Stora Enson kesätyö on ponnahduslauta tulevaisuuden uralle
Stora Enso
Stora Enso tarjoaa monipuolisia ja vastuullisia tehtäviä kesätyöntekijöille. Imatran tehtailla jokainen päivä on erilainen, kertovat kehitysinsinööri Essi Ruokonen ja kunnossapitoinsinööri Joonas Alm.
– Kesävuoromestarin työ on todellinen näköalapaikka, koska siinä pääsee tutustumaan monipuolisesti eri osastoihin ja saa kokonaiskuvan siitä, miten tehdas toimii, Ruokonen kertoo.
Essi Ruokosen ura Stora Ensolla sai alkunsa kemiantekniikan opiskelijana fuksivuoden jälkeen, kun hän pääsi Imatran kartonkitehtaille kesätöihin operaattoriksi. Seuraavat kolme kesää taas menivät opintojen ohessa kesävuoromestarina Tainionkoskella ja Kaukopäässä.
Vuoromestarin tehtävänä on pitää koneet käynnissä ja vastata yhteydenpidosta kunnossapidon kanssa. Vaihtuvia tilanteita ja ”nopeaa actionia”, Ruokonen kuvailee. Kesätöiden parasta antia oli ratkaista ongelmia yhdessä tiimin kanssa.
– Koin, että kesätyöntekijänä minulle annettiin paljon vastuuta selviytyä yhdessä tiimin kanssa ja se opetti minulle todella paljon, Ruokonen kertoo.
Kesätöiden parasta antia oli ratkaista ongelmia yhdessä tiimin kanssa.
Joka päivä jotain uutta
Joonas Alm tuli voimalaitokselle kesäinsinööriksi vuonna 2019 sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelijana. Kesästä 2020 alkaen hän on työskennellyt Tainionkoskella. Imatran tehtaat olivat tulleet tutuksi jo aiemmassa sähköasentajan työssä, kun hän työskenteli tehtailla ulkopuolisen asennusfirman työntekijänä. Stora Ensolla hyvä ryhmähenki ja mielenkiintoiset työtehtävät veivät mukanaan.
– Tehtaalla jokainen päivä tuo uusia haasteita ja jokainen työpäivä on erilainen. Siinä pääsee käyttämään omia aivoja ja kehittämään omaa ammattitaitoa. Toisaalta jos tulee eteen pattitilanteita niin aina voi luottaa, että tukea löytyy, Alm kertoo.
Kesätöissä Alm pääsi välillä tuuraamaan sähkö- ja automaatiopuolen kunnossapitotiimin vetäjää. Alm pitää tärkeänä, että kesätyöntekijäkin saa vastuuta ja pääsee osallistumaan haastaviin projekteihin.
Tulevaisuuden kannalta on hyvät lähtökohdat lähteä mihin suuntaan vain.
Sähkö- ja automaatioinsinöörinä hänestä on ollut kiinnostavaa päästä tekemään yhteistyötä eri asiantuntijoiden kanssa ja oppimaan erilaisista prosesseista. Jos kiinnostusta löytyy, talossa riittää mahdollisuuksia moneen. Tulevaisuuden kannalta on hyvät lähtökohdat lähteä mihin suuntaan vain.
Perusteellista perehdytystä
Ruokonen haluaa kannustaa kesätyöntekijöitä tutustumaan rohkeasti itseä kiinnostaviin aihepiireihin. Omalla aktiivisuudella on iso merkitys.
– Jos pääsee vaikka kartonkikoneelle töihin, niin omalta esihenkilöltä voi kysyä esimerkiksi voimalaitoksen toiminnasta, jonne järjestetään sitten vierailu ja tutustutaan prosessiin. Mahdollisuuksia on paljon, Ruokonen kertoo.
Kesätyöt aloittaessaan Almiin ja Ruokoseen teki vaikutuksen huolellisesti hoidettu perehdytys. Se näkyi esihenkilön kanssa käytyjen keskustelujen lisäksi myös siinä, että vakituiset tiiminjäsenet olivat tukena läpi kesän.
– Ketään ei jätetä yksin, vaan kaikki asiat käydään huolella läpi ja opastetaan, kehen olla yhteydessä, jos tulee kysyttävää, Ruokonen kertoo.
– Työturvallisuuteen kuuluu myös psykologinen turvallisuus. Tämä on hyvä työpaikka siinä mielessä, että kaikki ovat tervetulleita sellaisena kuin ovat, Ruokonen jatkaa.
Tutustu Stora Ensoon kesätyönantajana täältä.
Teksti: Väinö Vasara
Kuvat: Jarno Saarimies
Artikkeli on tehty yhteistyössä Stora Enson kanssa. Stora Enso on yksi Oikotien Vastuullinen työpaikka -yhteisön pääkumppaneista.