Jututin tuttua HR-asiantuntijaa ja kyselin, mitkä ovat ammatikseen rekrytoivalle niin sanottuja välittömiä mokia ja ensivaikutelman tappajia kun kyseessä on työhakemus.

Yleisesti ottaen rekrytoijaa ottaa useimmin päähän puhdas huolimattomuus, josta paistaa välinpitämättömyys haettua tehtävää ja ylipäätään työnhakua kohtaan – tai siltä rekrytoijasta ainakin tuntuu. Mokia löytyy tämän listan ulkopuoleltakin, totta kai, mutta tässä asiantuntijan top 4 turn off –lista, jonka virheitä toistamalla tuskin heruu kutsua työhaastatteluun.

1. Kirjoitusvirheet

Vaikka rekrytoija ei olisikaan mikään kielipoliisi saati pilkunviilaaja, ärsyttävät selkeät kirjoitusvirheet hakemustekstissä aina – ja kielivät huolimattomuudesta. Jos olet epävarma kieliasusta, pyydä apua oikolukuun niin vältyt rekrytoijan pahalta silmältä.

2. Liitetiedosto puuttuu ja muut hutiloinnit

Tähän sortuu yllättävän moni: luvattu liitetiedosto(t) puuttuu ja kun hakija huomaa erheensä, lähtee pahoitteleva viesti puuttuneen liitteen kera rekrytoijalle. Ensinnäkin, taas on kyse huolimattomuudesta ja koska kyseessä on yleensä ihka ensimmäinen  vaikutelma hakijasta, ei se näytä kovin valoisalta vaikka kuinka pahoittelisi. Toiseksi, rekrytoija saa päivässä useita hakemuksia, joiden setvimiseen menee aina oma aikansa, puhumattakaan kadonneen liitteen metsästyksestä useammasta eri viestistä – ei hyvä tämäkään. Liitetiedostojen lisäksi listalle voi lisätä kaikki muut vastaavat hutiloinnit, kuten väärin kirjoitettu vastaanottajan nimi tai haettu tehtävä.

3. Kieli hukassa

Jos työpaikkailmoitus on kirjoitettu suomeksi, vastaa siihen suomeksi. Myös cv:n osalta. Vaikka sinulla olisi kuinka valmis cv englanniksi plakkarissa, ei sen lähettäminen kannata, jos hakemuksessa solkotetaan selvää suomea. Cv:n kääntämättömyys on haastattelemani rekrytoijan mukaan silkkaa laiskuutta, josta ei erityismainintoja jaeta. Vastaa siis aina ilmoituksessa toivotulla kielellä tai sillä kielellä, jolla ilmoitus on laadittu.

4. Massahakemus

Vaikka tämä onkin listan viimeinen, ei se ole suinkaan vähäpätöisin. Juuri mikään muu – huolimattomuuksien lisäksi – ei saa rekrytoijan verenpainetta nousemaan yhtä tehokkaasti kuin massahakemukset. Tai oikeammin, yhtä nopeaa kikkaa jolla saa rekrytoijan painamaan deleteä kuin massahakemuksen rustaaminen, ei löydy. Hakemukset, joista paistaa kilometrien päähän monistamisen meininki, saavat syystäkin huutia. Muista siis aina kohdistaa hakemuksesi jokaista työtehtävää varten erikseen. Joku valittelee tässä kohtaa, että kymmenien, jopa satojen hakemusten väkertämisen jälkeen ei vaan jaksa, mutta jos näin tosiaan on, kannattaa ehkä miettiä, mikä niissä kaikissa hakemuksissa on mahtanut alunperinkin olla vikana?

