Työhyvinvointi

Onko työnhakijalla oikeus lomailla?

Suomi lomailee yleensä juhannuksesta elokuun alkupuolelle. Mutta voiko työnhakija lomailla?

No jos ei ihan lomailla, niin työnhakija voi ainakin ottaa ns. mikrotaukoja eli pienen pieniä taukohetkiä työnhakuunsa. Vaikka aktiivinen työnhaku jatkuisikin läpi kesän, itselleen kannattaa suoda myös vapaapäiviä ja lepoa siinä missä työstäkin. Vaikka työttömyysjakso ei katso vuodenaikaa tai huomioi lomia, myös pieniä vapaahetkiä tarvitaan.

Kesä voikin olla raskasta aikaa työttömälle: tekisi mieli lomailla kun muutkin tekevät niin, mutta takaraivossa kolkuttaa huono omatunto hakemattomista työpaikoista. Ihmisiä ei saa kiinni – ja vastauksia saa odottaa viikkokausia.

Periaatteessa koko ajan tulisi olla valmiudessa ja hakemassa uusia työtehtäviä, mutta toisaalta pieni tauko tekisi hyvää. Ehkä pienen ”loman” päätteeksi ajatuskin kulkisi ketterämmin ja näkymä omaan työnhakuun olisi selkeämpi.

Syksyn työnhakupiikki lomakauden loputtua on usein aktiivinen. Monet työssä olevat ovat miettineet loman aikana elämäänsä ja työpaikan vaihto tuntuu ajankohtaiselta.  Elo-syyskuu onkin aktiivista aikaa niin työnantajien kuin -hakijoidenkin osalta: tarve vaihtaa työpaikkaa synnyttää tarpeen tarjota sitä jollekin toiselle.

Miten on sinun tilanteesi laita? Jatkatko työnhakua aktiivisesti kesästä huolimatta vai otatko kesätauon ilolla vastaan? Vai saako loman tuoma etäisyys sinussa aikaan muutoksenhalun nykyisestä työstä toisiin tehtäviin?