Stressi, kiire ja jatkuva riittämättömyyden tunne voivat aiheuttaa mielen järkkymistä työpaikalla. Sairastumisriskiä lisää se, että mielenterveysongelmista on yhä vaikea puhua avoimesti.

Mielenterveysongelmat aiheuttavat vuosittain yli neljä miljoonaa sairaslomapäivää. Yleisin ongelmista on masennus, josta kärsii elämänsä aikana jopa joka viides suomalainen.

– Aikuisiällä masennuksen aiheuttaa usein pitkittynyt stressi, jonka vaikutukset ulottuvat keskushermostosta muualle elimistöön, ja joka etenkin geneettisesti herkkyyden omaavilla ihmisillä voi muuttua masennukseksi. Myös aiemmin elämässä koettu masennus voi stressaavassa elämäntilanteessa aktivoitua uudelleen, Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Marianna Virtanen kertoo.

Virtasen mukaan tilanne johtaa helposti noidankehään: kun voimiensa äärirajoilla ponnisteleva ihminen yrittää tehdä työnsä nopeammin ja jää vielä ylitöihinkin, virheiden määrä kasvaa ja ihminen kokee itsensä epäonnistuneeksi. Tämä puolestaan on omiaan lisäämään mielessä kytevää ahdistusta ja masennusta.

Aina masennukselle ei löydy selkeää selitystä. Virtanen myöntää, että välillä on vaikea määritellä, milloin ihminen on oikeasti masentunut ja milloin hän kokee elämään kuuluvaa normaalia alakuloa. Yllättävän elämäntapahtuman, kuten avioeron tai läheisen ihmisen menetyksen myötä suru ja muut negatiiviset tunteet ovat luonnollinen ja jopa tärkeä osa elämää.

– Omia tunteita kannattaa kuulostella ja on tärkeää, että lähellä on joku, jolle purkaa oloaan. Jos epämääräinen pahan olon tunne jatkuu pidempään, kannattaa hakeutua lääkärin puheille. Erityisen tärkeää avun hakeminen on jos mielessä alkaa pyöriä itsetuhoisia ajatuksia.

Tabuja riittää yhä

Mielenterveyden keskusliiton Mielenterveysbarometrin mukaan suomalaiset eivät mielellään avaudu mielenterveydellisistä ongelmistaan työpaikalla.

– Monet pelkäävät leimaantumista, jonka myötä heitä pidettäisiin omituisena tai vaarallisena. Olisi toivottavaa, että työpaikoilla voitaisiin puhua asiasta avoimesti, mutta jos ihminen esimerkiksi kokee epävarmuutta työpaikkansa säilymisestä, on ymmärrettävää, ettei hän ei halua paljastaa itsestään heikkouksia, jotka asettaisivat hänet eri viivalle muiden kanssa.

Pahan olon kanssa ei silti kannata sinnitellä loputtomiin. Apua voi hakea suoraan työterveyshuollosta tai terveyskeskuksesta, joiden lääkärillä ja hoitajilla on aina vaitiolovelvollisuus.

Virtasen mukaan työnantajien asennoitumisesta on vaikea tehdä yleistyksiä, mutta esimerkiksi terapiassa käymisestä puhutaan hänen mielestään nykyään aiempaa avoimemmin. Myös monet julkkikset ovat käsitelleet ongelmiaan mediassa, mikä edistää julkista keskustelua.

Jatkuva kilpailu voi buustata ahdistusta

Masennuksen jälkeen yleisempiä mielenterveysongelmia työikäisillä ovat erilaiset ahdistushäiriöt, kuten paniikkihäiriö ja traumaattisen kokemuksen aiheuttama posttraumaattinen stressireaktio. Työelämässä sen voi aiheuttaa esimerkiksi asiakkaan väkivaltainen hyökkäys työntekijää kohtaan. Myöhemmin tilanne voi nousta mieleen toistuvasti aiheuttaen pelkoa ja ahdistusta.