 

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina

Kommentit

80

Ei auta kuitenkaan

Ei se 50 v pääse millään haastatteluun edes. Delete-nappula automaationa, kun kyse on tuon ikäisestä. Aivan mahtavan asenteen omaavaa työntekijää ei kukaan palkkaa, kun ikää on "liikaa".
60

Don´t give up :)

Olen 51v. ja vaihodoin töitä, kun olin 50v. eli ei kannata miettiä ikäjuttuja ollenkaan! Kävin muuten viikko sitten työhaastattelussa ja katsotaan miten käy. Tätä ennen vaihdoin työpaikkaa, kun olin 47v. . Kannattaa unohtaa ikä ja painaa vaan eteenpäin :)
59

Pämppä

Avainsana onkin, että vaihdoit työpaikkaa. Kokeillepa lähettää niitä hakemuksia sitten kun sinut on yt huumassa potkaistu pihalle. T
2

Satu

Olin vuoden työtön, ekä juurikaan hakenut töitä. Sain vakituisen paikan 56-vuotiaana. Hakuprosessissa ikä ei ollut juttu, työnantaja näki syntymävuoteni kun sopimus allekirjoitettiin. Mulla oli oikea osaaminen tehtävään, se kiinnosti työnantajaa. Millä oli varmaan vaikutusta, oli se, että paikka ei ollut julkisessa haussa, vaan kuulin siitä verkostojeni kautta.
63

Pämppä

Avainsana onkin, että vaihdoit työpaikkaa. Kokeillepa lähettää niitä hakemuksia sitten kun sinut on yt-huumassa potkaistu pihalle. Työttömän on paljon vaikeampi saada töitä, tiedoista tai taidoista viis, se on karu fakta. Työllisen on paljon helpompi vaihtaa työpaikkaa. Olen kuullut useamman kerran suoraan rekrytoijan suusta, etteivät edes lue työttömien hakemuksia. Itse sain vihdoin töitä kun tajusin vaihtaa statuksen työttömästä opiskelijaksi. Vuoteen ei ollut haastattelukutsuja tullut, mutta tuon vaihdoksen kun tein niin viikon päästä istuin jo haastattelussa. Se yksi avoimen yliopiston kurssi jolle ilmoittauduin ja jonka myötä arvoni koheni, ei työntekoa haittaa. Seuraavan kerran työtä hakiessani aion satuilla työhakemuksiin ihan mitä huvittaa. Jos rekrytoijilla on noin epäreilu meininki, niin miksi tässä minunkaan pitäisi totuudessa pysyä?
26

Miisa

Tuo on niin totta! Nykyään siirrytään työstä työhön, ei työttömiä oteta hakuprosessissa edes huomioon. Jos et satu olemaan sen kuuluisan JONKUN erittäin hyvä tuttu, niin vaikeata on. Julkisella puolellakin työt jaetaan suoraan sopivan tason pomon facebook-kavereille. Oma kokemukseni on tuo. En kyllä ymmärrä, että miksi sillä on merkitystä niin paljon. Ei kai työtä jaeta sillä perusteella, että esittelet koiranpentusi, ja kehut esimiestäsi, kun pääsit eläinlääkäriin? Vai jaetaankoTeit eilen koko huushollin siivouksen, mustikkapiirakan, tacoja, pizzaa, jne..... Olet siis huippu, olet parempi ihminen ja huipputekijä työssäkin. Oh no!
2

Mimmi keski-iässä

Höpöhöpöasenne, ettei työtöntä palkata. Se on hakemuksesta kiinni, kuka menee haastatteluun. Haastattelun myötä sitten tippuu tai ei. Asennevammaa on hakijoilla ja rekrytoijilla. Pahasti. Katse peiliin jos ei halua onnistua. Joka uskoo saavansa töitä, saa sen ihan millä tahansa statuksella. Kyse on siitä mitä itsestäsi kerrot, eli mihin itse uskot. Usko, ettet saa töitä, niin saamasi pitää. Nimimerkillä; Uskoin itseeni ihan joka ikinen päivä ja jättäydyin työnhakijaksi vakipaikasta. Nyt töissä taas.
19

Genius 64

Ei pidä paikkaansa, minulle sanotaan että kokonaisuus ei ole sopiva. Kun kaikki vaaditut kriteerit täyttyvät, niin ikä vaan on osa kokonaisuutta.
24

