Kesätyöntekijälle

Onkohan palkkani maksettu oikein?

Vastuullinen työpaikka

Let's talk about money!  ? Palkkanauhan tai palkkaotteen tarkistaminen voi helposti unohtua, vaikkei kannattaisi! Palkkaerittelystä näet, mistä palkkasi oikein koostuu. Erityisesti vuorotyöläisen on hyvä tarkistaa, että työvuoroista tulevat lisät ja muut vuorotyöhön kuuluvat korvaukset ovat maksettu kuten pitääkin. Oman palkan tarkistaminen kuuluu kesätyöntekijän velvollisuuksiin.

Ota siis haltuun palkkaukseen liittyvät vinkit:

1. Tarkista peruspalkkasi!

Palkanmaksun yhteydessä työntekijälle on annettava palkkaselvitys, palkkaerittely tai muu vastaava dokumentti, josta näkyvät peruspalkka eli palkka ilman lisiä, maksetut korvaukset sekä palkasta perityt maksut, kuten ennakonpidätys verottajalle.

2. Onko tietosi ja mahdolliset lisät oikein?

Tarkista, että palkkatietosi ja tilinumerosi ovat oikein ja että sinulle on maksettu kaikki sinulle kuuluvat ilta-, viikonloppu-, ylityö- ja muut korvaukset. Palkkaerittelystä sinun tulisi näkeä, mistä kaikesta ja mitä lisiä sinulle on maksettu. Lue myös: Mietityttääkö palkka?

3. Muista, että kaikesta työstä kertyy eläkettä!

Kaikesta työstä, niin lyhyestä kuin pitkistäkin työsuhteista kertyy eläkettä. Työeläke alkaa karttua jo 17 vuotta täyttäneille. Tarkista palkkaerittelystä, että työnantajasi on pidättänyt siitä eläkevakuutusmaksut. Työeläkeote ei tule nuorille vuosittain. Moni ei kuitenkaan tiedä, että työeläkeotteen voi tarkistaa koska tahansa verkosta. Työeläkeote kannattaa katsoa vuosittain oman työeläkeyhtiön verkkosivuilta ja tarkistaa, että kaikki täsmää. Vain nuori itse tietää oman työhistoriansa, palkkansa ja tehdyt työt. Jos asiassa on epäselvyyttä, kysy neuvoa esihenkilöltäsi tai palkanlaskennasta.

4. Mitä jos työvuoro perutaan?

Jos sinut lähetetään kotiin ennen sovitun vuoron päättymistä, sinulla on oikeus saada palkka sovitusta vuorosta. Tiesithän myös, ettei esimerkiksi sateinen sää ole hyväksytty syy perua sovittua työvuoroa ja korvausta työpäivästä. Lue lisää työvuoron perumisesta ja muusta työelämän tärkeistä termeistä.

5. Kysy rohkeasti palkasta!

Ole matalalla kynnyksellä yhteydessä esihenkilöösi tai palkkahallintoon, mikäli palkasta ilmenee kysyttävää. Palkka on työntekijän oikeus ja työnantajalla on velvollisuus vastata palkkaan liittyviin kysymyksiin. Lue myös: Näin käytät kesätyörahat viisaasti

Teksti: Ilari Äijälä
Kuva: Niko Jekkonen