Työnhaku

Epätoivoinen. Turhautunut. Ahdistunut. Rahaton. Selätä epätoivo työnhaussa

Epätoivo ja muut negatiiviset tunteet ovat melko luonnollisia, kun työtä ei löydy, vaikka tekee kaikkensa sen eteen. Oletko joutunut pettymään kerta toisensa jälkeen työnhaussa? Tuntuuko uuden työpaikan löytyminen päättymättömältä savotalta? Lannistaako? Lue tämä!

Työnhaku voi olla raastavan rankka työmaa ja todellista tunteiden vuoristorataa, jossa innostus ja kutkuttava jännitys kääntyvät silmänräpäyksessä katkeraksi pettymykseksi. On täysin luonnollista, että työnhaku herättää tunteita ja jopa epätoivoa siitä, löytyykö sopivaa työpaikkaa enää koskaan.

Kokosimme yhteen rohkaisevat vinkit kaikille, jotka kärvistelevät työnhaun pitkällä taipaleella.

Tiedätkö, mihin kaikkeen sinusta on?

Jos työnhakusi ei ole tuottanut tulosta hyvään toviin, pysähdy tarkastelemaan osaamistasi rehellisesti. Haetko liian vaativia tai liian helppoja tehtäviä? Haetko kaikkea mahdollista sen sijaan, että keskittyisit olennaiseen? Entä oletko rajannut itsesi kapean sektorin osaajaksi oivaltamatta, että itse asiassa sinulla on paljon muutakin potentiaalia? Ethän ole liian kranttu?

Ryhdy lukemaan työpaikkailmoituksia avarakatseisemmin, ja saatat löytää itsesi mielekkäästä työpaikasta, johon et ollut osannut kuvitellakaan päätyväsi.

Lue myös: Tunnista vahvuutesi 

Voitko laajentaa työskentelyaluetta?

Jos alallasi on osaavaa työvoimaa enemmän kuin työpaikkoja, voi olla pään hakkaamista seinään hakea työpaikkaa kovin rajatulta maantieteelliseltä alueelta. Voitko laajentaa reviiriäsi ja ryhtyä hakemaan töitä uusilta seuduilta? Jos työtä on mahdollista tehdä osittain etänä, ei pidempikään työmatka ole välttämättä rasite.

Oletko pyytänyt apua työnhakuun?

Moni lannistuu työnhaussa, koska yrittää pärjäillä yksin. Ei ole epätoivoinen teko kääntyä muiden puoleen – toisiamme vartenhan me ihmiset täällä olemme! Laita siis LinkedIn laulamaan ja kerro verkostoillesi avoimesti, että etsit uutta työpaikkaa. Pyydä myös ammatinvalinta- tai uraohjausta TE-toimistosta, yksityiseltä uraohjaajalta, mentorilta tai tekoälyltä.

Jos vielä saat ”valintamme ei tällä kertaa kohdistunut sinuun” -viestin, hyödynnä tilaisuutesi ja pyydä palautetta rekrytoijalta. Voit saada kullan arvoisia neuvoja siitä, millaisia töitä ja millaisella hakemuksella sinun kannattaa jatkossa hakea.

Entä jos saisit mielekkyyttä muusta kuin työstä?

Yhteiskunnan työelämäpuheessa, kuten somessa, vallitsee narratiivi upeasta, makeasta työelämästä. Jos totta puhutaan, aika moni kuitenkin tekee työtä ihan vain rahan takia.

Mitä jos unelmien työpaikan saaminen ei olisikaan niin tärkeää? Entä jos etsisitkin seuraavaksi sellaisen työn, jota tekemällä tulet toimeen, mutta joka ei ole elämäsi tarkoitus? Mitä jos elämän mielekkyys löytyisikin kaikesta siitä ajasta, jonka vietät harrastustesi, perheesi tai ystäviesi parissa?

Ei ole epätoivoinen teko myöntää, että lopulta työ on vain yksi osa elämää. Sen ulkopuolelle jää paljon, paljon muuta.

Lue myös: Työnhakuopas – katso vinkit työnhakuun!