisistä ja kaikesta mitä tekee, avaa valtavasti uusia verkostoitumisen ja työllistymisen mahdollisuuksia.

– Uteliaisuuden lisäksi merkityksellisyys on minulle tärkeää. Saan oppia työssäni koko ajan uutta ja olen tehnyt oppimisesta toimeentuloni. Pystyn vaikuttamaan ja inspiroimaan muita, puhumalla esimerkiksi työelämän inhimillistämisestä. Tämä kaikki tekee työstäni merkityksellistä, Pölönen summaa.

Perttu pitää innostuneisuuttaan ja uteliaisuuttaan yllä oppimalla asioita kohtaamiltaan ihmisiltä. Hän myös lukee paljon.

– Kaikilta voi oppia jotakin. Kyse on vuorovaikutteisuudesta; siitä, että kohtaa ihmisen ihmisenä ja on kiinnostunut siitä mitä hän tekee tai sanoo. Sanoisinkin, että nimekkäiden esikuvien sijaan minulle parhaita esikuvia ovat kaikki toiset ihmiset. Yhdistelen eri ihmisiltä kuulemaani ja oppimaani käyttökelpoisiksi kokonaisuuksiksi.

Optimismi edellä – vaikka tulevasta ei aina tiedä

Vaikka futuristilta usein kysytään mitä tuleva tuo tullessaan, ei hänelläkään ole siihen yksiselitteistä vastausta. Pölönen kannustaakin optimistiseen ajatteluun – myös haastavina aikoina.

Optimistinen ajattelu ei ole aina helppoa, mutta asenteella on suuri merkitys.

– Koen, että olen ollut onnekas, kun olen päässyt työskentelemään alalle, joka kiinnostaa minua valtavasti. Kaikki ei ole kuitenkaan tullut helpolla, vaan olen tehnyt ahkerasti töitä unelmieni eteen. Pessimistit vaikuttavat ehkä fiksuilta, mutta optimistit oppivat, Pölönen muistuttaa.

Kova työnteko oli Pertulle arkea myös nuorempana. Hän huhki kesätöissä – ja välillä myös talvella – metsätöissä isänsä apuna klapeja pilkkoen. Myös vapaaehtoistyö teatterissa on Pertulle tuttua. 

– Työ on minulle tärkeä osa elämää ja iloitsen siitä, kun näen työni jäljen.

Yrittäjyys on opettanut paljon. Se on samalla vastuullista ja vapauttavaa, kun saa itse laatia oman päiväohjelmansa ja aikataulunsa. 

Ammatillisia haaveita

Vaikka Perttu työskentelee itselleen sopivassa ammatissa, hänellä on uraan liittyviä haaveita. Pertun ensimmäisen kirjan oikeudet on jo myyty Yhdysvaltoihin ja se julkaistaan syksyllä Amerikassa.

– Palaute on ohjannut minua vahvasti eteenpäin valitsemallani tiellä. Työelämän aiheista haluan puhua etenkin ihmisen ja koneen eroista. Jalostan aihetta edelleen. On ollut hienoa kuulla, että ihmiset ovat saaneet uusia vinkkejä ja ajattelumalleja kuunnellessaan minua. 

Myös vapaa-ajalla Perttu Pölönen kehittää itseään ja oppii uutta. Kuntosaliharjoittelu ja jalkapallo edistävät fyysistä kuntoa – tieteeseen uppoutuminen internetin, kirjojen, artikkeleiden ja dokumenttien välityksellä tarjoaa tälle vastapainoa.

– Olen omaksunut oman tavan ottaa tietoa vastaan; äänikirjojen kuunteleminen sopii minulle. Tässä työssä on myös tärkeää tunnistaa palautumisen merkitys. Informaatiota on  maailma pullollaan, joten joskus on hyvä olla hetki ”pimennossa” ilman älylaitteita, Pölönen vinkkaa.

Päätös on tärkein askel

Perttu Pölönen kannustaa mielellään nuoria, jotka kamppailevat ammatinvalinnan haasteissa. Hän suositteleekin haastamaan oman urapolkunsa ja pohtimaan, onko itselle kaavailtu ala juuri se oma juttu.

– Tärkeintä on tehdä päätös ja työskennellä sen mukaan. Jos ei tiedä mitä haluaa, kannattaa pohtia omia arvojaan ja peilata työtä / opintoja niiden pohjalta.

Oma ura kannattaa valita oikeista, juuri itselle sopivista syistä – ei vanhempien, ystävien tai kenenkään muun toiveesta, Pölönen muistuttaa.

Kun päätös on tehty, Pölönen kannustaa riisumaan päätöksestä turhan kohtalokkuuden, sillä jos kaikki ei menekään kuten suunnitteli, alanvaihtaminen on mahdollista – ja tätä päivää. Päätös on aina yksilön oma. Olennaisin kysymys onkin, mitä minä haluan? 

– Roosevelt sanoi aikanaan, että paras asia mitä voit tehdä, on tehdä oikea päätös. Toiseksi huonoin asia mitä voit tehdä on tehdä väärä päätös ja kaikista huonoin asia on olla tekemättä päätöstä ollenkaan.

 

 

 

Kuka Perttu Pölönen?

 

Perttu Pölönen on futuristi, keksijä ja kirjailija. Hänellä on myös säveltäjän koulutus. Perttu Pölönen on opiskellut tulevaisuuden tekniikkaa Singularity-yliopistossa, joka sijaitsee NASA Amesin tutkimuskeskuksessa Piilaaksossa. Pölönen perusti edtech-yrityksen Myanmariin, on kirjoittanut kaksi kirjaa ja voittanut EU: n suurimman nuorisotutkimuskilpailun. Vuonna 2018 MIT Tech Review palkitsi hänet 35: n alle 35-vuotiaan innovaattorin joukossa Euroopassa. Perttu Pölönen on suosittu puhuja. Vuonna 2019 hän teki vajaa 200 esiintymistä ja 2020 puhujakeikkoja oli 150.

www.perttupolonen.com

Toimittaja: Riikka Hollo
Kuvaaja: Satu Kemppainen