Lomat

Valmistaudu joululomaan hyvissä ajoin

Työntekijä työn touhussa ennen joululomaa.

Joululoma on ansaittu breikki kesken pimeimmän kaamosajan. Näillä vinkeillä voit ennakoida sujuvampaa ja rentouttavampaa lomaa sekä helpottaa joululomalta paluuta.

Ennen joululomaa:

Priorisoi ja delegoi

Keskeneräisistä töistä kannattaa valita ne jotka tekee valmiiksi ennen lomaa. Erityisesti pienet tehtävät on hyvä hoitaa pois päiväjärjestyksestä. Kaikkea ei tarvitse saada valmiiksi ennen lomaa, vaan osan tehtävistä voi hyvällä omallatunnolla jättää joulun jälkeiseen aikaan tai jättää mahdollisen sijaisen hoidettavaksi.

Suunnittele lomalta palaaminen ennakkoon

Lomalta palaamista voi helpottaa jo ennen lomalle lähtöä. Tee muutaman kohdan lista asioista, joihin tartut heti töihin palattuasi. Näin et vapaasi aikana turhaan stressaa tekemättömiä töitä ja pääset palattuasi taas hallitusti kiinni töihin.

Siivoa työpisteesi

Lomalta paluuta helpottaa henkisesti myös se, ettet palaa kaoottisen työpöydän ääreen. Tee työpisteellesi pieni perussiivous, vie roskat pois ja varmista, että et jätä mitään liian henkilökohtaista työpaikalle lomasi ajaksi.

Aseta sähköpostiin automaattinen poissaoloviesti

On hyvää asiakaspalvelua kertoa, milloin et ole tavoitettavissa ja kenen puoleen henkilö voi kiireellisissä asioissa kääntyä. Tämä saattaa osaltaan vähentää sähköpostissa odottavien yhteydenottojen määrää lomalta palatessa.

Pohdi mitä onnistunut loma sinulle merkitsee

Muista, että loma ei ole suoritus, vaan sen tarkoitus on tarjota vastapainoa arkeen sekä rentouttaa sinua. Liian tiukka aikatauluttaminen ei kannata, mutta pienellä suunnittelulla lomastaan voi saada huomattavasti enemmän irti.

Ajoita paluu keskelle viikkoa

Jos mahdollista, ajoita töihin palaaminen keskelle viikkoa. Näin ensimmäinen loman jälkeinen arkiviikko ei tunnu liian pitkältä.

Rentouttavaa joululomaa!
 

Tämä artikkeli on julkaistu alun perin marraskuussa 2019.