Näin rakennetaan tulevaisuuskyvykäs organisaatio – Panu Luukan vinkit
Tulevaisuuskyvykäs organisaatio on sellainen, jossa ihmiset katsovat kohti menestystä ja hahmottavat kukin oman roolinsa menestyksen tekijänä. Mutta miten rakentaa organisaatiosta tulevaisuuskyvykäs? Kysyimme yrityskulttuurin asiantuntijalta Panu Luukalta.
Yrityskulttuurin asiantuntija Panu Luukka on tehnyt pitkän uran henkilöstöjohtajana, toimitusjohtajana ja yrityskulttuurimuotoilijana. Luukalta on juuri julkaistu organisaatioiden tulevaisuuskyvykkyyttä käsittelevä tietokirja Tulevaisuuskyvykäs organisaatio (Alma Talent 2024). Kirjassa Luukka kannustaa organisaatioita nostamaan katseen arjen suorittamisesta kauemmas tulevaisuuteen. Mitä siellä näkyy? Minne olemme menossa? Millaista osaamista tarvitsemme, jotta organisaatio voi kasvaa arjen suorittajasta tulevaisuuden menestyjäksi?
Luukan ydinsanoma on, ettei yritys voi menestyä pelkän johdon voimin. Tulevaisuutta rakentamaan tarvitaan koko henkilöstö – ja siksi myös organisaatiokulttuuri, joka luo ihmisille väkevän omistajuuden kokemuksen. Kun jokainen työntekijä tuntee omistajuutta työnantajansa menestymistä kohtaan, näkee konkreettisesti oman roolinsa menestyksen tekijänä ja haluaa antaa potentiaalinsa organisaation käyttöön, ollaan menestyksen tiellä.
Lue myös: Panu Luukka: ”Organisaation tulevaisuuskyvykkyys on sen kulttuurissa ja ihmisissä”
Tulevaisuuskyvykkyyden hankkiminen ei ole projekti
Aiemmin julkaisemassamme haastattelussa (linkitys ensimmäiseen tulevaisuuskyvykkyys-artikkeliin) Panu Luukka kertoo tarkemmin tulevaisuuskyvykkään organisaation perusperiaatteista. Tässä jutussa Luukka jakaa käytännönläheisiä vinkkejä siihen, miten tulevaisuuskyvykkään organisaation rakentamisessa pääsee vauhtiin.
Panu Luukka kertoo, että tulevaisuuskyvykkyyttä voi ja pitääkin rakentaa tietoisesti. Projekti se ei kuitenkaan ole. – Tulevaisuuskyvykkyys on tapa toimia, tapa suhtautua organisaatioon ja sen menestykseen. Siihen tarvitaan jatkuvaa menestyspuhetta, välitsekkauksia ja tavoitteiden päivittämistä.
Käytännössä alkuun pääsee, kun aloittaa dialogin.
Lue myös: Millaisista aineksista rakentuu hyvä työnantajamielikuva? Työnantajakuvan trendit 2024
Tulevaisuuskyvykäs organisaatio on koko henkilöstön asia
Tulevaisuuskyvykäs organisaatio ja sen rakentaminen kuuluvat kaikille organisaation ihmisille. Kokosimme yhteen Panu Luukan vinkit tulevaisuuskyvykkään organisaation johdolle, esihenkilölle ja työntekijälle.
Johtajan ensiaskelet tulevaisuuskyvykkään organisaation rakentamisessa
Johtajana voit kiinnittää huomion siihen, kuluuko oma aikasi arkipäiväisten tulipalojen sammutteluun vai onko katseesi suunnattuna kauemmas tulevaisuuteen. Puhu menestyksestä, älä selviytymisestä. Kerro niin vetovoimainen tarina, että organisaation ihmiset haluavat olla osa sitä. Vältä jargonia ja sanoita tarina niin, että ihmiset hahmottavat oman roolinsa menestyksen tekijöinä. Varmista, että kaikki tietävät, mikä organisaation suunta on.
Esihenkilön ensiaskelet tulevaisuuskyvykkään organisaation rakentamisessa
Esihenkilönä voit virittää tiimissäsi keskustelua menestyksestä. Kysy, millaista osaamista työntekijät ajattelevat organisaation tarvitsevan, jotta sen tulevaisuus olisi menestyksekäs. Vaali kysymistä, kuuntelemista ja keskustelua.
Työntekijän ensiaskelet tulevaisuuskyvykkään organisaation rakentamisessa
Työntekijänäkin voit vaikuttaa työnantajaorganisaatiosi tulevaisuuskyvykkyyteen. Kokeile innostua työstäsi uudelleen ja hae jälleen tarkoitus työllesi. Ota omistajuutta rooliasi kohtaan ja kanna vastuuta omasta tontistasi – omistat työsi ja sen kehittämisen. Kun hahmotat tämän, saatat alkaa välittää työstäsi ja työnantajasi tulevaisuudesta aivan uudella tavalla.
Lue myös: Lähtijät – kun työpaikan vaihto on ainoa oikea ratkaisu
Teksti: Liina Hurri