Työhyvinvointi

Kysely paljastaa: Osa ei irrottaudu töistä lomallakaan

Pystytkö irrottautumaan töistä kesäaikaan – vai paiskitko hommia myös lomalla? Monissa työpaikoissa voi olla haasteita lomien kanssa, ja toisinaan joutuu olemaan tavoitettavissa myös lomalla.

Etenkin johtotehtävissä toimivien on usein vaikea rajata työ- ja loma-aikaa. Teimme kyselyn, jossa selvitimme tekevätkö ihmiset töitä myös kesälomallaan. Kyselyyn tuli vastauksia yhteensä 833 kpl. Kyselyn mukaan 58.1 % ei tee töitä lomallaan, vaan keskittyy täysipainoiseen lomailuun.

Palautumisen kannalta totaalilomailu on hyvä vaihtoehto, mutta toisinaan se, että tekee töitä lomalla, voi helpottaa töihin paluuta. Hyvän tasapainon löytäminen on tässäkin asiassa olennaisinta.

Oikotie Työpaikkojen kyselyn vastaajista 58.1 % oli sitä mieltä, että he eivät tee töitä lomalla, vaan loma on lomailua varten. 9.7 % vastaajista miettii työasioita lomalla, mutta ei tee töitä. 11 % vastaajista on tavoitettavissa hätätapauksia varten.

Esimiehet saattavat toivoa lomalla työskentelyä

11.4 % tekee hieman töitä loman aikana, kuten tarkastaa aika ajoin sähköpostit. 9.8 % tekee töitä useampana päivänä loman aikana. 15.1 % vastanneista sanoo suhtautuvansa työhönsä hyvin intohimoisesti ja haluaa hoitaa sen hyvin, mikä voi vaikuttaa siihen, että työskentelee myös lomalla.

9.4 % vastanneiden esimiehistä / työnantajista toivoo, että lomallakin työskenneltäisiin. Myös asiakassuhteet nousivat esiin kyselyn tuloksissa. 16.3 % vastanneista työskentelee lomallaan asiakkaiden takia. Joskus loman jälkeiseen työhön paluuseen liittyvä stressi saattaa lieventyä, kun työskentelee loman aikana. Vastaajista 18.1 % kokee, että mukavampi palata lomalta, kun on tehnyt kiireiset työtehtävät pois alta myös loman aikana. Jotkut työskentelevät lomallakin tavan vuoksi. 9.7 % kokee, että lomalla työskentelemisestä on vain tullut tapa.

Työstä irrottautuminen voi olla vaikeaa

Kiire ja työn hallitsevuus näkyy lomakyselyn vastauksissa. 10.9 % vastanneista on sitä mieltä, että työstä on vaikea irrottautua loman aikana. 2.7 % ei halua erotella työ- ja vapaa-aikaa. 9.7 % haluaa loma-aikanakin auttaa työkavereita.

Myös muita syitä lomalla työskentelemiseen oli.  8.2 % vastanneista sanoi jonkin muun syyn lomalla työskentelemiseen. Näitä vastauksia saatiin:

Asema edellyttää, lomaa ei ole kuin muutama päivä, kesätyö, menen toiseen työhön, yrityksen alkuvaiheen tilanne, työstä voi laskuttaa, olen yrittäjä, rahan takia, ei ole varaa menettää yhtään kauppaa, minulla ei ole vakituista työpaikkaa, olen yrittäjän puoliso, olen opiskelija ja kesällä työskentely on välttämättömyys, huutava rahapula työttömyyden jälkeen, pakko tehdä lomallakin töitä, kaikkiin tehtäviin ei ole tuurausta, yrittäjänä koen, että minun pitää olla tavoitettavissa kokoajan.

Vietitpä lomaasi relaten tai töitä tehden – toivotamme sinulle aurinkoista kesää!

Lue bloggaajamme vinkit lomattomaan kesään
Aivot tarvitsevat lomaa

Lähde: Oikotie Työpaikat -kysely