Ikä ei este

Kirjoitusvirheestä tyssäisi turn-off -listan ensimmäiseen kohtaan, "50 v". Omaaminen on niin huonoa suomea, että siihen kompastuisi lopullisesti.
12

60- vuotias

Sain uuden työpaikan vain kuukautta ennen 60-vuotispäiviäni. Joten kyllä töitä saa vähän ikääntyneempänäkin. Kohta vuoden olen ollut tässä uudessa työpaikassa.
3

haastava työ

riippuu varmasti alasta miten töitä saa, korkeastikoulutettu ja parempaa palkkaa saavan on hankalampi löytää töitä, kun tarjolla on nuoria, jotka tekevät saman työn paljon halvemmalla. En itse viihtyisi työssä, joka on osaamistasoni alapuolella. Haasteita pitää olla ja vapaus ajatella itse työajallakin. Tietysti hienoa löytää töitä iäkkäämpänäkin, mutta ei pidä yleistää.
4

sir1915

Kun olet "palkkasoturi" ja haet palkkasoturiksi, niin ne jotka työnantaja haluaa on palkkasotureita mutta yrittäjän ominaisuuksilla. Iällä ei ole väliä.
72

Mitä kertoo rekrytoijasta

Ymmärrän nämä muilta osin, mutta nillitys CV:stä englanniksi on outoa eikä anna ammattimaista kuvaa rekrytoijasta. Meidän kaikkien asijantuntijoiden CV:t on nykyisin Linkedinissä, koska siellä ovat työpaikat, alusta on kätevä ja verkosto verifioi kokemuksen ja osaamisen. Ja Linkedinin kieli on englanti. Syksyllä ilmeisesti tulossa mahdollisuus käyttää suomea, muttei se muuta sitä, että ainakin kansainvälisesti kilpailukykyisten asiantuntijoiden CV on ja tulee olemaan englanniksi. Palkkaavia yrityksiä vinkkaisin olemaan käyttämättä englanninkielisiä CV:tä vieroksuvaa rekrytoijaa. Hän todennäköisesti missaa parhaat kandidaatit.
22

hmm

Luulen, että tässä oli kyse ulkomaalaisesta hakijasta. Jos siis hakee tehtävään, jossa käytetään pääosin suomen kieltä, ehkä suomen kielinen CV toimii paremmin. Etenkin jos hakijalla on ulkomaalainen nimi. Sujuvan englannin kielen voinee mainita CV:ssä.
19

huvittunut

Paitsi jos kääntä on Bing tai Google Translate :')
2

Suomen kielinen

Pääosin suomenkielinen on yhdyssana :D
29

Laiskuutta

Eli kun sinulla on jo CV englanniksi niin miksi sinun pitäisi nähdä ylimääräistä vaivaa työpaikan suhteen ja tehdä se suomeksi?
24

Genius 65

Siinäpä se. Jos ei halua nähdä ylimääräistä vaivaa...
14

anne

No six, et sais töit, jos kerran tahtoo. Tein itse konkurssin jälkeen pätkiä vaan vapaaehtoistöiden lomassa. Nyt palannu osa-aikatöihin.
9

Rekrytoija

Koska se osoittaa, että olet oikeasti kiinostunut haettavasta työtehtävästä etkä vain laita valmista "massahakemusta". Jos et ole valmis näkemään vaivaa hakemuksen eteen, niin minkälainen olet työntekijänä?
10

Krijoitusvihre

Kirjoitusvirhe ja muutenkin huolimatonta kieltä. Ei jatkoon.
6

Jamie

Anteeksi, mutta minulla on 3-4 eri asioihin keskittyvää resume'eta taustastani englanniksi. Vain suomeksiko voi tehdä taylor-made työhakemuksen, hyvä rekrytoija?
8

ulkosuomen kansalainen

Valitettavasti siksi koska Suomi on tosi narrow-minded maa, ja todellisesta kansainvälisyydestä ei ole juuri hajuakaan ainakaan 75%:sta yrityksiä ja muita organisaatioita: 9 vuotta täällä asioita observed: Pieni valtio = se maailman napa.
30