– On mahdollista, että myös tehokkuutta korostava länsimainen kilpailuyhteiskunta herättää ainakin herkimmissä ihmisissä riittämättömyyttä, joka voi altistaa negatiivisille tuntemuksille. Tilastot eivät silti osoita, että mielenterveyden häiriöt olisivat varsinaisesti lisääntyneet, ennemminkin niitä nykyään diagnosoidaan aiempaa tarkemmin.

Näin on käynyt erityisesti adhd:n kanssa. Uusien diagnosointimetodien myötä monet aikuiset ovat saaneet selityksen oireisiin, joiden kanssa he ovat kamppailleet koko elämänsä. Heidän työssä pärjäämisensä riippuu paljon henkilökohtaisista ominaisuuksista.

– Monet henkilöt, joilla on lievempi autismin kirjoon kuuluva diagnoosi pystyvät toimimaan jopa erinomaisesti tietyllä kapealla sektorilla, mutta kokevat esimerkiksi sosiaaliset tilanteet hankaliksi. Siksi ammatinvalintaan tulisi monen nuoren kohdalla kiinnittää erityistä huomiota.

Esimies, huomaa uupumus

Myös kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön liittyvä mania voi palvella työntekijää aikansa ennen kuin tila muuttuu vakavaksi. Sairauteen kuuluvat kuitenkin myös syvät masennusvaiheet, jotka heikentävät työkykyä merkittävästi. Tästä huolimatta arviolta kolmasosa vakavaa mielenterveyshäiriötä, kuten kaksisuuntaista mielialahäiriötä tai skitsofreniaa sairastavista pysyy hoidon avulla työkuntoisena.

Virtasen mukaan on jokaisen oma päätös, kertooko ongelmistaan työnantajalle. Poikkeuksen tekevät tilanteet, joissa esimerkiksi tietty lääkitys voi aiheuttaa töissä vaaratilanteita.

– Suvaitseva ilmapiiri työpaikalla lähtee aina johtamiskulttuurista. Olisi hyvä, jos esimies puuttuisi tilanteeseen heti, jos hän huomaa työntekijän uupuvan tai suoriutuvan töistään eri tavoin kuin aiemmin. Oireiden tai sairauksien puheeksi ottamisen sijaan asiaa kannattaa lähestyä kyselemällä töistä ja sen sujumisesta. Silloin työntekijällä on mahdollisuus kertoa tilanteestaan.

Anna Väre

Kommentit

65

Ihmiset sairaslomalle

Tämä nykypäiväinen meno työpaikoilla on omiaan edistämään pahoinvointia. Helppo tapa vähentää työntekijöitä, kun voidaan levittää kädet ongelmien edessä joko sanomalla että ei ole rahaa tai sitten sanomalla että kaikki ei pärjää. Sitten työnantajat helvetti kehtaa välittää ettei työntekijöitä löydy. Suomen työelämä on tällä hetkellä jamassa josta ei hyvää seuraa kummallekaan puolelle.
12

Totta

Itsekin lopetin eräässä tunnetussa yrityksessä vuoden jälkeen kun stressi oli kova. Olin uusi työntekijä jolta vaadittiin paljon vastuuta ilman että opetettiin työtehtäviä. Samalla sitten yritin opetella töitä kun niitä tein ja virheistä tuli valituksia. Kiire oli aivan tajuton ja koko ajan luvattiin lisää työntekijöitä, joita ei koskaan saatu. Ja kirsikkana kakun päällä on se, että vakituista sopparia ei haluttu antaa vaan vuokrafirman kautta huonolla palkalla...
46

töitä talkoilla

Työt lisääntyy,työaika lyhenee. Vaikka tauot jättää pitämättä siltikään ei ehdi kaikkea tehdä. Jatkuva kiire ja tunne ettei ehdi vaikka kuinka juoksee..Tätä se on joka päivä. Miten tehdä loppu tästä oravanpyörästä kun se jokapäiväinen leipä pitää saada ja koko ajan tuntuu ettei rahat riitä siltikään..
13

