Rekrytoijan turn ON –lista, osa 2: työhaastattelu
Jatketaanpa rekrytoijien mieltä erityisesti lämmittävien asioiden parissa – tällä kertaa käsittelyyn pääsee työhaastattelu.
Aiemmat listaukset löydät täältä: Rekrytoijan turn ON –lista, osa 1: työhakemus, Rekrytoijan turn off –lista, osa 1: työhakemusja Rekrytoijan turn off –lista, osa 2: työhaastattelu
Työhaastatteluun saakka rekrytointiprosessissa päästessään hakija on jo onnistunut tekemään positiivisen vaikutuksen rekrytoijaan, joten samalla tiellä on luonnollisesti syytä jatkaa. Mitä ammatikseen rekrytoivat sitten erityisesti arvostavat kun fyysinen kohtaaminen viimein on käsillä? Yksinkertaisia ja yleensä varsin huomaamattomia asioita, joita hakija helposti ylenkatsoo keskittyessään vastaamaan ”oikein” haastattelukysymyksiin, kertoo jututtamani rekrytoinnin ammattilainen.
1. Perushyvät käytöstavat
Tylsyyteen asti toistetut hyvät käytöstavat keikkuvat edelleen rekrytoijien lempiasioiden listan kärkipäässä, mitä tulee työhaastattelutilanteeseen. Lipeväksi tai liioitellun kohteliaaksi ei tarvitse ryhtyä (tämä voi toimia jopa päinvastoin negatiivisena signaalina) – pääasia on, että aidosti keskityt tilanteessa, kättelet, tervehdit, katsot silmiin, puhut selkeästi ja muistat hymyillä. Ja teet saman poistuessasi haastattelusta.
2. Tilanteen lukutaito
Kevyt small talk ei ole koskaan pahasta, kunhan luet rekrytoijan antamia signaaleja ja reagoit niihin: jos rekrytoija on itse tuppisuu, ei kannata lähteä höpöttämään ja täyttämään hiljaisuutta puheella puheen vuoksi jos ei ole aidosti mitään sanottavaa. Toisaalta taas puhelias tyyppi odottaa vastavuoroisuutta ja jos haastateltava on vain hiljaa, muuttuu tunnelma näinkin helposti kiusaantuneeksi. Keskity siis ensi kontaktista saakka lukemaan haastattelijan sanattomia viestejä ja reagoi niihin parhaasi mukaan omalla käytökselläsi. Näin tunnelma muuttuu vaivattomaksi eikä kommunikaatio tunnu pakotetulta, vaikka vastapuolet olisivatkin uppo-outoja toisilleen.
3. Aito kiinnostus
Kuten hakemuksessakin, itse työhaastattelutilanteessa rekrytoija arvioi osaamisen, persoonan ja aiemman kokemuksen lisäksi myös hakijan kiinnostusta avointa työpaikkaa kohtaan. Eikö kiinnostuksesta sitten kerro jo se että on hakenut paikkaa? Toki, mutta aina tämä ei suoraan välity enää haastattelutilanteessa. Siksipä kannattaa etukäteen miettiä, miten kiinnostusta voi varmasti näyttää haastattelijalle tuomalla mm. omia kokemuksia ja osaamista esiin juuri kyseisen työpaikan näkökulmasta; mitä lisäarvoa juuri sinä voit työnantajalle tuoda?
Kuulostaa yksinkertaiselta listalta, eikö? Toki rekrytoija arvioi haastattelutilanteessa nimenomaan hakijan soveltuvuutta kyseiseen työhön eikä pelkillä hyvillä käytöstavoilla työtä yleensä irtoakaan, mutta näillä omaa asemaansa hakijoiden joukosta voi kohentaa ilman sen kummempia kikkailuja.
Paula Narkiniemi
vapaa kirjoittaja
Twitter: @PoolaKristiina