Työhyvinvointi

Seisomatyön haasteet

Jatkuvasta istumisesta varoitellaan tämän tästä, mutta kuka kiinnittäisi huomion liialliseen jaloillaan oloon.

Seisomatyön haasteena on jatkuva jaloillaan olo. Vaikka ihminen olisi liikkeessä, paino on jaloilla. Jatkuva jaloillaan olo vaikuttaa siten, että alaraajat turpoavat, henkilölle tulee helpommin suonikohjuja, lihakset ylikuormittuvat ja kipeytyvät. Myös nivelvaivoja saattaa esiintyä.

Seisomatyö altistaa selkä-, lonkka- ja polvivaivoille sekä esimerkiksi kulumille. Se heikentää nestekiertoa alaraajoissa ja suonikohjuja saattaa tulla nuorellakin iällä. Tämä korostuu erityisesti silloin, kun seisomatyötä tehdään lähes liikkumatta. Myös lihakset ylikuormittuvat, jännittyvät ja lyhentyvät.

Paranna työolojasi seisomatyössä

Pyri vähentämään paikallaan oloa, liiku aina kun mahdollista. Aktivoi myös lihaksiasi monta kertaa päivässä. Seistessä on tärkeä pitää lihasaktiviteettia yllä, että insuliini- ja rasva-aineenvaihdunta toimii tasaisesti koko päivän.

Passiivisuus seisoma-asennossa on yhtä haitallista kuin istuessa. Pienikin liikkeen lisääminen työpäivän aikana auttaa. On hyvä muistaa, että työpäivän aikainen passiivinen paikallaan olo ei korvaudu täysin liikunnalla työpäivän jälkeen!

Käytä tukisukkia aina, kun mahdollista. Ne vähentävät alaraajojen turvotusta ja vähentävät myös suonikohjujen riskiä. Satsaa työkenkiin. Esimerkiksi MBT-kengätlisäävät liikettä seistessä ja kehittävät keskivartalon lihaksia.

Vahvat keskivartalon lihakset (syvät vatsa- ja selkälihakset) auttavat pitämään ryhdin hyvänä myös pitkään seistessä ja ehkäisevät nivelkulumilta ja muilta tuki-ja liikuntaelinvaivoilta. Kovilla alustoilla myös työkenkien elastisuus on tärkeää, erityisesti jos seistään pitkiä aikoja paikallaan.

Oletko kokeillut seisontamattoa?

Seisontamatto muistuttaa liikehtimään myös paikallaan seistessä, koska se joustaa. Seisontamattoja on eri paksuisia ja erilaisilla pintamateriaaleilla. Ne myös vaimentavat kovan alustan tuomaa rasitusta selälle- ja alaraajoille. Aktivointilauta lisää liikettä seistessä ja vahvistaa keskivartalon tukilihaksia.

Vinkkejä seisomatyön tauottamiseen

- Nosta jalat hetkeksi ylös taukojen aikana, jos mahdollista. Näin helpotat alaraajojen turvotusta.
- Käytä hetki aikaa oman työpisteesi/-paikkasi tai työpäiväsi suunnitteluun. Miten voisit saada lisättyä säännöllistä liikettä ja/tai vaihdeltua asentoa useammin? Mieti myös voitko jotenkin tauottaa työtä niin, että saisit paremmin katkaistua pitkiä seisontajaksoja.
- Varpaille nousu 10-20 krt useamman kerran päivän aikana mahdollisuuksien mukaan virkistää jo kummasti, jos muu aktivointi ei ole mahdollista. Pohjelihasten venyttely  kruunaa aktivointihetken.
- Alaraajojen- ja keskivartalon lihasten vahvistaminen auttaa palautumaan ja kestämään paremmin seisomatyön rasituksia. Myös alaraajojen venyttely kannattaa.

- Seisontatuki keventää ja aktivoi jalkapohjan lihaksia.

 Asiantuntija: Pia Kenkimäki, fysioterapeutti, Motivire Oy, www.motivire.fi