Eihän teillä sorruta näihin mokiin kesätyöntekijöitä rekrytoitaessa?
Sekavia hakulomakkeita, vastaamatta jättämistä ja virheellisiksi osoittautuneita tehtäväkuvauksia. Muun muassa tällaisia vastauksia saimme, kun kysyimme nuorilta, mikä kesätöiden hakemisessa tuntuu erityisen haastavalta. Ensimmäistä kesätyöpaikkaa hakevalle työnantaja näyttäytyy erityisessä valossa, kun työelämän pelisääntöjä ja rekrytoinnin vaiheita vielä opetellaan. Samalla kun kilpailu osaavasta henkilöstöstä käy kiivana, työnantajamielikuvaan kannattaa panostaa ja siihen voikin vaikuttaa yksinkertaisin keinoin. Eihän teillä sorruta näihin mokiin?
Rekrytointi-ilmoitusta ei ole optimoitu kesätyönhakua varten
Sekavat, turhan yksityiskohtaiset sähköiset työnhakulomakkeet turhauttavat ja pahimmillaan karsivat potentiaalisia hakijoita. Samoja työnhakulomakkeita ei kannata käyttää kaikkiin auki oleviin pesteihin, sillä ne saattavat sisältää epärelevantteja kysymyksiä. Mikäli esimerkiksi palkkaus kyseiseen kausityöhön on ennalta määritelty, palkkatoivetta on turha pyytää hakulomakkeella. Kesätyönhakijalle jää parempi kuva yrityksestä, kun palkkauksesta kerrotaan avoimesti jo hakuvaiheessa, ja hakulomake koskee juuri kyseistä rekrytointia.
Paikan ylimyyminen
Vaikka kesätyöhakemuksia toivotaan mahdollisimman paljon, kannattaa ilmoituksen tehtäväkuvauksessa olla mahdollisimman avoin ja kuvata työtehtävät todenmukaisesti. Millaisia konkreettisia tehtäviä työnkuvaan kuuluu? Kesätyöntekijän tehtävät tulisi määritellä ja kartoittaa jo hyvissä ajoin, ei vasta työsopimusta kirjoittaessa.
Viestintä ei toimi
Hyvä hakijakokemus on pitää mielessä myös kesätyöntekijöitä rekrytoidessa. Mielikuva työnantajasta sekä rekrytointiprosessista pysyy tulevaisuuden osaajien mielessä pitkään, ja työnhakuun liittyviä kokemuksia jaetaan matalalla kynnyksellä myös kavereiden kesken. Vuoden 2020 Kesäduuni-tutkimuksen mukaan, 62% kesätyöntekijöistä kertoi kesätyön rekrytointiin liittyvästä viestinnästä jääneen hyvä fiilis. Sopikaa siis selkeästi kuka hoitaa haastattelukutsujen lisäksi viestit niille hakijoille, joiden matka ei jatku hakukirjettä pidemmälle. Välipalautetta antamalla puolestaan sitoutat työnhakijan prosessiin ja pidät tilanteen hallinnassa. Työnantajan on myös hyvä käyttää aikaa haastatteluun ja kandidaattiin tutustumiseen sekä muistaa raivata kalenterista tilaa haastatteluja varten.
Keskityt persoonaan enemmän kuin osaamiseen
Jokainen haluaa tiimiinsä hyvän tyypin, mutta sen lisäksi on hyvä pitää mielessä myös tehtävän vaatima osaaminen. Monet taidot ovat opittavissa ja usein oppimiskyky, motivaatiotekijät, sosiaaliset taidot ja työntekijän asenne voivat hyvinkin kompensoida puuttuvaa osaamista. Liian tiukat kriteerit voivat karsia timantit, kun taas pelkkään persoonaan ihastuminen voi johtaa harhaan. Ole realisti ja mieti tehtävän vaatimusten ja esimiestyön kannalta kuinka kattavan perehdytyksen valittava henkilö vaatii- tai onko kokeneelle hakijalle tarjolla riittävästi haastetta.
Jäät jahkailemaan valintaa
Oikean osuessa kohdalle, toimi nopeasti. Hyviä tekijöitä ei ole pakasta vedettäviksi ja kesätyönhakijoilla on usein monta paikkaa vetämässä samaan aikaan. Ja koska rekrytointi ei ole yksisuuntainen prosessi, vaan myös hakija tekee valintaa, potentiaalisten hakijoiden joukko kutistuu entisestään! Toimi siis ripeästi hyvän hakijan sattuessa kohdalle!