iinesankka

Samaa mieltä. Muutama vuosi sitten olin viikon kestäneessä työnhakuvalmennuksessa ja siellä meillä oli vilkasta keskustelua tästä. Kouluttaja ohjeisti meitä tekemään CV:n Englanniksi juuri esim LinkedIniä ajatellen ja hänen mielestään CV:n ei tarvitse olla hakemuksessa Suomeksi, vaikka ilmoitus olisikin.Ymmärrän sen, että hakemus tehdään sillä kielellä, millä ilmoituskin on, mutta CV voi olla Englanniksi riippumatta siitä millä kielellä ilmoitus on tehty. Tämä varmaan selittää sen miksi minun + 200 työpaikkahakemustani eivät ole tuottaneet tulosta. Tässä myös bumerangi rekrytoijille: minun sappeni kiehuu, kun ette ilmoita rekrytoinnin etenemisestä. Yrityksestä syntyy väkisin ylimielinen ja vastenmielinen kuva.
29

JP

Tuossa jutussa mainittiin kirjoitusvirheet yhtenä syynä hylkäämiseen. Toisin sanoen olisin hylännyt sinut!
13

Lily-Ann

Tyypillistä suomalaisuutta JP: tuijotat kirjoitus virheitä etkä sitä mitä jokainen hakija todella osaa tehdä ja saa aikaiseksi työssään! (Jos ei nyt puhuta esim. PR-kirjottajista tai mainostoimisto ihmisistä, jne.) Ei ihme ettei Suomi ole tuottava maa. Lähellä Kreikan ja Espanjan tasoa huhutaan...
4

Jusupuh

Kyllä oikeinkirjoituksella on merkitystä. Tokihan sen huomioiminen riippuu tietenkin haettavasta työtehtävästä. En minäkään sinua palkkaisi, jos hakemaasi työhön vaadittaisiin kirjallista viestimistä. Yhdyssanavirheet antavat tökerön vaikutelman.
19

Yrittäjä

Ei missaa parhaita "nillittämällä" englanninkielisestä CV:stä, jos sitä ei ole pyydetty englanniksi. Lähes jokaisessa duunissa erittäin tärkeätä on ymmärtää asiakaslähtöisyys - oli sitten ulkoinen tai sisäinen. Jos hakija hakemusvaiheessakin jo laiminlyö asiakaslähtöisyyden - ei halua nähdä vaivaa edes cv:n kääntämiseksi huomioidakseen tässä kohtaa asiakkaansa, kannattaa tämä kandi unohtaa.
13

Munmielestä

Ihan oikeesti, ei kannata lähtee tekee mitään metatason päätelmiä CV:n kielivalinnan ja asiakaslähtöisyyden yhteydestä. Faktahan on se et hyvällä englannilla kirjoitettu CV on ainoastaan ensimmäinen osoitus hakijan kielitaidosta, eli pelkkää plussaa. Työnhakijana en taas haluaisi ikinä töihin firmaan, jossa pomo ei bamlaa sen vertaa englantia et CV pitää suomeks saada. Ja sinua en palkkaisi. En ketään joka sanoo "tärkeätä".
87

Ihmettelen vaan

Työpaikkailmoitukset ovat miltei aina rutiinilla väsättyjä bulkki-ilmoituksia, joten miksi niihin pitäisi keksiä "yksilöllinen" vastaus?
19

Anonyymi

Ehkä siksi, että myyjän tehtävä on myydä, myös työmarkkinoilla. Jos kyse on headhuntingista, myyjän ja ostajan paikat vaihtuvat.
18

Deaf forever

En ikinä palkkaisi tuolla asenteella mihinkään hommaan. Nyt peili käteen.
50

Ärsyttävästi kirjoitettu juttu :D

Artikkeli vaikuttaa jonkin muun kielisestä käännetyltä. Miten muuten se voisi olla niin ärsyttävän kuuloista suomea? En kutsuisi haastatteluun ;)
72

