Kesätyönhakija - näin kokoat portfolion hakusi tueksi!
Portfolioita on monenlaisia, niin kuin meitäkin, eikä portfoliota suinkaan ole tarkoitettu pelkästään luovan alan opiskelijoille ja ammattilaisille! Portfolion voi hyvin koota myös työnhaun tueksi työhaastattelua varten.
Minkälainen portfolio?
Portfolio voi hyvin olla kansio, johon on tulostettu kaikki mahdolliset todistukset ja diplomit. Se voi myös olla täysin digitaalinen PDF/Powerpoint -esitys tai verkkosivu, jossa hoituu portfolion lisäksi pienimuotoinen henkilöbrändäys.
Perinteisen portfoliokansion voi muodostaa helposti CV:n, aiempien työ- ja koulutodistusten sekä diplomien (kurssitodistukset, vapaaehtoistyöt, TET/ Tutustu ja tienaa -harjoittelut) avulla. Halutessasi, voit lisätä kansion ensimmäiseksi sivuksi “kotisivun”, personoidun etusivun, johon kirjoitat lyhyen esittelyn itsestäsi, motivaatiostasi ja tavoitteistasi.
Portfoliokansioon voi hyvin myös lisätä työnäytteitä, jos sellaisia on. Niihin tulostettuihin työnäytteisiin, jotka haluat suojata, kannattaa lisätä vesileima tai muu copyright-merkki, joka muistuttaa vastaanottajaa siitä, että työt ovat omiasi. Panosta tulostettuun portfolioon valitsemalla laadukkaan näköinen ja tuntuinen kansio sekä paperi ja järjestä todistukset aikajärjestykseen. Paperit kannattaa tulostaa värillisenä!
Portfolion sisältö? Entä, jos portfolio olisi digitaalinen?
Sisältöä pohtiessa, tärkeintä on miettiä, mikä portfolion ja työnäytteiden tarkoitus on. Mitä haluat viestiä niillä portfolion katselijalle? Miksi työnäytteet on tehty ja kenelle ne on suunnattu?
Jos työnäytteet ovat asiakasprojekteista, kuvaile lukijalle, mitä töillä on saavutettu. Portfolio on hyvä personoida itsesi näköiseksi. Kannattaa myös tutkia potentiaalisten työnantajien nettisivuja ja somekanavia, jotta näet, minkälainen yritys on kyseessä, mitkä heidän arvonsa ovat ja mitä annettavaa sinulla on heille.
- Esittele itsesi ja taustasi - mitkä ovat arvosi ja tavoitteesi?
- Muista sisällyttää yhteystietosi ja mahdollisen sosiaalisen median linkit.
- Aloita vahvasti, laita vaativimmat työt ensimmäiseksi – Panosta kuvien laatuun PDF/Powerpoint -esityksissä.
- Kerro tarpeeksi. Vastaanottajalle pitää muodostua selkeän kuva töistäsi ja ymmärrys henkilöbrändistäsi.
Digitaalinen portfolio
Digitaalinen portfolio voi olla esimerkiksi pdf/Powerpoint -tiedosto, nettisivu tai pilvipalvelun kansio, jossa säilytät työnäytteitäsi. Yksinkertaiset nettisivut on helppo toteuttaa erilaisilla alustoilla, esimerkiksi Wordpress.com, wix.com. Inspiraatiota portfolion sisältöön ja ulkoasuun voi etsiä, vaikka Pinterestistä. Lisäksi mielipiteitä voi pyytää ystäviltä ja muilta läheisiltä. Muista vielä nämä
1) Älä tuki kenenkään sähköpostia - jos lähetät työnäytteitä sähköpostilla, vältä raskaita tiedostoja. PDF ja Powerpoint -tiedostot sopivat tähän tarkoitukseen hyvin. Voit myös lähettää linkin online-portfolioon.
2) Huolehdi somepresenssistäsi! Mieti mitä julkaiset tai pidä henkilöbrändi erillään henkilökohtaisista julkaisukanavista.
3) Valmiiden työnäytteiden lisäksi voit myös sisällyttää näytteitä työskentelyprosessistasi, esim. luonnoksia tai ajatuskarttoja. Voit myös tehdä animaatioita tai videoita työskentelystäsi!
Artikkeliin on haastateltu graafisen suunnittelun freelancer-yrittäjä Annukka Repoa. Annukka Repo, tuttavallisemmin Nukka, on Tampereella asuva graafisen suunnittelun ammattilainen. Hän on toiminut freelancer-yrittäjänä jo neljän vuoden ajan tehden monipuolisia asiakastöitä, koulutuksia ja perustanut oman uutiskirjeen. Nukan uutiskirjeessä jaetaan tietoa visuaalisesta viestinnästä sekä yrittäjyydestä niin kollegoille kuin muille aiheesta kiinnostuneille. Twitter: @Nukkapallo