Työhyvinvointi

Kohti virkistävämpää työvuotta – työntekijän uudenvuodenlupaukset

Nainen kirjoittamassa uudenvuodenlupauksia.

Tuliko taas raahauduttua kohti joulunpyhiä kuin viimeisillä voimilla? Kevät kului kesälomaa odotellessa? Perjantai hiipi mieleen jo keskiviikon korvilla? Kokosimme parhaat uudenvuodenlupauksemme juuri sinulle!

Sanon tarvittaessa ”ei”

Tuliko taas lupauduttua tekemään kaikenlaista, kenties vähän muidenkin hommia? Sijaistettua silloin ja tällöin ilman kunnon kompensaatiota? Väsyttyä työtaakan alle? 

Uudenvuodenlupauksesi tulevalle vuodelle voisi olla se, että opettelet sanomaan ”ei”. Työtehtävistä kieltäytyminen on omasta hyvinvoinnista huolehtimista, ja auttaa ennaltaehkäisemään työuupumusta.

Jos kieltäytyminen tuntuu hankalalta, panosta argumentointiin.

Kun kerrot esihenkilölle, ettei ylimääräinen työtehtävä edistä organisaatiolle tai sinun työllesi asetettuja tavoitteita, että tehtävä tuntuu sinusta merkityksettömältä tai että joudut jättämään jotakin tärkeämpää tekemättä saamasi lisätehtävän vuoksi, kieltäytymiseesi ei todennäköisesti suhtauduta lainkaan niin penseästi kuin pelkäsit.

Opettelen tekemään etätyötä entistä fiksummin

Juiliiko niskaa, kolottaako kankkua, kertyikö kiloja tai painavatko silmäpussit? Jos passiivisuus tai huono ergonomia etätyössä tuntuvat vaivoina vartalossa, uudenvuodenlupauksesi tulevalle vuodelle voisi olla se, että opettelet tekemään etätyötä kestävämmällä tavalla.

Panosta palautumiseen päivittäin, luo hyvinvointiasi tukevat rutiinit ja ulkoile ympäri vuoden valoisaan aikaan – aloittaa voit vaikka ulkoiluttamalla roskapussin. Lue vinkkimme, joiden avulla huolehdit vireystilastasi ja torjut kavalaa etätyöapatiaa.  

Suunnittele työsi niin, että pystyt hyödyntämään sisäistä rytmiäsi. Tee vaativat tehtävät silloin kun olet virkeimmilläsi, sillä rutiinihommat sinulta luonnistuvat vähän väsyneenäkin. Lue vinkkimme, miten rytmität työpäiväsi sisäisen kellosi mukaan.

Pidä huolta siitä, etteivät työt valu vapaa-ajalle etätöitä tehdessäkään. Toisille sopii se, että työn ja vapaa-ajan välillä on selkeä raja, toiset taas pitävät vapaahetkiä pitkin päivää ja hoitavat vastaavasti työasioita iltaisin. Itselle parhaiten sopivan työskentelytavan tunnistaminen ja noudattaminen auttaa jaksamaan etätyön arkea.

Asetan itselleni tavoitteita

Tuntuuko, ettet saa mitään aikaiseksi, vaikka painat hommia niska limassa? Puuduttaako arki? Uudenvuodenlupauksesi tulevalle vuodelle voisi olla tavoitteiden asettaminen. 

Mitä haluat saada aikaiseksi? Tavoitteet on mahdollista saavuttaa vasta kun ne on kirkastanut itselleen. Kun tavoitteet ovat selkeinä mielessäsi, voit edetä niitä kohti määrätietoisemmin. Kun olet kirjannut tavoitteet ylös, sinun on helpompi huomata, mitä kaikkea oletkaan jo tehnyt niiden saavuttamiseksi. Pian arki ei ehkä tunnukaan yhtä puuroiselta kuin aiemmin.

Jos työvuosi on tuntunut puuduttavalta ankeiden työtehtävien tai nihkeän työyhteisön vuoksi, voit asettaa tavoitteeksi osaamisen kehittämisen. Opiskelu työn ohella saattaa virkistää kummasti ja avata uusia uramahdollisuuksia. Mitä jos asettaisit tavoitteeksi opiskella mielenkiintoisen kurssin, joka parantaa asemaasi työmarkkinoilla?

Lue myös: Valmistaudu tulevaisuuden työelämään nyt – 3 tärkeää työelämätaitoa

Jos opiskelu ei ole nyt ajankohtaiselta, mutta kaipaat vaihtelua, kurkkaa avoimet työpaikkamme.