Suorituskeskeisyytesi kaikki heitä – jäähyväiset joulustressille x 5
Ehkäpä tämä on se stressittömämpi joulu, jollaisesta tulee uusi jouluperinteesi? Kokosimme yhteen parhaat oivalluksemme kaikkien suorituskeskeisten jouluihmisten huojennukseksi.
Olet kenties loistava priorisoimaan ja delegoimaan töissä, mutta mihin kaikki työelämän opit katoavat, kun perheelle pitäisi loihtia joulu? Haasta ajatuksesi joulun valmistelusta ja luo uudet, vähemmän stressaavat jouluperinteet!
1. Haasta vanhat tottumukset
Vuodet ovat erilaisia – toiset kevyempiä, toiset kuormittavampia. Joulun työmäärää kannattaa siksi suhteuttaa omaan ja muun perheen kuormitustasoon. Ei jokaista joulua tarvitse suorittaa samalla kaavalla!
Joulun työmäärää kannattaa suhteuttaa omaan ja muun perheen kuormitustasoon.
Voitteko todeta yhdessä perheen kanssa, että meillä on nyt ollut tavallista rankempi vuosi, joten otetaan tänä jouluna vähän rennommin? Voitteko käydä yhdessä läpi, millaisia toiveita ja odotuksia kullakin on joulua ajatellen, mikä on kenellekin tärkeää, ja mistä voisi karsia?
Sopikaa yhdessä, mikä on tämän vuoden vaatimustaso jouluvalmistelujen suhteen. Saatatte yllättyä, kuinka monia asioita olette tehneet silkasta tottumuksesta, ja kuinka monista asioista olette valmiit luopumaan saadaksenne stressittömämmän joulun.
Lue myös: Rauhoita mielesi jouluun
2. Mieti, tulisiko joulu vähemmällä jynssäämisellä
Töissä olet varmaankin tottunut kiireeseen, suorituskeskeiseen otteeseen ja vinoon pinoon to do -listoja, mutta samaa suorittamista ei ole pakko jatkaa kotona.
Voisitko palkata oman lapsesi, naapurin teinin tai alan ammattilaisen tekemään joulusiivouksen puolestasi? Työn ostaminen Suomeen ei ole koskaan huono idea.
Jos rahat ovat vähissä tai et jaksa etsiä sopivaa siivoojaa, mieti, tulisiko teidän taloonne joulu, vaikka ette yksinkertaisesti siivoaisi ollenkaan. Onhan töissäkin pakko joskus jättää jotain kokonaan tekemättä, eikä maailma siihen kaadu!
3. Älä yritä suorittaa koko ohjelmistoa muutamassa päivässä
Joulun suorittaminen voi vaatia kovaa kisakuntoa. Vasta pyhien jälkeen saa huilata – ellei sitten täydy palata heti takaisin töihin. Töissä omaksuttu vauhti ja suorittaminen jäävät herkästi päälle vapaallakin, vaikka vapaa-ajan nimenomaan pitäisi olla rentouttavaa ja omantahtista aikaa.
Tässä kohtaa vuotta on hyvä kysyä, onko koko joulun ohjelmisto pakko ahtaa muutamaan päivään. Joulusaunassa ei tietenkään voi käydä ennen joulua, mutta voisiko osan joulun runsaasta ohjelmasta ripotella arki-iltoihin ennen joulua? Istu alas, keitä glögit tai joulupuuro ja soita joulupuhelut kerrankin ajoissa. Joulunpyhinä voit sitten vetää rauhassa lonkkaa.
4. Tiivistä menua ja jaa ruoanlaittovastuuta
Olisiko välivuosi jostakin sortista paikallaan, vai onko jokaista laatua ihan pakko olla tänäkin jouluna pöydässä?
”Se leipoo, joka syö” on hyvä periaate, joka helpottaa ruoanlaitosta vastaavan joulustressiä kummasti.
”Se leipoo, joka syö” on hyvä periaate, joka helpottaa ruoanlaitosta vastaavan joulustressiä kummasti. Tämä tarkoittaa, että jokainen joulujuhlaan osallistuva kantaa oman kortensa kekoon. Jos joku haluaa välttämättä tiettyä ruokalajia, voisiko hän valmistaa sen tai vähintäänkin auttaa valmistelussa? Jos joulupöytään on tulossa erikoisruokavalioisia juhlavieraita, voisivatko he tuoda ruokavalioonsa sopivat leivonnaiset tullessaan? Eihän töissäkään kukaan tee hommia toisten puolesta!
Lue myös: Valmistaudu joululomaan hyvissä ajoin
5. Aikatauluta vierailut fiksummin
Joulun vierailumaraton voi olla todellinen suoritus. Onko kaikki ihan todella pakko ahtaa muutamaan päivään?
Jos kisakunto viime vuonna loppui jo aattoiltana, pitäisikö tällä kertaa tehdä jotakin toisin? Entä jos tapaisitte sukulaisia jo hyvissä ajoin ennen joulua tai vasta joulunpyhien jälkeen? Kyllä firmatkin järjestävät pikkujouluja tammikuussa!
Ehkäpä tämä on se stressittömämpi joulu, jollaisesta tulee uusi jouluperinteenne.