Rekrytoija

Ihan samaan kiinnitin huomiota, ja jos on kuitenkin jonkun suomeksi kirjoittama juttu, niin todella epäkohtelias ja huonoa kieltä on käytetty! Työnhaku tänä päivänä on tarpeeksi vaikeaa ilman, että syytetään hakijoita tyhmiksi, laiskoiksi ja kaikella tapaa epäkelvoiksi. Jos näillä kommenteilla on mitään merkitystä Oikotien toimitukseen, niin ei, kiitos, enää tämänsävyisiä kirjoituksia. Tämä on Top turnoff number one, kirjoittajan ilmausta lainaten.
32

Petsku

Aivan samaa mieltä. Tässä ei ollut mitään työnhakijaa kannustaa, vaan lähinnä päästiin haukkumaan työnhakijoiden vaivalla vääntämiä hakemuksia, joista suurin osa on erittäin hyviä!
19

Esimies

Luen itse aika paljon työhakemuksia ja suurin osa ei todellakaan ole erittäin hyviä. Valitettavasti. Noin puolet hakijoista ei näy edes ymmärtävän mikä on työhakemus, saati sitten että liittenä olisi minkäänlaista cv:tä. Kokemukseni mukaan n. 20% hakemuksista on tehty hyvin ja n. 10% erittäin hyvin, Siitä 10% kun lähtee karsimaan kuka hakijoista oikeasti voisi sopia kyseiseen työhön, niin jäljelle jää 2-5 potentiaalista. Huolettomasti tehty hakemus ei anna ihmisestä työnsä huolellisesti hoitavaa kuvaa. Miksi palkkaisin hakijan, jota ei kiinnosta edes yrittää tehdä vaikutusta?
21

Vanhaan malliin

Liitteenä CV? Kenellä on itsestään niin paljon kerrottavaa, mikä kiinnostaa työnantajaa, että CV täytyy olla erikseen liitteenä? Itse tuskin keksin itsestäni kuutta lausetta enempää kertomaan, mistä olen kotoisin ja millainen olen. Vai etkö itse tiedä, mitä liitteenä oleminen tarkoittaa? Ja on sitä ennenkin pystytty pelkän työkokemuksen ja koulutuksen perusteella löytämään ammattiin sopivat ja kaikki muu on ollut yhdentekevää. Eikö se kuitenkin ole se kaikkein olennaisin asia työtä hakiessa, että mitä osaa ja tekeekö sen annetun työnsä? Vai etsittekö nykyään töihin vain parhaita perseen nuolijoita, kun ette itse viitsi pyyhkiä? Tuskin se oikeasti teitä kiinnostaa, mitä kukin vapaa-aikanaan touhuaa ja minkä niminen kissa pyörii nurkkia sotkemassa. Keskittyisitte vain olennaiseen, niin kuin tehtiin aiemmin, ennen kuin joku keksi jonkun turhanpäisen CV:n.
25

Tietosanakirja

CV eli ansioluettelo sisältää nimenomaan korostamasi työkokemuksen ja koulutuksen. Työhakemuksessa hakija voi sen sijaan tuoda esille omaa persoonaansa ja harrastuksiaan. Kannattaa edes selvittää mitä on kritisoimassa ennen kuin alkaa kertoa miten ennen kaikkea oli paremmin.
3

äitipuoli

Tehtiin 15-vuotiaan poitsun kanssa CV ja jätettiin siitä pois pojan ainoa palkkatyö, eli hukkareissu puhelinmyyjänä. Silti lipsahti toiselle sivulle... Pari TET-harjoittelua ja muutama vapaaehtoistyö, kielitaito, atk-taidot, harrastukset, suosittelijat, siinäpä se lyhykäisyydessään...
18

ei jatkoon

Google translatorilla kirjoitettu hakemus lienee pahin virhe, ja kielitaidon kohdalla väitetään että suomea puhutaan hyvin. Ja se ettei edes haeta ilmoituksessa ollutta paikkaa, vaan jotain ihan muuta. Esim siivoojan paikka auki, mutta hakijaa kiinostaisi kuitenkin vaan asiakaspalvelu tai toimistotyö.
49

