Teetkö sinäkin nämä viisi asiaa väärin kesällä etätöissä?
Oletko etätöissä kesällä? Aiotko tehdä työtä vaikkapa laiturin nokassa? Ennen kuin kirmaat kesänviettoon, lue vinkkimme kesäiseen etätyöskentelyyn.
Tässä artikkelissa kerromme, miten voit sekä keventää työarkeasi kesällä että huolehtia omasta ja työnantajasi turvallisuudesta etätyössä. Nappaa vinkit talteen ja vältä sudenkuopat. Näin nautit turvallisesti tulevasta työkesästä täysillä.
Jos olet töissä kesällä, miten olisi suuri tai pieni maisemanvaihdos?
Viime vuosina yhä useammat ovat innostuneet etätyöskentelystä kodin ulkopuolella. Yksi suuntaa omalle mökille ja toinen vuokraa vapaa-ajan asunnon lyhyen etätyöjakson ajaksi yksin, perheen tai kaverin kanssa.
Etätöissä mökillä ehdit kuunnella hiljaisuutta, liikkua luonnossa jopa lyhyellä kahvitauolla tai uida järvessä ensimmäisenä aamulla ja viimeisenä illalla – ja hoitaa silti kaikki työt.
Jos etätyöjakso kesämökillä ei ole mahdollinen, voit kenties kuitenkin tehdä pienen maisemanvaihdoksen. Mitä jos kokeilisit työpäivää oman talosi pihalla tai läheisessä puistossa? Jos haluat yhdistää pienen lomasen ja työnteon, varaa kotisi lähistöltä etätyöskentelyyn soveltuva hotellihuone päiväksi tai pariksi ja nauti ylellisistä hotelliaamiaisista ja löylyjen lämmöstä.
Toiset haluavat työskennellä kesällä hiljaisuudessa, toiset taas kaipaavat ympärilleen säpinää. Jos työpaikallasi on kesällä hiljaista ja ikävöit ihmisiä ympärillesi, kokeile etätyöskentelyä kahvilassa keskellä kaupungin vilinää tai yhteisöllisessä etätyötilassa. Pienikin poikkeaminen rutiineista irrottaa arjesta, virkistää kummasti ja saa kesän tuntumaan kesältä.
Lue myös: Näin selätät etätyöapatian
Töissä kesällä? Huomioi nämä viisi seikkaa:
1. Varmista, että yhteydet pelaavat:
- Onko työntekopaikassasi vakaa internetyhteys?
- Eihän puhelu pätki? Missä on lähin paikka, jossa puhelut kuuluvat moitteettomasti?
- Pääsethän työpaikan ulkopuolelta käsiksi työssäsi tarvittaviin tietokantoihin?
- Muistithan pakata mukaan tarvittavat laturit ja muut työvälineet, jotta yhteydenpito ei katkea yllättäen.
2. Laita tietoturva kuntoon:
- Onko internetyhteytesi suojattu? Ethän jaa työnantajasi asioita julkisessa verkossa?
- Olethan päivittänyt ohjelmistot ja puhelimen sovellukset?
- Tunnethan salassapitovelvollisuuden ja muistat noudattaa sitä etätöissäkin? Jos teet töitä julkisella paikalla, suojaa läppärisi ja älylaitteidesi näytöt esimerkiksi suojakalvolla. Puhu työpuhelut aina yksityisesti.
3. Satsaa ergonomiaan:
- Millaisella mallilla kesäisen etätyöpisteesi ergonomia on? Jos aiot tehdä kesällä etätöitä paikassa, jossa ei ole kunnollista työpistettä, harkitse ergonomiaan panostamista. Hyvä istuin, riittävä valaistus, oikea näytön korkeus ja sinulle sopiva hiiri ovat panostuksia, jotka maksavat itsensä takaisin.
- Jumitatko työpisteelläsi? Ergonomian kannalta paras asento on seuraava asento, joten oikaise ruotoasi päivän mittaan. Vaihtele työpistettä, kävele ja venyttele.
- Lyhyitä harjoitteita tekemällä voit saada huimia terveyshyötyjä työn lomassa. Lue lisää mikrotreeneistä!
4. Arvosta omaa hyvinvointiasi:
- Muistathan aurinkovoiteen, riittävän peittävät vaatteet, aurinkolasit ja päähineen, jos työskentelet ulkona? Siirry varjoon heti, jos olosi alkaa käydä tukalaksi.
- Syöthän riittävästi ja ravitsevasti myös kesällä, vaikka työpaikkaruokala on kiinni eikä lounasseuraakaan välttämättä ole tarjolla? Lue ravitsemusterapeutti Reija Männikön vinkit siihen, miten työpäivän aikana kannattaa syödä.
- Pidäthän taukoja? Työskentely laiturin nokassa saattaa tuntua kevyemmältä kuin työpäivä toimistolla, mutta älä anna sen hämätä. Et taatusti mieli palata toimistolle kesästä uupuneena.
- Voitko tehdä kesällä työtä omassa luontaisessa rytmissäsi? Jos työ ei vaadi päivystämistä ja palavereja on lomakaudella vain vähän, mieti, voitko tehdä työtä tavanomaisesta rytmistä poikkeavassa rytmissä, jos se sopii itsellesi paremmin. Lue, miten voit rytmittää työpäivän sisäisen kellosi mukaan.
5. Huomioi toiset:
- Miten rajaat vapaa-ajan ja työajan? Jos kesäisellä työpaikallasi viettää aikaa myös perhe, muista huomioida perheenjäsenet. Luokaa yhdessä toimivat rutiinit, jotta jokainen tietää, milloin tehdään töitä, milloin vietetään taukoa ja milloin alkaa perheen yhteinen vapaa-aika. Lue myös vinkit ja virikkeet etätyöpäivään lapsen kanssa.
- Teetkö töitä junassa tai muussa julkisessa kulkuvälineessä? Muista, että muut matkustajat haluavat todennäköisemmin lukea tai kuunnella omia viihdykkeitään sinun työpuheluidesi sijaan. Huomioi, että junassa Extra-luokka on hiljainen tila, joten siellä et voi pulista työkaverinkaan kanssa.
Toivotamme sinulle mukavaa ja turvallista kesää etätöissä!
Lue myös: Tunnetko etätyön verovähennykset?