Kesätyöntekijälle

Palkka tuli ja meni – näin käytät kesätyörahat viisaasti

" "
Vastuullinen työpaikka

Kesäduunirahat tilillä ja kerrankin vapaus tehdä ihan, miten itse tahtoo! Ennen kuin säntäät suin päin nettishoppailemaan, on hyvä pohtia hetki, mitä kesätyörahoilla tekee.

Sijoitatko, säästätkö vai käytätkö palkan pitkään harkittuun kohteeseen? Kuluttamalla järkevästi voi sanoa heipat ostomorkkikselle ja tehdä haaveista totta - hyvällä omatunnolla.

1. Tee toimintasuunnitelma

Osa hakeutuu kesätyöihin tietty määränpää mielessä. Ajokortti, tietty tapahtuma tai reissu, pesämuna omaa kotia varten tai vaikka tietyn tuotteen hankkiminen buustaavat motivaatiota kesätöissä, jolloin lopputulos palkitsee. Mikäli et tiedä, mitä kesätyörahoilla tekisit, on hyvä pohtia miten toimit rahojen kilahtaessa tilille. Annatko niiden levätä yhdellä tilillä, siirrätkö osan säästötilille vai harkitsisitko sijoittamista? Paljonko tarvitset rahaa pakollisiin menoihin ja millaisia menoja kesän aikana on tiedossa? Jos tiedät ettei säästäminen ole sinulle ominaista, rahat voivat huveta käyttötililtä huomaamatta ja seuraavan palkkapäivän odotus tuntua tuskaisan pitkältä.

2. Säästäisitkö tulevaan?

Kesätyörahojen säästäminen tulevaa varten ei ole yhtään hassumpi ajatus, mikäli tietty käyttökohde ei ole tiedossa. Sen sijaan, että pidät kaikkia rahoja yhdellä tilillä, voi olla viisaampaa siirtää ainakin osa palkasta säästötilille, josta niitä ei pääse noin vain käyttämään hetken mielijohteesta. Säästöt voivat tuoda turvallisuuden tunnetta ja mahdollistaa tulevat yllättävät menot sekä hankinnat.

3. Nauti työn tuloksista

Kesään kuuluvat erilaiset riennot ja elämästä nauttiminen! Voi olla hyvä ajatus siirtää osa kesätyörahoista sivuun ja jättää osa käytettäväksi. Pohdi millainen rahankäyttäjä olet, paljonko tulet tienaamaan kesän aikana ja tee budjetti kesälle sen mukaan.

4. Pitäisikö sijoittaa?

Mikäli kesän jälkeen rahaa on kertynyt jo pienoinen summa, eikä niiden kuluttaminen ole lähiaikoina ajankohtaista, voi olla viisasta harkita ja tutustua rahojen sijoittamiseen. Alkuun voi päästä jo pienellä summalla, ja ajan myötä sijoituksista voi kertyä säästöön mukava potti.

5. Kokemusta ja rahaa lisätienesteillä

Tuliko palkkapäivästä sellainen tunne, että tähänhän voisi tottua? Harkitse pienten osa-aikaisten tienestien hankkimista myös kesätyökauden jälkeen. Olisiko ylimääräiset tavarat tai vaatteet sopivia myytäväksi tai voisiko lähistöltä löytyä keikkatyö, joka ei veisi liikaa huomiota opiskelulta? Rahan lisäksi kerrytät kokemusta tulevaa varten, jolloin tulevan kesäduunin metsästys voi olla askeleen lähempänä.