Mitä se tosiaan kertoo rekrytoijasta

Kyllähän kuka tahansa pystyy lukemaan hyvin muotoillun ja selkeästi kirjoitetun hakemuksen. Miksi silloin pitäisi käyttää ammattirekrytoijaa? Aidosti ammattimainen rekrytoija pystyy poimimaan sen helmen sieltä kirjoitusvirheiden ja vaikeiden sanamuotojen joukosta, jollei olla kielen tarkastajaa rekrytoimassa. Suurin osa nykyisistä "ammattirekrytoijista" on lähinnä yksityinen vastine työnvälitystoimistolle, ja osaaminen on samaa tasoa.
28

Anonyymi

Ammattirekrytoijan osaaminen alasta, jolle työntekijää haetaan ei aina ole kummoinen. Haastattelussa ne ei selvästi ymmärrä, mistä edes nuori alaa opiskellut ja hieman töissä ollut puhuu, kun ala on niin vieras.
49

Lyyli

Hyvät tyypit löytyvät muullakin tavoin, kuin pelkän hakemuksen perusteella. Sitäpaitsi kaikki eivät ole kirjallisesti taitavia, vaikka ovat hyviä työntekijöitä!
49

27v maisteri

Haen kaikkiin vähänkin omaa alaa hipoviin töihin, vaikka en kaikkia valintakriteerejä täyttäisikään. Satoja hakemuksia on tässä vaiheessa tullut tehtyä, mutta vasta 2 haastattelukutsua tullut, enkä kummallakaan kerralla päässyt töihin. Nyt olen ollut 1,5 vuotta työttömänä - suoraan koulun penkiltä. Ongelma ei ole, että jättäisin massahakemuksia, vaan se, että alalla on liikaa työttömiä (ja uutta työpaikkaa hakevia työssäkäyviä) joilla on enemmän haluttua kokemusta kun minulla. Vastavalmistuneelle sopivia työpaikkoja on toki muutamia, mutta nekin menevät tohtoreille tai useamman vuoden työkokemusta omaaville henkilöille, koska työnantaja haluaa palkata aina kaikkein pätevimmän vaikka vähäisempikin osaaminen olisi työtehtävän kannalta riittävää. Vastavalmistuneena työpaikan saaminen on siis hankalaa, vaikka olisit valmis muuttamaan toiselle puolelle Suomea jo pelkän 1 kk määräaikaisuuden perässä. Alkaa jo masentaa, kun näyttää siltä että kouluttauduin turhaan ja perhettäkin haluaisin jo perustaa, mutta ilman töitä olevien "vastavalmistuneiden" sossutuloilla sellaiseen ei ole varaa.
25

Silmienpyöräytys

Herranjestas sentää. Vosiko olla että joku maisteri on hiukan nirsona töiden suhteen. Kannattaisi ehkä hankkia jotain työkokemusta ja aloittaa tekemällä vaikkapa niitä paskahommia. Kuulostaa tuokin siltä että olet vain korkeasti koulutettu mutta et omaa minkäänlaista työkokemusta. Ei kukaan nykyään palkkaa jos sinulla ei ole mitään kokemusta. Pohjalta aloittaneista näkee sen että he eivät vieroksu epämiellyttäviäkään työtehtäviä, mitä jokainen työ pitää sisällään. Ei se elämä ole pelkkää ruusuilla tanssimista.
55

