Rekrytointi

Sanavalinnoilla on merkitystä - muistilista inklusiivisen rekrytointi-ilmoituksen kirjoittamiseen

Työpaikkailmoitus on ensimmäisiä kosketuspisteitäsi hakijan kanssa ja oiva tilaisuus tehdä vaikutus erilaisiin hakijoihin. Siksi olemme koostaneet tämä lyhyen "Ota nämä asiat huomioon kirjoittaessasi inklusiivista työpaikkailmoitusta" -oppaan!

Jotta monimuotoisuudesta ja osallisuudesta tulisi aidosti arkipäivää, tulee ensin pysähtyä miettimään omia ajattelumallejaan.

Rekrytoitko samoja ihmisiä, samantyyppisiä persoonia, joilla on sama tausta, kerta toisensa jälkeen? Ne, jotka ovat käyneet samoissa kouluissa, asuvat samoilla alueilla ja joilla on mökit samoissa kaupungeissa?

Haasta itsesi

Tämä on merkki siitä, että yrityksen täytyy haastaa itsensä! Voit aloittaa pienestä; kirjoita työpaikkailmoituksia uusilla sanoilla ja jaa niitä uusissa (ja useammissa) kanavissa. Voit korvata sanat, joita erehdyt toistuvasti käyttämään. Näitä voivat olla esimerkiksi: "nälkäinen", "fyysisesti vahva", "nuori ja energinen", "nuori ympäristö" tai "ekstrovertti! Lista on pitkä. Ehkä voit myös katsoa vaatimusluetteloasi; kuinka pitkä se on ja kuinka monesta välttämättömästä ja ei-niin-välttämättömästä kriteeristä se koostuu?

On myös tärkeää pitää mielessä, että monimuotoisuus on paljon muutakin kuin ihonväri tai sukupuoli. Monimuotoisuus on erilaisia ​​toimintatapoja, elämänkokemuksia ja kulttuureja, suuntautumisia, kieliä, koulutustaustaa, kokemuksia, perheen kokoonpanoa ja paljon muuta. Se on erilaisia tapoja katsoa maailmaa.

Lopuksi on tärkeää muistaa, että monimuotoisuuteen, inklusiivisuuteen ja osallisuuteen keskittymisen ei tarvitse olla käytännössä niin vaikeaa kuin luulet. Jokainen saa jotain aikaan, jopa ilman monimuotoisuuspäällikköä tai -ohjelmaa yrityksessä. Voit aloittaa työpaikkailmoituksesta – ensimmäisestä kohtaamispisteestäsi hakijan kanssa.

Sanavalinnoilla on merkitystä

Sanoissa on voimaa.  Tiettyjä sanoja ja lauseita voidaan pitää syrjivinä tai diskriminoivina. Lisäksi sanat ovat usein jaettavissa joko feminiinisiin tai maskuliinisiin sanoihin. Sanavalinnat voivat siis olennaisesti vaikuttaa siihen, kuka työtä hakee. On tärkeää tiedostaa, että sanojen ja ilmausten valinta on usein tiedostamatonta, mutta sillä voi olla suuri vaikutus inklusiivisuuden kokemukseen rekrytointiprosessissa.

Listasimme muutamia sanamuotoja ja ilmauksia, jotka voidaan kokea syrjivinä tai poissulkevina: 

  1. Ikäkohtaiset termit: Jos haluat olla aidosti inklusiivinen kannattaa välttää sanoja kuten "nuori", "nuori ympäristö" tai "äskettäin valmistunut". Ikään viittaavat termit voivat tuntua syrjiviltä vanhempia työnhakijoita kohtaan. Toisaalta, fraasit kuten "pitkän linjan kokemus" voivat etäännyttää nuoremmat hakijat. Vältä ikään liittyviä sanoja ja keskity sen sijaan pätevyyteen tai kokemukseen (muista, että kokemus voi olla paljon enemmän kuin vuosien määrä, jonka ihminen on tehnyt jotain).
  2. Kulttuuriset tai etniset viittaukset: Viittaukset, jotka voivat viitata tietyn etnisen tai kulttuurisen taustan suosimiseen, sellaisessa tilanteessa, kun ne eivät ole välttämättömiä tehtävän kannalta. Esimerkkejä tästä voivat olla "poikkeuksellisen hyvä kirjallinen ja suullinen ulosanti suomeksi" tai "kantasuomalainen".
  3. Sukupuolikohtaiset termit: Sanojen, kuten "yleismies" tai "esimies" käyttö viittaa tiettyyn sukupuoleen ja voi tiedostamatta sulkea pois hakijaryhmän. Korvaa mahdollisuuksien mukaan sukupuolikohtaiset tehtävänimikkeet neutraaleilla nimikkeillä, kuten "huoltotyöntekijä" sanan "ammattimies" sijaan.
  4. Fyysisen kunnon vaatimukset ilman, että se on työn kannalta ehdottoman välttämätöntä, kuten "terve ja vahva".
  5. Selvästi maskuliiniset tai feminiiniset termit. Termejä, kuten "dominoiva", "kilpailuhenkinen" ja "päätöksentekijä" voidaan pitää maskuliinisempina. Sanat, kuten "empatiakykyinen" ja "yhteistyökykyinen", voidaan pitää feminiinisempinä. Pyri käyttämään neutraaleja kuvauksia ehdokkaasta, mikäli mahdollista. Tai tarkista, että ilmoituksesta löytyy tasaisessa suhteessa feminiinisiä ja maskuliinisia sanamuotoja.