Totta

Itse aion muuttaa pois suomesta. Palkka pienenee mutta elämänrytmi paranee. Ja Espanjassa vielä koulutetaan nuoria töihin... Suomessa pitäisi olla 20v työkokemus kun valmistuu koulusta.
31

Esimies

Entäs kun esimies uupuu, tuntee itsensä arvottomaksi ja riittämättömyys kulkee rinnalla? Itse otin lopputilin ja nyt uuteen paikkaan mennessä kuvittelen asioiden korjaantuvan. Kolmas kerta toden sanoo...
14

Depressiohoitaja

Harmillisen usein ihminen ei ymmärrä hakeutua uupumuksen vuoksi avun piiriin esim. depressiohoitajan tai psykiatrisensairaanhoitajan luokse. Asiat eivät muutu piilottamalla, vaan käsittelemällä.
9

Huuhaa

Jouduin täysin yllättäin työterveyshultoon. Paikalla tt- hoitaja, aluepäällikkö, oma esimies ja minä sekä tt- lääkäri. Psykologi ei ollut jonka luona olin käynut puhumassa jo monia kertoja ahdistuksestani. Olin niin väsynyt ja ahdistunut. Koin että esimies ja aluepäällikkö ahdistelivat ja peittelivät yhdessä kassasotkuja mm. Uhtiön sääntöjä ei noudatettu . Sitten palaverissa kerrottiin että olen kiusannut esimiestä ja aluepäällikköä ja minun pitäisi siirtyä toiseen yksikköön. En suostunut vaan sanoin siinä itseni irti johon taas ei suostuttu. Tt-lääkäri sitten esitti kysymyksiä kaikille ja totesi etten ole millään lailla syyllistynyt kiusaamiseen. Asia oli loppuunkäsitelty ajoimme esimiehen kanssa samalla autolla työpaikalle. Esimies olikin sitten lopun aikaa yhtä hölmidtynyt kuin minäkin. Parin vuoden päästä läksin ja huikkasin aluepäälliköllekin halibat sulibat ja heissulivei pärjäilkää.
22

Tipi

Entä jos esimies uuvuttaa? Työ on kiva ja työyhteisö loistava - mutta esimiestä pelkää kaikki.
8

Tiina

Sinuna googlettaisin sanan narsisti. Voi löytyä jotain sellaista, mitä et ehkä aiemmin ole tullut ajatelleeksi.
5

Esimies

Puhu henkilöstöyksikön edustajalle tai työterveyslääkärille tai esimiehen esimiehelle.
9

Väsynyt

Entä jos yritetty puhua ja esimies on ystäviä heidänkanssa ja sitä mieltä että,parempi keskittyä vain omiin töihin. Ja asioista puhuminen korkeammalle vain tulee vaikeuttamaan omaa työtä:(
17

Väsy

Opetus- ja hoitotyössä meitä väsyjä on paljon. Kasvava työmäärä ja vaatimukset ajavat yhä useamman työläisen loppuun. Kun totaalinen voimien raja tulee vastaan, on hankalaa nousta uudelleen jaksavaksi. Ammattiapukaan ei takaa sitä, että jaksaminen palautuisi entiselleen. Tämä on hullua tasapainoilua!
13

Ehkä uupunut

Uuvuttavaa ja ahdistavaa on myös se, että esimies ei ole ollenkaan ajan tasalla millaista työtä yksikössä oikeasti tehdään. Esimies kehuu itseään samalla kun arvostelee ja haukkuu alaisiaan asiakkaille. Jos negatiivista palautetta tulee, tuodaan palaute oikopäätä yksikköön ja etsitään syyllinen tapahtuneelle. Esimies ei ole ollenkaan työntekijöiden puolella, vaikka niin väittääkin. Lisäksi koko talon organisointi on jymähtänyt jonnekin 80-luvulle, vaikka 'uudistuksia' onkin, ne ei toimi tehokkaasti ja siitä syystä ongelmat valuu tiettyn yksikön vastuulle. Uuvuttavaa todellakin.
7

Uranvaihtaja?