Keklumestari

Ootko tosissasi? Kuka saakeli ottaa maisterin vaikka varastohommiin? ja sun kommentoima henkilöhän sanoi että on valmis muuttamaan vaikka kuukauden harjoittelun takia. itse olen insinööri ja olen tehnyt elämäni aikana kaikkea muuta kuin koulutuksen vaativia hommia. Eipä silti natsaa pääsy edes haastatteluun. Jos ihminen opiskelee putkeen niin eipä siinä hirveästi ole aikaa aloittaa "pohjalta". Ellei opiskelun ohessa tee jotain opiskeltuun alaan liittymätöntä. Mutta ketä rekrytoijaa oikeasti kiinnostaa oletko ollut siellä "pohjalla" jos haet koulutusta vaativaan tehtävään? Ei pitäisikään ja jos kiinnostaa niin rekrytoija vois vaihtaa kyl muihin hommiin.
42

39v maisteri

Minä olen tällä hetkellä siivooja - korkeasta koulutuksestani huolimatta. Töitähän on tarjolla, jos viitsii tehdä. Mutta kuka viitsii, minimaalisella palkalla ja hirvittävän raskasta työtä? Itselläni on omankin alan työkokemusta paljon. Silti parempia töitä ei saa. Ei, vaikka kuinka hakee. Ajattelin, että olisi parempi tehdä edes jotain työtä kuin olla työttömänä, mutta puolen vuoden jälkeen en enää usko, että työnantajat arvostavat asennettani. Taidan olla heille "vain siivooja", jolla täytyy olla jokin vika, kun tekee maisterina tuollaista työtä.
32

Xsa

Samaa mieltä kanssasi. Paljon puhutaan miten muka arvostetaan mitä tahansa työtä tekevää, mutta käytännössä tämä ei pidä paikkaansa. Hakijalle ei lueta eduksi ahkeruutta muulla alalla ja työn kuin työn ottamista! Toisaalta alkaa tuntua, että oikein mitään ei lueta eduksi tai ansioksi, ei hyvää koulusta, aiempaa työkokemusta vähätellään, vaikka sekin olisi hyvää jne. Esimerkiksi loistavaa tutkintotodistusta ja sen arvosanoja ei haluta edes vilkaistaa tarjottaessa, mutta halutaan työnhakuprosessissa teettää jotain pilipalitehtäviä, jotka muka kertovat enemmän hakijasta kuin monen, monen vuoden tyä ja arvosanat yliopistossa. Tuntuu etä rekrytoijien sekä rekryfirmojen edustajien että varsinaisten palkkaavien yritysten pointti on vain etsiä jopa pikkuvikoja hakijasta, jotka estävät rekrytoinnin. Jos kokonaisuutena ajattelee lopulta pikkuvirheet hakemuksessa tai CV:n kieli tms. ovat pikkujuttuja ja tällaisella pikkuvirheiden haravoinnilla voi hylätä henkilöitä, jotka ovat todellisia lahjakkuuksia työssään ja tekemisessään! Pikkukirjoitusvirheet kunniaan, "väärällä" kielellä olevat CV:t kunniaan työnhaussa! Huomio arvioinnissa laajempaa kuvaan ja ajattelu rekrytoijilla lahjakkuuksien ja positiivisten seikkojen havainnointiin!
14

pitkäaikaistyötön moniosaaja

Tuo on tosi, siis se ainakin, että olen ollut muutamissa haastatteluissa, niin opiskelutodistuksilleni on lähes annettu piutpaut, vaikka vielä erikseen olin esittämässä niitä. Työtodistukset ja cv kuitenkin ovat olleet aina ensisijaisesti tärkeimpiä, sekä työtehtävistä riippuen myös työnäytteet voidaan vilkaista.
12

Kassa

Näin mulle oli käydä. Olin vuoden verran huoltoasemalla töissä kun oman alan töitä ei löytynyt. Kuulin jälkeenpäin, että halemukseni oman alan töihin päätyi ensimmäiseltä käsittelijältä suoraan hylkypinoon kun näki viimeisen työpaikan. Tässä vaiheessa tuleva (nyt jo entinen) kollega poimi hakemukseni ja sanoi, että tämähän on tehnyt aiemmin juuri vastaavia hommia, kokemus sopii täydellisesti. Jos vielä työnhakuun joutuu, täytyy miettiä, laittaako tuota kassatyöskentelyä esiin lainkaan.

Sivut

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.