Opintovapaallekin voi jäädä onneksi. Saa aikaa miettiä, mitä elämältään haluaa. Itse lähdin esimieheni todettua, että alaiseni pystyy tullen mennen hoitamaan töissä kaikki asiat. Ilmeisesti minua ei siis edes enää tarvita...
7

mummeli

Tein töitä pienellä palkalla yli 40- vuotta ja olin myös yksinhuoltajana kadelle lapselleni ilman elatusmaksuja..ilman elatusmaksuja siksi, että halusin vain päästä eroon huonosta ihmissuhteesta vaivattomimmin. Töitä tein aina vaatimusten mukaan ja pärjäsinkin niissä hyvin, vaikkakin ilman eri alojen ammattikoulutusta. Eroni jälkeen tosin hankin toisen asteen ammattikoulutuksen, mutta työurani tein muilla aloilla. Elelen kitueläkkeellä, kuten työelämässäkin kitupalkalla... Lapseni hankkivat opintovelkaa ottamalla ammatit itselleen, mutta kova on heidän polkunsa nykyisessä työelämässä, jos vertaa oman työelämän alkutaipaleisiin. Kun nykyisessä kilpailuyhteiskunnassa suomalainen palaa ruohonjuuritason työelämässä loppuun, työnantajat tarjoavat siivoojan töitä, oli koulutus mikä tahansa...sanotaan, että tulijoita on ja onhan noita, eri alojen "ammattilaisia" lentokapteeneista lähtien tullut maahamme... Hirvittää maamme tulevaisuus, suomalaisten todellisten työntekijöiden on alistuttava kansainvälisten sijoitusfirmojen työntekijöiksi ja hallitusherramme sen kuin nostavat osuuksia noiden firmojen hallinnassa...eipä ole demokratiaa tässä maassa enää kuin haaveissa...kuolemasta.
5

Kiitos Mummeli

Ainakin olet viisas. Tiedän paljon eläkkeellä olevia vanhempia, jotka ihmettelevät mikseivät lapset (joilla on siis jo oma koti ja omia lapsia hoidettavana) eivät tule vanhempien mökille korjaamaan mökkiä ja leikkaamaan nurmikkoa. Ihmettelevät miten nyt ei muka jakseta tai ehditä, heidän aikaanhan tehtiin työtä myös lauantaisin! Mitään uutisia tämän päivän työelämästä he eivät tunnu seuraavan, eivätkä ymmärtävän.
8

Asiantuntematonta ja kankeata johtamista

"Suvaitseva ilmapiiri työpaikalla lähtee aina johtamiskultuurista". Niinpä! Olin vakavasti uupunut (todettu työterveyspsykologin luona) etenkin huonon asiajohtamisen vuoksi, missä mokattin vaikka kuinka eikä saatu tuloksia aikaiseksi. Kun olin unettomina öinä yrittänyt käydä kaikki keinot läpi, miten voisimme selvitä tilanteesta, ehdotin lopulta varovasti johtajalle, että saisimme tilapäistä vahvistusta määräaikasen työntekjän muodossa. Tähän johtaja tokasi että "Kuule täällä saa kyllä tehdä työtä!". Siinä hän oli kyllä oikeassa..., ihan hillittöntä hääräämistä, joka ei johtanut läheskään haluttuihin tuloksiin. Otti kyllä pahasti päähän kun tuntui, että johtaja ei ymmärtänyt meidän ryhmän toiminnasta mitään. Työpaikkassa oli lisäksi mm. sellaista, että ei jopa tunnin saldovapaat piti hyväksyttää pomolla (tämä siis asiantuntijatyössä), se teki yllättävästä asioinnista vaikeata ja lisäsi stressiä. Otin pidemmän työloman ja hain uuden työpaikan. Uudessa työpaikassa on myös stressiä, mutta johto käsittelee asiaa ihan eri tavalla.

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.